Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτροπές για να βγαίνουν λάδι σύστημα και ΕΕ

Ολόκληρη φιέστα - τηλεοπτικό σόου στήθηκε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να παρουσιαστούν από την περιβόητη «Επιτροπή αλήθειας για το χρέος» τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών της σχετικά με τη «νομιμότητα» του χρέους, καλλιεργώντας στο λαό ψευτοδιλήμματα, όπως πόσο από το χρέος, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από το κεφάλαιο, είναι «νόμιμο» και θα πρέπει να το πληρώσει ο ίδιος ο λαός, και αν θα το κάνει με δόσεις ή «ντούκου».

Τις «εργασίες» άνοιξε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία προεδρεύει και στην εν λόγω Επιτροπή, θέτοντας το ερώτημα «με ποια ηθική νομιμοποίηση επιχειρείται να εξανδραποδιστεί μια κοινωνία στο όνομα αυτού του χρέους, στο οποίο συνέπραξαν και διόγκωσαν εκείνοι οι ίδιοι που αναλαμβάνουν να ζητήσουν το χρέος αποπληρωμής του», ενώ για να βγάλει λάδι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα επιτέθηκε στον Ζ. Κ. Γιούνκερ λέγοντας ότι «αξιώνει υποταγή του ελληνικού λαού, ενώ αποσιωπά ότι επί υπουργίας του δημιουργήθηκε το πλαίσιο φοροαποφυγής Lux Leaks, που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις να φοροαποφεύγουν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου». Δεν παρέλειψε βέβαια να αποφανθεί ότι, παρά τα «λάθη» της, «η ΕΕ στον πυρήνα της αυτό που έχει είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και αλληλεγγύη»...

Εμπλουτίζοντας το σόου, η Ζ. Κωντσταντοπούλου δήλωσε στη συνέχεια ότι «επιστρέφεται ως απαράδεκτη» η έκθεση νομισματικής πολιτικής που κατέθεσε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας (βλ. σελ. 4-5), λίγη ώρα πριν την έναρξη των εργασιών, γεγονός που το χαρακτήρισε ως «αντιθεσμική κίνηση», «παρέμβαση απαραδέκτως στη διαδικασία», «με κρίσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται»...

Την ίδια ώρα, σε άλλη αίθουσα της Βουλής, συνεδρίασε η κοινοβουλευτική Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια. Χτες κατέθεσαν ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ν. Λογοθέτης, και ο πρώην διευθυντής των εθνικών λογαριασμών της, Ν. Στρόμπλος. Προχτές είχε καταθέσει ο γενικός διευθυντής της ΕΛΣΤΑΤ. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο από αυτό που ήδη έχει αποκαλυφθεί, δηλαδή ότι με κυβερνητική παρέμβαση το 2010 τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «μαγειρεύτηκαν» προκειμένου να εμφανιστεί διογκωμένο το έλλειμμα και να δικαιολογηθεί η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, για το οποίο όμως αποκρύπτεται ότι ήταν εξειδίκευση της στρατηγικής και των πάγιων απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Χτες ο Ν. Λογοθέτης επισήμανε ότι στα επίμαχα στοιχεία που στάλθηκαν το 2010 στην Γιούροστατ, προκειμένου να μαγειρευτούν, είχαν προστεθεί κατά παράβαση τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ. «Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα» ανέφερε. Επιτιθέμενος και προσωπικά στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος βαρύνεται και με κατηγορίες, πρόσθεσε: «Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με τη δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ