Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Απειλή» και οι απεργίες

Στην αίτηση για την υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, η «Μαρινόπουλος» έχει συμπεριλάβει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με τις «απειλές» που αντιμετωπίζει η εταιρεία «στα πλαίσια του ευρύτερου περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται». Ετσι, εκτός από την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας, τη μη καταβολή πληρωμών από πελάτες, η επιχείρηση εκτιμάει ότι απειλείται και από τις απεργίες των εργαζομένων. Και το προβάλλει αυτό ως έναν ικανό λόγο - ανάμεσα σε άλλους - να προχωρήσει το σχέδιο «εξυγίανσης», υπό την προστασία του άρθρου 99. Φαίνεται, όμως, ότι ο φόβος της εργοδοσίας για τους εργατικούς αγώνες δεν αφορά μόνο την τωρινή περίοδο, που διαπραγματεύεται τους όρους πτώχευσης, αλλά κυρίως τη συνέχεια, αφού το σχέδιο εξυγίανσης που συντάσσει περιέχει πλήθος αντεργατικά μέτρα. Επομένως, παίρνει από τώρα τα μέτρα της και ζητάει την προστασία του κράτους έναντι παντός κινδύνου και βέβαια έναντι των εργαζομένων της εταιρείας. Καμιά αμφιβολία δεν έχουμε ότι το κράτος θα της παράσχει κάθε διευκόλυνση, όπως άλλωστε έσπευσε να διαβεβαιώσει από την πρώτη ώρα το υπουργείο Εργασίας...

Πάει πολύ

Ερωτηθείς ο αν. υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, στο ραδιοσταθμό «Κανάλι 1» για την παραχώρηση του ΟΛΠ από την «πρώτη φορά Αριστερά», απάντησε: «Αν συζητάγαμε για το Λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΛΠ το 1980, θα ήταν μια διαφορετική συζήτηση, το 2000 επίσης μια διαφορετική συζήτηση, όπως και το 2008 μια διαφορετική συζήτηση. Ομως το 2016, όπου η χώρα είναι υπό επιτροπεία, όπου υπάρχει μια συμφωνία την οποία εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ελληνικός λαός διά της ψήφου του έχει κρίνει ως αναγκαία συμφωνία, μαζί με άλλα πράγματα, είναι τελείως διαφορετικό. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, και πέρσι, συμφωνήσαμε, αυτό υπάρχει μέσα σε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας - κατανόησης, ότι θα προχωρήσουν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν υπογραφεί. Αυτό μας βάζει ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες πολιτικές τοποθετήσεις». Πάει πολύ να υποστηρίζει κανείς, ακόμα κι ένας ΣΥΡΙΖΑίος, ότι όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα - ιδιωτικοποιήσεις, πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, φοροεπιδρομή κ.ά. - τα ενέκρινε ο λαός με την ψήφο του. Τόσο θράσος καταντά ξεδιαντροπιά.

Θράσος

Είναι μεγάλο το θράσος της Λαϊκής Ενότητας, όχι μόνο γιατί επιχειρεί να ντύσει τις καραμπινάτες θέσεις αστικής διαχείρισης που υποστηρίζει για το Brexit με ριζοσπαστικό μανδύα, αλλά και γιατί ασκεί κριτική στο ΚΚΕ, επειδή το καλοκαίρι του 2015 το Κόμμα μας αποκάλυψε το φιάσκο του δημοψηφίσματος του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, κοροϊδεύοντας το λαό.

Η Λαϊκή Ενότητα, που είναι μπλεγμένη στα αδιέξοδα μιας τάσης του αστικού ευρωσκεπτικισμού, προσπαθεί να αποκρύψει τις ευθύνες των στελεχών της για τη μεθόδευση να μην τεθεί (27 Ιούνη 2015) η πρόταση του ΚΚΕ για ψήφιση στη Βουλή.

Το ΚΚΕ ζητούσε να μπούνε σε ψηφοφορία:

1) Η πρόταση για το μνημόνιο της τρόικας, 2) η πρόταση της κυβέρνησης για το δικό της μνημόνιο και 3) η πρόταση του ΚΚΕ για: Αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών νόμων.

Το ΚΚΕ αντιστάθηκε, κατήγγειλε τον εκβιασμό και απευθύνθηκε στο λαό με δικό του ψηφοδέλτιο, που έθετε:

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».

Αυτήν την πρόταση του ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, και τα στελέχη του που μετακόμισαν στη συνέχεια στη Λαϊκή Ενότητα την πολέμησαν με όλα τα μέσα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η «λύση» στους παιδικούς σταθμούς

Τη στιγμή που οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς ξεκινούν, η κυβέρνηση επαίρεται ότι το νέο σύστημα φιλοξενίας παιδιών μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι πιο δίκαιο. Το δεδομένο, όμως, είναι ότι και την επόμενη σχολική χρονιά, χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, θα στερηθούν δηλαδή το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή. Τα χρήματα που προβλέπεται να δοθούν είναι λιγότερα από πέρσι, οπότε και περίπου 42.000 παιδιά έμειναν εκτός, ενώ ωφελούμενοι του προγράμματος είναι κατά κύριο λόγο οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Εξάλλου, το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει ένα μέρος των αναγκών των λαϊκών οικογενειών, ενώ σε μεγάλο βαθμό βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας πολλών δημοτικών παιδικών σταθμών, οι οποίοι στερούνται χρημάτων και προσωπικού. Με δεδομένο, όμως, ότι φέτος, την «τοποθέτηση χρηματοδότησης», το λεγόμενο voucher, λαμβάνουν οι γονείς και όχι οι δομές, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, καταλαβαίνουμε ότι έτσι θα πριμοδοτούνται οι ιδιωτικοί σταθμοί. Γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο δημοτικών δομών. Ετσι «λύνει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα προβλήματα των παιδικών σταθμών, με κριτήριο την πολιτική περικοπών δημοσίων δαπανών για λογαριασμό του κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1778 Πεθαίνει ο Ζαν Ζακ Ρουσώ, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς - ιδεολόγους της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και δημιουργός του συνθήματος «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα».

1800 Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο για την ένωση της χώρας με την Ιρλανδία («Νόμος της Ενωσης»). Αντίστοιχος νόμος ψηφίστηκε και από το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, την 1/8. Ετσι δημιουργήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.

1853 Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με το πρόσχημα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών. Η Βρετανία, η οποία δεν επιθυμεί την επέκταση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή (και σε βάρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας), στέλνει επίσης στόλο στα Δαρδανέλια. Πρόκειται για το προοίμιο του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856), που έληξε με ήττα της Ρωσίας.

1877 Γεννιέται ο Γερμανοελβετός μυθιστοριογράφος και ποιητής Χέρμαν Εσσε (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946).

1939 Υπογράφεται η Συμφωνία Αρίτα-Κρέιγκ, όπου η Βρετανία αναγνωρίζει τις «ειδικές ανάγκες» του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού στην Κίνα.

1940 Γεννιέται ο Γκιόργκι Ιβάν Ιβάνοφ, ο πρώτος Βούλγαρος αστροναύτης. Μετείχε στην αποστολή του «Σογιούζ 33» (1979). Τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το βραβείο «Λένιν» και τον τίτλο «Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης».

1944 Η ΚΕ του ΕΑΜ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την Κυβέρνηση του Καΐρου πως παραβιάζει τη Συμφωνία του Λιβάνου και ιδιαίτερα τις συκοφαντίες που διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρό της, Γ. Παπανδρέου, σε ραδιοφωνική εκπομπή, εναντίον των οργανώσεων που καθοδηγούσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού. Παρ' όλα αυτά, η ΚΕ του ΕΑΜ εμμένει στην επίτευξη της λεγόμενης «εθνικής ενότητας».

1946 Ο πρωθυπουργός Κ. Τσαλδάρης δηλώνει στο Παρίσι: «Οι Αγγλοι μπορούν να μείνουν όσο θέλουν στην Ελλάδα. Εμείς δεν θα ζητήσουμε να φύγουν...».

1947 Προσχωρούν στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας 64 σμηνίτες και υπαξιωματικοί του Μάλεμε, μαζί με τον οπλισμό τους.

1949 Εκτελείται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βασίλης Μαρκεζίνης.

1949 Πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης Γκεόργκι Δημητρόφ, Γενικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς (1934-1943) και πρώτος Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (1946-1949). Ο Γκ. Δημητρόφ είχε γίνει σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού με την ηρωική του στάση στη δίκη της Λειψίας, κατηγορούμενος από τους ναζί για τον εμπρησμό του Γερμανικού Κοινοβουλίου (προβοκάτσια που έπραξαν οι ίδιοι και «φόρτωσαν» στους κομμουνιστές).

1961 Αυτοκτονεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954).

1976 Επειτα από δύο δεκαετίες σκληρών αγώνων κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ ενώνονται σε ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα το Ανόι. Το Βιετνάμ ήταν χωρισμένο από το 1954.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ