Σάββατο 20 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οικονομική αυτοτέλεια

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την... προοπτική της λεγόμενης οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, που απαλλάσσει ουσιαστικά το κράτος από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί τη λειτουργία τους και μεταφέρει εντέλει το σχετικό κόστος στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Το αίτημα, που συνδυάζεται με τη λεγόμενη φορολογική δυνατότητα των δήμων, είναι παλιό και το έχουν υπερασπιστεί με σθένος στελέχη και ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της τοπικής διοίκησης που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Ενα αίτημα που αξιοποιήθηκε για να δικαιολογηθούν οι περικοπές στα έσοδα των δήμων, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια το 60% και που ενισχύεται τις μέρες αυτές από δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει τη σύσταση λογαριασμού για την οικονομική ενίσχυση των δήμων και των περιφερειών. Την ενίσχυση ουσιαστικά θα αναλάβουν οι ίδιοι οι φορείς τοπικής διοίκησης, αφού ο λογαριασμός αυτός θα χρηματοδοτείται σε ετήσια βάση από ποσοστό 2% επί της κρατικής χρηματοδότησης που τους αποδίδεται.

Το δεύτερο είναι ο Οδηγός για τη χρήση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και άλλων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Πρωτοβουλία που συνεχάρη και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ουσιαστικά, δήμοι και περιφέρειες προτρέπονται να βρουν χρήματα από χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για να λειτουργήσουν, στο πλαίσιο της μειούμενης χρηματοδότησής τους, όταν είναι γνωστό ότι οι όροι χρηματοδότησης πριμοδοτούν το κεφάλαιο και όχι τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ