Σάββατο 6 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μανούβρες για το «κλείδωμα» της αντιλαϊκής συμφωνίας

Στις διαχειριστικές μανούβρες για το «κλείδωμα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας εντάσσεται και η νέα τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν την Πέμπτη Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ

Eurokinissi

Στις διαχειριστικές μανούβρες για το «κλείδωμα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας εντάσσεται και η νέα τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν την Πέμπτη Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ
Με διαχειριστικές μανούβρες, τόσο από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και από αυτή των «θεσμών» της τρόικας, συνεχίζονται τα παζάρια γύρω από την κατάληξη της νέας συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στο προσκήνιο εμφανίζονται τα διάφορα αντιλαϊκά πακέτα, με τα μέτρα που θα στοιχειώνουν την καθημερινότητα του λαού για τα επόμενα χρόνια και τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν αυτά της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου.

Χαρακτηριστική σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η ανεπίσημη ανακοίνωση που διένειμε η συγκυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς, περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ανταποκρίνονται, μάλιστα, στις αλλαγές που είχαν αποδεχτεί στο Brussels Group!». Ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχειρούν να εμφανίσουν τους «θεσμούς» να αυτοαναιρούν την πολιτική τους. Παράλληλα, στη «λογική του Χότζα», αξιοποιούν και τις «προτάσεις των θεσμών», προκειμένου να «χρυσώσουν το χάπι» για την ομοβροντία με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν για την «επόμενη μέρα». Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ανταλλαγές εγγράφων αλλά και των προτεινόμενων παραρτημάτων της νέας συμφωνίας, είτε αυτά «διαρρέονται» είτε όχι από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Παζάρια με τους δανειστές

Νέα τηλεδιάσκεψη διενεργήθηκε χτες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, «σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα», σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ενώ «εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία». Και βέβαια, τα παραπάνω λέγονται ενώ από πλευράς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατυμπανίζεται η απόρριψη των προτάσεων των δανειστών, γεννώντας εύλογα ερωτήματα για το ποια παιχνίδια παίζονται.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε έχει δεχτεί αίτημα να συναντηθεί με τον Γ. Βαρουφάκη, με την ευκαιρία της επίσκεψής του, τη Δευτέρα, στο Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ιδρύματος «Hans Boeckler». Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε, χτες, στην Αθήνα, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς.

Σε κάθε περίπτωση, στα 1,9 δισ. ευρώ -για την ώρα- φτάνει το πακέτο μέτρων που έχει βάλει στο τραπέζι η συγκυβέρνηση και αυτό αφορά μόνο το Β' εξάμηνο του 2015. Φτάνει, δηλαδή, στα 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έναντι 6 δισ. ευρώ το χρόνο που συζητά η πλευρά της τρόικας, ενώ η απόσταση τμηματικά «γεφυρώνεται». Σε 1 δισ. ευρώ το χρόνο εκτιμάται η πρόσθετη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων μόνο μέσω του ΦΠΑ, ενώ η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί και στο σκέλος της παραπέρα συμπίεσης των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, βλέπει ορατό το ενδεχόμενο παραπέρα πτώσης του ελληνικού ΑΕΠ για το 2015. Οπως είπε, πράγματι υπάρχουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι για την πρόβλεψη του 0,5% για την Ελλάδα, που έγινε με προϋπόθεση ότι «σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης και τώρα βλέπουμε ότι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται».

Χρηματοδότηση για το κεφάλαιο

Η απόφαση της Ελλάδας να πληρώσει συνολικά και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δόσεις του Ιούνη για τα δάνεια στην πλευρά του ΔΝΤ, «είναι συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ και δε θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς. Ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως η εν λόγω απόφαση δε δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιούνη λήγει η παράταση του μνημονίου στη σημερινή μορφή, σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ (20/2). Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έρχονται και σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του τρέχοντος μνημονίου, ενδεχόμενο το οποίο επίσης προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου να ανοίξει η χρηματοδότηση προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους.

Την ίδια ώρα, αρνητική απόκλιση πάνω από 10%, σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζουν 20 νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μια σειρά από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αλλά και άλλους φορείς που θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες περικοπές, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφτασαν, στο τέλος Απρίλη, σε 4,13 δισ. ευρώ από 3,74 δισ. ευρώ το Μάρτη.

Αγωνιούν για το «κλείδωμα» της συμφωνίας

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του BBC, χαρακτήρισε «σκληρές» τις προτάσεις που αποδίδονται στους «θεσμούς», δηλαδή κινήθηκε στη γραμμή της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, επισήμανε ότι «βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, για μία ακόμη φορά, η αύξηση των φόρων, ως δημοσιονομικό μέτρο, χωρίς αντίστοιχη μείωση των δαπανών».

Στο «διά ταύτα», τόνισε ότι ο «επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ώστε να ανασάνει η οικονομία», λέγοντας ότι η χώρα διαθέτει επιχειρηματικές δυνάμεις που «μπορούν να της δώσουν την αναγκαία ώθηση στην ανάπτυξη», καθώς και «σοβαρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», όπως η γεωπολιτική της τοποθέτηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κ. Κόλλιας, είπε ότι «απαιτείται, έστω και αυτή την ύστατη ώρα, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο απέναντι στους εταίρους μας, αλλά και για να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Οι επιλογές μας περιορίζονται στο "μη χείρον βέλτιστο". Μακάρι να διαψευστούμε, προλαβαίνοντας τα χειρότερα...» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ