Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2015 - αριθ. φύλλου: 12162

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πραγματική διέξοδος για το λαό η ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο

Η συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  5
ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

ΣΕΛ.  11

Ο λαός θα πληρώσει τα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης - δανειστών!

Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με Ευρωζώνη και ΔΝΤ, ο λαός θα το πληρώσει ξανά. Σε κάθε ενδεχόμενο θα μείνουν τα παλιά και θα έρθουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα συνεχίσουν το ξεζούμισμα του λαού προς όφελος του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνονται στις περίφημες προτάσεις της συγκυβέρνησης (47+8 σελίδων) προς τους δανειστές, τις οποίες με θράσος υποστηρίζει ότι έχει στόχο «να πληρώσει η ολιγαρχία»!

Ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να καπηλεύονται τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων αυτοί που ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μνημόνια. Πρέπει να συνεχίσει την πάλη του, διεκδικώντας όσα έχασε τα προηγούμενα χρόνια, παλεύοντας για την κατάργηση όλου του αντιλαϊκού - αντεργατικού πλαισίου, ανοίγοντας το δρόμο για την πραγματική ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του.


ΣΕΛ.  4,    7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «ταμπακιέρα» της διαπραγμάτευσης

Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Αλ. Καλύβης, υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε για τη συμφωνία και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές:

«Οντως, στις 47 σελίδες (σ.σ. των προτάσεων της συγκυβέρνησης) και στις νέες προτάσεις υπάρχουν μέσα διατάξεις οι οποίες ενοχλούν και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλο πράγμα, όμως, αν έχεις μια συνολική ρύθμιση, η οποία να σου αντιμετωπίζει το πρόβλημα το αναπτυξιακό με σημαντικές επενδύσεις, αν σου δίνει διαγραφή μέρους του χρέους. Είναι άλλη η αντιμετώπιση παρά να έχεις ένα "πακέτο" που θα έχει μόνο δημοσιονομικά ζητήματα».

Τι λέει επί της ουσίας το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι το σημαντικό στις διαπραγματεύσεις δεν είναι τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία λίγο - πολύ θεωρούνται δεδομένα, αλλά η συμφωνία που θα τα συνοδεύει για τη ρύθμιση του χρέους και τη χρηματοδότηση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας με ένα γενναίο «αναπτυξιακό» πακέτο. Οτι γύρω από αυτά τα ζητήματα εκδηλώνονται ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις.

Οτι -παρά τις δηλώσεις της περί του αντιθέτου- η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει το πλήγμα στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα με παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σ' αυτό το συμπέρασμα συνηγορούν δύο ακόμα δηλώσεις. Προχτές, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, αναρωτιόταν με νόημα:

«Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια ρήξη. Εχετε ποσοτικοποιήσει τη χρηματική διαφορά που θα οδηγήσει σ' αυτή τη ρήξη; Είναι 2,3 δισ. ευρώ. Από πού προκύπτουν; Είναι 1,8 δισ. από τις συντάξεις και τα υπόλοιπα από τη διαφορά στους συντελεστές του ΦΠΑ (...) Το ερώτημα είναι το εξής: Τα 2,3 δισ. για εμάς είναι ένα μεγάλο ποσό. Για την Ευρώπη δεν είναι τίποτα. Για 2,3 δισ. θα ρισκάρουν οι πάντες μια ρήξη;».

Ο υπουργός ομολογεί ότι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές διακυβεύονται πολύ περισσότερα από το αν τα αντιασφαλιστικά μέτρα θα παρθούν «με μια ανάσα» ή σε βάθος χρόνου, όπως ζητάει η κυβέρνηση, ή αν ο υψηλός ΦΠΑ θα συμπεριλάβει εκείνα ή τα άλλα είδη.

Στο ίδιο πνεύμα, η χτεσινή «Αυγή» παραπονιόταν ότι «οι δανειστές αρνούνται να μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα της χρηματοδότησης και του χρέους, πριν γεφυρωθεί το χάσμα στο δημοσιονομικό κενό. Ομως, καθώς ο χρόνος που απομένει περιορίζεται δραστικά, η ανησυχία, για το αν θα γίνει εφικτή η επεξεργασία των σύνθετων λύσεων που απαιτούνται, αυξάνεται».

Δηλαδή, οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης - δανειστών επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως η διευθέτηση του χρέους, η χρηματοδότηση και τα «πακέτα» επενδύσεων. Αυτά, δηλαδή, που χρειάζεται το κεφάλαιο για να ανακάμψουν τα κέρδη του. Αυτά σχετίζονται με βαθύτερους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και παγκόσμια, με διαφορετικές απόψεις και επιδιώξεις για το μέλλον της Ευρωζώνης, με ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της «πίτας» από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα επενδυτικά «πακέτα».

Κατά τ' άλλα τα μέτρα εις βάρος του λαού είναι δεδομένα. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να μην αποπροσανατολιστούν από τα πυροτεχνήματα της μιας ή της άλλης πλευράς για το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο αντιλαϊκός. Γι' αυτό πρέπει ο λαός να δείξει αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στις εξελίξεις, όποιες κι αν είναι αυτές, γιατί θα είναι από χέρι αντιλαϊκές.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκινάνε τα Φεστιβάλ στην Αττική

- Στις 19 και 20 Ιούνη στο φιλόξενο χώρο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ, Ούλοφ Πάλμε 2, Ζωγράφου) θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

- Το Σάββατο 20 Ιούνη στην πλατεία Δ. Κουμπάκη (πρώην Σπάθα) στη Νίκαια γίνεται το Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ.


ΣΕΛ.  15


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Την Τρίτη διαδηλώνουν στην Αθήνα

ΣΕΛ.  12
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ
Παρατείνει τους άθλιους μισθούς αντί να τους καταργήσει

ΣΕΛ.  13
ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Την Παρασκευή 19/6 και το Σάββατο 20/6 οι εκδηλώσεις στο πάρκο «ΦΙΞ» στα Πατήσια

ΣΕΛ.  3

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ