Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Πλήρης ανταπόκριση» στην κάλυψη των αντιλαϊκών στόχων

Διαφήμισε την «ελαστικότητα» της κυβερνητικής πρότασης για ακόμα μεγαλύτερη φοροληστεία μέσω ΦΠΑ και τη μεσοπρόθεσμη «εξοικονόμηση» του νέου «μαχαιριού» στο συνταξιοδοτικό...

Το γεγονός της «πλήρους ανταπόκρισης» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά των δανειστών δημοσιονομικού κενού για το 2015 και το 2016 υπογράμμισε σε χτεσινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι παρ' όλη την εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος των αντιλαϊκών μέτρων που θα προστεθούν πάνω στο ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο. Β. Φάιμαν, ο οποίος πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας, αφού τον ευχαρίστησε «για τη διαρκή υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έναν έντιμο συμβιβασμό και για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία», στη συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά τους δημοσιονομικού κενού είναι πλήρης. Οι προτάσεις μας διασφαλίζουν πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που οι θεσμοί έθεσαν για το 2015 και το 2016.(...) Εχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση, με την οποία καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών ως προς τους συνολικούς στόχους, τις επιμέρους κατηγορίες δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις».

Η «ελαστικότητα» και τα «περιθώρια»

Εξειδικεύοντας ακόμα παραπάνω τις αντιλαϊκές προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, καθώς και την... «ελαστικότητά» τους, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Στον ΦΠΑ οι προτάσεις μας, χωρίς τις ακρότητες των υπερβολικών αυξήσεων στον ηλεκτρισμό και τα φάρμακα, δίνουν σημαντική αύξηση των εσόδων και αν ληφθούν υπόψη και οι ελαστικότητες οδηγούν σε απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Επίσης, η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 θα αποφέρει την περίοδο 2016 - 2022 συνολικά εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προοδευτική αύξηση για το 2016. Προφανώς, όμως, το 2016 η εξοικονόμηση δεν μπορεί να είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δεν είναι μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση».

Επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, ο Αλ. Τσίπρας «διαφημίζει» το ουσιαστικό γεφύρωμα των αντιλαϊκών προτάσεων της κυβέρνησης και των δανειστών και στην περαιτέρω απογείωση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, αυτήν τη φορά μέσω του ΦΠΑ: Το αρχικό αντιλαϊκό πακέτο της κυβέρνησης (μεταξύ άλλων με αυξήσεις του ΦΠΑ κατά 10% σε όλα τα συσκευασμένα και μεταποιημένα τρόφιμα... οι οποίες κατά τον Αλ. Τσίπρα προφανώς δεν είναι «ακρότητες»!) μιλούσε για πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ. Η συμπληρωματική αντιλαϊκή λίστα του Μεγάρου Μαξίμου ανέβαζε τον αντιλαϊκό πήχη σε πρόσθετα έσοδα 1,4 δισ. ευρώ. Χτες, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι με τις... «ελαστικότητες», τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ φτάνουν κοντά στο 1% του ΑΕΠ (δηλ. στα 1,8 δισ. ευρώ), που είναι και ο στόχος που θέτουν οι δανειστές!

Αντίστοιχα, για το συνταξιοδοτικό, επιβεβαίωσε το παραπέρα «μαχαίρι» («παραπέρα εκσυγχρονισμός» λεγόταν στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη...), προβάλλοντας απλά ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των ίδιων αντιλαϊκών στόχων.

Εξίσου χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «κατά την περίοδο των μνημονίων στην Ελλάδα (...) αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας 13 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντίστοιχη μείωση των παροχών σε ποσοστό περίπου 50%. Κι αν κανείς συνυπολογίσει ότι και από το PSI (...) τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 25 δισεκατομμύρια ευρώ, συνειδητοποιεί κάποιος ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περαιτέρω μειώσεων, χωρίς να θιγεί ο πυρήνας της λειτουργίας του συστήματος». Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η συζήτηση αφορά στα «περιθώρια περαιτέρω μειώσεων» και φυσικά δεν αγγίζει ούτε κατά διάνοια το ζήτημα της αναπλήρωσης των τεράστιων απωλειών εργαζομένων και συνταξιούχων από την κατά 50% μείωση των παροχών...

Με βάση την παραπάνω «πλήρη ανταπόκριση» της συγκυβέρνησης στα αντιλαϊκά παζάρια με τους δανειστές, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ακατανόητη επιμονή» εκ μέρους τους και παρέπεμψε σε αναζήτηση λύσης μέσω «πολιτικών αποφάσεων», με «τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης».

«Η κυβέρνηση», ανέφερε, «θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης που θα προταθεί και την κοινωνική αποδοχή αυτής της πρότασης», προσθέτοντας σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών ότι «δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί».

Από την πλευρά του, ο Β. Φάιμαν, ανέφερε ότι θα υποστηρίξει οτιδήποτε οδηγεί σε έναν «συμβιβασμό που θα σέβεται και τις δύο πλευρές», ενώ, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη ενός νέου, πιο μακροπρόθεσμου προγράμματος, διάρκειας 2 έως 5 χρόνων. Νωρίτερα, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίες, Πρ. Παυλόπουλο, με τις δημόσιες δηλώσεις και των δύο να «ξεχειλίζουν» από αναφορές στις περιβόητες «αξίες της Ευρώπης»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ