Σάββατο 20 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Για τη διείσδυση στην Ασία και τα μνημόνια διαρκείας

Με κεντρικό άξονα τη διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην ασιατική αγορά συνεδριάζει μεθαύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την επομένη, Τρίτη, συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι μετέχοντες υπουργοί θα εστιάσουν στα μνημόνια διαρκείας που εφαρμόζονται σε κάθε κράτος - μέλος. Σε αμφότερα τα Συμβούλια την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνόδου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, «οι υπουργοί της ΕΕ θα διεξαγάγουν στρατηγική συζήτηση για την Ασία. Θα εστιάσουν στα εξής: Περιφερειακή ολοκλήρωση της Ασίας. Στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ με την Κίνα. Εκμετάλλευση των ευκαιριών που συνεπάγεται η καλύτερη συνδετότητα μεταξύ των εταίρων ασιατικών κρατών». Παραπέρα, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, θα συμμετάσχει στη μεσημεριανή συζήτηση με θέμα τη συνεργασία ΕΕ - ΟΗΕ, Λιβύη, Συρία, Υεμένη και μετανάστευση. Τέλος, θα γίνει συζήτηση με σκοπό την «αναζήτηση λύσεων για το πρόβλημα των μεταναστευτικών πιέσεων».

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, οι μετέχοντες υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν την εξάμηνη παράταση, μέχρι τα τέλη Γενάρη 2016, των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις στον οικονομικό, ενεργειακό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας επιβλήθηκαν τον Ιούλη του 2014, για έναν χρόνο, ως απάντηση της ΕΕ στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα αλλά και για τη στήριξη που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες προσέφερε η ρωσική πλευρά στους αυτονομιστές αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την Τρίτη, οι υπουργοί θα ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 25 - 26 Ιούνη 2015. «Οι υπουργοί θα εγκρίνουν επίσης τις ολοκληρωμένες συστάσεις ανά χώρα, οι οποίες θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι συστάσεις αυτές αποτελούν μέρος του κύκλου συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που είναι γνωστός ως "Ευρωπαϊκό εξάμηνο"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ