Σάββατο 6 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Θέτει τρεις όρους για να «βάλει πλάτη» στα αντιλαϊκά παζάρια

Τους όρους του για την περιβόητη «μεγάλη συνεννόηση», για να παράσχει δηλαδή στήριξη στην κυβέρνηση, στα παζάρια με τους δανειστές για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί λαϊκή συναίνεση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν αυτά, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς. Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στο επερχόμενο τρίτο μνημόνιο που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, την υπογραφή του οποίου προσδιόρισε για το Σεπτέμβρη.

Εμφανίστηκε ανήσυχος για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας το τελευταίο 4μηνο, καθώς, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης σε ύφεση. «Προκαλέσατε ύφεση (...) ό,τι κερδίζετε από τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα έχει ήδη χαθεί από την πορεία της οικονομίας», απεύθυνε και προσωπικά την κατηγορία στον Τσίπρα, προσθέτοντας ότι αφού «σκούπισε» τα αποθεματικά και έκανε στάση πληρωμών στο εσωτερικό, τώρα οδηγεί τη χώρα σε αναγκαστικό δανεισμό από το εξωτερικό και σε τρίτο μνημόνιο, εξ ου και (όπως είπε) η τρόικα έκανε πρόταση χρηματοδότησης πολύ χειρότερη από αυτή που συζητούσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι με τη δική της πρόταση -και όχι των δανειστών- προωθεί νέους φόρους, αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, αύξηση της έκτακτης εισφοράς, κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Επιπλέον, έθεσε ζήτημα κινδύνου γεωστρατηγικής αποδυνάμωσης της ντόπιας αστικής τάξης, ψέγοντας την κυβέρνηση ότι πέτυχε π.χ. την πλήρη απομόνωση της χώρας σε διακρατικούς μηχανισμούς όπως το Γιούρογκρουπ.

Σε αυτή τη βάση, συνδυάζοντας πάγια προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου, με την απαίτηση «δικαίωσης» της προηγούμενης κυβέρνησης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση 3 αλλαγές στην πολιτική τους, ώστε να προχωρήσει η «εθνική συνεννόηση» που προτείνει η ΝΔ:

-- Να βάλει τέρμα η κυβέρνηση στις «συκοφαντίες» έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης και «να παραδεχτεί την αλήθεια».

-- Να αλλάξει πολιτική, να μη «χαϊδεύει» (όπως είπε) το Δημόσιο, «θυσιάζοντας» τον ιδιωτικό τομέα. Να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την «εξυγίανση» του Δημοσίου.

-- Να αποκαταστήσει τη «σταθερότητα» και «αξιοπιστία» της χώρας, ώστε να σταματήσει η «στέρηση φορολογικών εσόδων» και η διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, στοιχεία που αυξάνουν και τις ανάγκες δανεισμού.

Υποστήριξε ότι αν δε γίνουν αυτά, «οι δυσκολίες θα μεγαλώσουν πολύ περισσότερο το Σεπτέμβρη που θα συζητάμε για μνημόνιο», «το ουσιαστικό, το μεγάλο», καθώς, όπως συμπλήρωσε, «η μεγάλη μάχη θα είναι οι όροι της μεγάλης συμφωνίας του τρίτου μνημονίου που μας φέρνετε», προϊδεάζοντας για ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα τότε.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συμφωνία, δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ. «Φέρτε την τελική συμφωνία και θα σας πούμε τι θα κάνουμε» είπε απευθυνόμενος στον Τσίπρα, ρωτώντας τον ταυτόχρονα αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ «να πάρει δύσκολες αποφάσεις», να υπερψηφίσουν δηλαδή όλοι οι βουλευτές του τα νέα επώδυνα μέτρα.

Τέλος, εξέφρασε έντονη αντίθεση στο ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «η χώρα (σ.σ. η καπιταλιστική οικονομία) δεν τις αντέχει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ