Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Πλατύ κάλεσμα για συμμετοχή στην εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στις 5 Ιούλη

Κορύφωση των εκδηλώσεων του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, στις 3-5 Ιούλη, στο Ναύπλιο, που θα είναι αφιερωμένο στους αλύγιστους κομμουνιστές της Ακροναυπλίας

Πλατύ κάλεσμα στο λαό της Αρκαδίας να πάρει μαζικά μέρος στην εκδήλωση που οργανώνει στις 5 Ιούλη η ΚΕ του ΚΚΕ στην Τρίπολη, για τους εκτελεσμένους από το στρατοδικείο της Τρίπολης την περίοδο 1947-'49, απηύθυνε χτες η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, μέσα από συνέντευξη Τύπου. Στην εκδήλωση στις 5 Ιούλη, θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο των εκτελέσεων στον Αη Θανάση, πίσω από τις φυλακές. Εκεί θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους εκτελεσμένους, η μακέτα του οποίου παρουσιάστηκε επίσης χτες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Παναγιώτα Πανούση, Γραμματέας της ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, σημείωσε ανάμεσα σ' άλλα: «Καλούμε το λαό και τους νέους της περιοχής μας να γνωρίσουν την ιστορική αλήθεια και να τιμήσουν μαζί μας τους αλύγιστους ήρωες της ταξικής πάλης. Τα ονόματα των 258 εκτελεσμένων που έχουν μέχρι στιγμής βεβαιωθεί, έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα. Οποιος γνωρίζει και άλλα στοιχεία ή έχει υλικό από την εποχή, παρακαλείται να έρθει σε επαφή με τις κατά τόπους Οργανώσεις του Κόμματος. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στους συγγενείς και απογόνους των εκτελεσμένων, ώστε να βοηθήσουν στη συλλογή του αρχειακού υλικού της εποχής.

Με την εκδήλωση αυτή, εκτός της τιμής που θέλουμε και έχουμε χρέος να αποτίσουμε στον ανθό, σε ό,τι καλύτερο είχε γεννήσει η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε ό,τι καλύτερο είχε γεννήσει το ΚΚΕ, θέλουμε επίσης να αναδείξουμε ότι και την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης και αργότερα στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, του ΔΣΕ, συγκρούονταν δύο κόσμοι. Από τη μία, ήταν οι κομμουνιστές που αντιπροσώπευαν και πάλευαν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού και από την άλλη, ο καταπιεστικός μηχανισμός της αστικής τάξης, που υπερασπιζόταν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Από τη μία, ήταν η περηφάνια, η λεβεντιά, η αντοχή, η ανιδιοτέλεια και ο ηρωισμός των πιο μεγάλων πράξεων για την κοινωνική απελευθέρωση. Από την άλλη, ήταν ο κόσμος των εκμεταλλευτών, αυτός της αγριότητας των βασανιστών και των χαφιέδων, της δολιότητας και της εξαγοράς, του ψέματος και της διαφθοράς του σάπιου και άδικου συστήματος.

Η μακέτα του μνημείου για τους εκτελεσμένους
Η μακέτα του μνημείου για τους εκτελεσμένους
Αυτοί οι δύο κόσμοι συνεχίζουν και σήμερα να συγκρούονται και δεν μπορούν να γίνουν "ένα" (...) λέμε καμία ανοχή, καμία αποδοχή των παλιών και νέων αντιλαϊκών συμφωνιών και μέτρων που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει να φέρνει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με την ΕΕ.

Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στη ρήξη με την ΕΕ και την εξουσία του κεφαλαίου, στη μονομερή διαγραφή του χρέους, στην αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε καπιταλιστική λυκοσυμμαχία, στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με κεντρικό σχεδιασμό και το λαό στο τιμόνι της εξουσίας. Γι' αυτό το δρόμο έδωσαν τη ζωή τους οι εκτελεσμένοι αγωνιστές της Τρίπολης και πρέπει να είναι για μας, τις νεότερες γενιές, παράδειγμα και φάρος φωτεινός της ατσάλινης αντοχής και αταλάντευτης στάσης ζωής».

Εκ μέρους του ΤΣ Αρκαδίας της ΚΝΕ, η Ελένη Παρασκευοπούλου κάλεσε τις νέες και τους νέους της περιοχής να μετάσχουν μαζικά στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα αρχίσει στις 3 Ιούλη στο Ναύπλιο, στη διάρκεια του οποίου, εκτός από την κατασκήνωση, θα γίνει επίσκεψη στην Ακροναυπλία, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με συμμετοχή στην εκδήλωση στην Τρίπολη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 11 - 12 Ιούλη το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ(2015-06-29 00:00:00.0)
Το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιούλη το μεγάλο πανελλαδικό νεολαιίστικο αντάμωμα στο Ναύπλιο(2015-06-28 00:00:00.0)
Στις 4-5 Ιούλη στο Ναύπλιο(2015-06-27 00:00:00.0)
Στις 4-5 Ιούλη στο Ναύπλιο το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ(2015-05-30 00:00:00.0)
Καταγγέλλει εκδήλωση φασιστοειδών που τιμούν τον Μεταξά(2013-06-06 00:00:00.0)
51 χρόνια μετά...(1997-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ