Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2015 - αριθ. φύλλου: 12167

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να πετάξει «στο καλάθι των αχρήστων» τον εκβιασμό κυβέρνησης - δανειστών

Αρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα


ΣΕΛ.  3
ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δε συμβιβαζόμαστε με το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την προσφυγιά

ΣΕΛ.  14

Ολοι στους δρόμους! Βάζουμε τις δικές μας «κόκκινες γραμμές»!

Συλλαλητήριο σήμερα από το ΠΑΜΕ, στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια

Λέμε «Οχι» στα σχέδια κυβέρνησης - δανειστών για νέα αντιλαϊκή συμφωνία, που, όπως αποκαλύπτεται, περιλαμβάνει νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα φοροεπιδρομή στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση της εισφοράς Υγείας στις κύριες συντάξεις και, επιπλέον, καθιέρωσή της στις επικουρικές κ.ά.

Βάζουμε τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», αγωνιζόμαστε κάτω από τις δικές μας σημαίες των αναγκών και των δικαιωμάτων μας και όχι τις σημαίες των αφεντικών.

Δεν δεχόμαστε τους νέους και παλιούς αντιασφαλιστικούς νόμους, το συνεχόμενο χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα, στους μισθούς, στις συντάξεις, τους νέους φόρους και τα νέα χαράτσια.

Διεκδικούμε: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, κάλυψη όλων των απωλειών, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

  • Σήμερα στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια η πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων. Θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΕΛ.  4   -   5,    7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιδια αφετηρία...

Σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ρωτήθηκε για τις τελευταίες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα. Ανάμεσα σε άλλα είπε: «Εγώ δέχομαι ότι μπορεί να κινητοποιούνται και άνθρωποι με άλλα συνθήματα από τα δικά μας. Αλλά είναι δυνατόν σ' αυτήν τη φάση, που δίνει μια μάχη η κυβέρνηση εθνικής εκπροσώπησης, να δημιουργείται μια σχισμή, μια ρωγμή σ' αυτό το επίπεδο; (...)

Χρειαζόμαστε μια λαϊκή ενότητα, διότι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας θέλουμε ευρύτερες συσπειρώσεις. Κι εγώ θα περίμενα να γίνει μια ενιαία κινητοποίηση και όχι δυο και τρεις με διαφορετικές απόψεις. Μια ενιαία με τις διαφορετικές απόψεις, αλλά που έχει όμως έναν κοινό παρονομαστή.

Οι γραμμές μπορεί να είναι η γραμμή του ΚΚΕ, η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμμή της ΝΔ. Καμιά αντίρρηση. Αλλά πρέπει να έχει έναν κοινό εθνικό παρονομαστή. Ποιος είναι αυτός; Να υπάρξει η Ελλάδα ισότιμα, χωρίς λιτότητα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι δυνατόν να το συνομολογήσουμε;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «λαϊκή ενότητα» και «ευρύτερες συσπειρώσεις» πάνω στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Επί της ουσίας, ζητάει από το λαό να συναινέσει στο νέο μνημόνιο που του ετοιμάζουν.

Τα μέτρα που θα περιέχει η συμφωνία διατηρούν ακέραιο τον πυρήνα των αντιλαϊκών νόμων που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, αυξάνουν τα φορολογικά βάρη για το λαό και περιέχουν νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει υποσχέσεις για διευθέτηση του χρέους ή συμμετοχή σε επενδυτικά πακέτα, τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να κοπάσουν, ούτε να ανακοπούν.

Αλλωστε, τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία στο κεφάλαιο για τον επιπλέον λόγο ότι χωρίς τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και χωρίς την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, τα ελλείμματα που θα προκύπτουν θα συνεχίσουν να αθροίζονται στο χρέος, ακόμα κι αν αυτό απομειωθεί.

Επομένως, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας για το λαό.

Το ίδιο, όμως, επιδιώκουν και όσοι δηλώνουν: «Μένουμε Ευρώπη»! Ζητούν να προχωρήσουν ταχύτερα οι αναδιαρθρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από αυτήν την άποψη κάνουν κριτική στην κυβέρνηση.

Η κοινή αφετηρία - παρά τις διαφορές - που ζητάει ο Φίλης είναι η εξής: Να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με την Ελλάδα εντός ΕΕ και Ευρωζώνης. Τα περί «ισοτιμίας» και «μη λιτότητας» είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος προσπαθεί να βάλει στο ίδιο κάδρο και το ΚΚΕ, παρ' όλο που γνωρίζει την άποψή του για το θέμα, φανερώνοντας μια ακόμα στόχευσή του. Θέλει το εργατικό - λαϊκό κίνημα να βάλει πλάτη στη διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ, να αποδεχτεί μέτρα που τσακίζουν το λαό, στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος».

Η κυβέρνηση ξέρει ότι ακόμα κι αν ψηφίσει τα μέτρα που συμφωνεί με τους δανειστές, θα χρειαστεί να καθυποτάξει το κίνημα για να τα εφαρμόσει. Γι' αυτό καλεί σε συναίνεση πάνω σε «εθνικούς» στόχους, που είναι όμως στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Σε ό,τι αφορά το ταξικό κίνημα, η κυβέρνηση θα πάρει μια ακόμα απάντηση στα κελεύσματά της για υποταγή από το σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και την παράλληλη πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Αρη Βελουχιώτη

Πραγματοποιήθηκαν σε Λαμία, Τρίκαλα, Αρτα εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ αφιερωμένες στα 70 χρόνια από το θάνατο του Αρη Βελουχιώτη. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ξεχωριστή ήταν η μαζική συγκέντρωση του Κόμματος στην πλατεία της Αρτας με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ. Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με τις εκδηλώσεις σε Μελάτες και Μεσούντα.


ΣΕΛ.  12   -   13


ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με ορίζοντα δεκαετίας

ΣΕΛ.  3
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Μήνυμα ότι η λυκοσυμμαχία «είναι εδώ και είναι έτοιμη» για νέα εγκλήματα

ΣΕΛ.  8
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κλιμακώνουν με απεργία οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά

ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ