Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2015 - αριθ. φύλλου: 12164

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερωτήσεις για ζητήματα που «καίνε» εργαζόμενους και συνταξιούχους

Απευθύνονται στον υπουργό Εργασίας και αφορούν την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις, τους συμβασιούχους του ΟΑΕΕ και τους εργαζόμενους σε μεταλλεία βωξίτη


ΣΕΛ.  12

«Τυράκι στη φάκα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας...

Η όποια απόφαση στο ζήτημα του χρέους, που θέτει ως όρο η κυβέρνηση, θα είναι το «τυράκι στη φάκα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με τους δανειστές. Μια τέτοια απόφαση, όπως και άλλες αντίστοιχες στο παρελθόν, δε θα ληφθεί με κριτήριο την ικανοποίηση του λαού, που σύμφωνα με την κυβέρνηση πρέπει να πληρώνει το χρέος στο διηνεκές, αλλά με γνώμονα την κρατική στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των επιχειρηματικών ομίλων.

Λύση στο ζήτημα του χρέους, προς όφελος του λαού, δεν πρόκειται να υπάρξει κι αυτό αποδεικνύεται από τα αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύουν μία τέτοια εξέλιξη. Γι' αυτό, το χρέος πρέπει να διαγραφεί μονομερώς, σε ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο που το δημιούργησε.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «καλή συμφωνία»!

«Μόνη προθεσμία της διαπραγμάτευσης είναι μια καλή συμφωνία», λέει η κυβέρνηση.

Αλήθεια, τι εννοεί όταν λέει μια «καλή συμφωνία»; Μα την υιοθέτηση των προτάσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ των 47 σελίδων (+ επιπλέον 8) που περιλαμβάνουν τη διατήρηση όλων των «μνημονιακών νόμων», αλλά φέρνουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα όπως αυξήσεις στον ΦΠΑ, κόψιμο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αυξήσεις στα χαράτσια κ.ά. Σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατά 80% συμφωνήσει. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αφορά τα ζητήματα της ρύθμισης του χρέους, της χρηματοδότησης και του επενδυτικού πακέτου. Αυτά «καίνε» τους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να εξασφαλίσουν όρους για την ανάκαμψη των κερδών τους. Το κεφάλαιο θέλει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει αυτά τα ζητήματα, παρ' όλο που γκρινιάζει για ορισμένα μέτρα τα οποία χαρακτηρίζει υφεσιακά! Το «τυράκι» προς το λαό είναι ότι θα ευνοηθεί και ο ίδιος, αφού έτσι θα ξαλαφρώσει από το χρέος, ενώ με την ανάκαμψη θα μειωθεί η ανεργία, θα αυξηθούν οι μισθοί κ.λπ. Δηλαδή, ο λαός να αποδεχτεί παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, θεωρώντας τα ως το «μικρότερο κακό» και με την ελπίδα ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη σωτηρία του. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα.

Η επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων είναι δεδομένη. Η διεθνής πείρα δείχνει ότι καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει πάντα φόρτωμα του λαού με νέα δάνεια και χρέη σε όλες τις χώρες «μικρές» ή «μεγάλες». Οτι η ανάκαμψη, που διαδέχτηκε την κρίση του 2008 - 2009, πουθενά δεν έφερε ουσιαστική μείωση της ανεργίας, γενικευμένες αυξήσεις στους μισθούς κ.λπ. Αυτό που έφερε ήταν παγίωση των απωλειών των εργαζομένων των προηγούμενων χρόνων, μέτρα μοιράσματος της φτώχειας, αλλά και της ανεργίας με θέσεις μερικής απασχόλησης χωρίς δικαιώματα, ενισχύοντας ένα εφιαλτικό καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα (βλέπε: ΗΠΑ, Γερμανία, Μ. Βρετανία κ.λπ.).

Οι αντιθέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές - που συνδέονται και με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ΕΕ - μπορεί να μην οδηγήσουν σε συμφωνία, αλλά σε αντιπαράθεση («ρήξη» το βαφτίζουν), παρ' όλο που η κυβέρνηση «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο. Από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται αυτό το ενδεχόμενο ως διέξοδος, ως το μεγάλο «όχι» που πρέπει να πει ο λαός. Ομως και αυτό είναι ψέμα. Η «εναλλακτική εκδοχή» που προβλέπουν περιλαμβάνει υποτίμηση του νομίσματος που θα χτυπήσει πρώτα απ' όλα το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς, τις συντάξεις οι οποίες θα εξανεμιστούν εξαιτίας του πληθωρισμού. Δηλαδή, όσα δεν χάσουν οι εργαζόμενοι με νέα αντιλαϊκά μέτρα θα τα χάσουν από την υποτίμηση του νομίσματος. Φυσικά, στο όνομα της «ανόρθωσης της οικονομίας» θα υπάρξει νέο «πακέτο βοήθειας» από διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που θα συνοδεύεται από αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ο λαός θα καλείται «εθνικά υπερήφανος» να υπομένει και το νέο τσάκισμα του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του. Σε μια τέτοια εξέλιξη, ένα τμήμα του κεφαλαίου θα χάσει, ένα άλλο όμως τμήμα θα κερδίσει, αξιοποιώντας την κατάσταση για να ανακάμψουν τα κέρδη του. Ετσι έχει γίνει σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη που οδηγήθηκαν σε τέτοιες εξελίξεις.

Ολα, λοιπόν, δείχνουν την ανάγκη ο λαός να αναζητήσει λύσεις έξω από αυτούς τους φαύλους αντιλαϊκούς κύκλους.

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη, ο λαός να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο, το δρόμο της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτός ο δρόμος δεν είναι το «αναγκαίο κακό» είναι ο δρόμος αποτροπής της καταστροφής του λαού. Σπάζοντας τα δεσμά της ΕΕ, της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, διαγράφοντας μονομερώς όλο το χρέος, παίρνοντας τον πλούτο στα χέρια του ο λαός, έχοντας συγκροτήσει τη δική του εξουσία, έχει τη δυνατότητα να οργανώσει την οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό και με σκοπό την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, να συνάψει οικονομικές και πολιτικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλα κράτη.ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, προχτές βράδυ, παρουσιάστηκε η νέα έκδοση των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπως την επεξεργάστηκε το Τμήμα Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ την έκδοση παρουσίασε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  12  -  13


ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις στο πάρκο «ΦΙΞ»

Σήμερα το απόγευμα ξεκινούν οι εκδηλώσεις του 15ου Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες, στο πάρκο «ΦΙΞ», στα Πατήσια. Με σύνθημα «Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».


ΣΕΛ.  9
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Σηκώνει τα χέρια απέναντι στη γενικευμένη απληρωσιά

ΣΕΛ.  15
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Διαδήλωσαν ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης

ΣΕΛ.  3
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δουλεύουν για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου την Τρίτη

ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org