Σάββατο 6 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα ... δίκια του λαού

Πριν φύγει ο πρωθυπουργός για Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη, είπε ότι αγωνίζεται και διαπραγματεύεται για τα δίκια του λαού. Λίγη ώρα μετά, κατέθεσε την πρόταση της ελληνικής συγκυβέρνησης στους δανειστές. Σε αυτήν, υπήρχε εκτός από όλα τα υπόλοιπα και η αύξηση της έκτακτης εισφοράς. Ετσι, για παράδειγμα: Εάν μία οικογένεια έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα λίγο πάνω από 30.000 ευρώ, δηλαδή εάν εργάζονται και ο άνδρας και η γυναίκα και αμείβονται ο καθένας με 1.000 ευρώ το μήνα, τότε θα πληρώσουν αυξημένο έκτακτο χαράτσι - εισφορά ύψους 600 ευρώ, αντί για 420 που ήταν πέρυσι...

Αυτά θεωρεί η κυβέρνηση δίκια του λαού;

Τα φαινόμενα απατούν...

«Φόρος αίματος για τη συμφωνία», «βάζουν φωτιά οι απαιτήσεις των δανειστών», «ζητάνε αίμα για να δώσουν χρήμα». Μερικοί μόνο πρωτοσέλιδοι τίτλοι αστικών εφημερίδων για την πρόταση που συζήτησαν ο Ζ. Κ. Γιούνκερ με τον Αλ. Τσίπρα ως πλαίσιο συμφωνίας. Και πράγματι, τα μέτρα που περιέχονται στο συγκεκριμένο κείμενο είναι καρμανιόλα για την εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αυξάνοντας πολλαπλάσια τη φωτιά στο «καζάνι της κόλασης», που τους έχουν ρίξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΕΕ, το κεφάλαιο. Αλήθεια, όμως, πιστεύει κανείς ότι τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για το λαό και γράφουν τέτοιους τίτλους; Τα φαινόμενα απατούν. Αποπροσανατολίζουν, όπως άλλωστε συνηθίζει η αστική δημοσιογραφία. Αφενός γιατί υπερτονίζοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων που φαίνεται να προτείνουν οι δανειστές, βγάζουν λάδι το πακέτο μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση και είναι εξίσου αντιλαϊκό. Αφετέρου για να περάσουν την άποψη ότι είναι καλύτερη μια τέτοια συμφωνία λένε, έστω και με επώδυνα μέτρα, παρά μια μη συμφωνία. Βεβαίως, γνωρίζουν πως και το ένα και το άλλο αντιλαϊκό πακέτο στόχο έχουν τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Απλώς, θέλουν το λαό να στηρίζει την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, αποδεχόμενος την αντιλαϊκή συμφωνία, βάζοντάς τον να διαλέξει τι θα χάσει!

Το mail Χαρδούβελη

«Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή». Αν βάζαμε ένα κουίζ για το ποιος είπε την παραπάνω φράση πιθανόν να έπεφταν όλοι έξω. Λογικό, γιατί τη συγκεκριμένη φράση την είπε ο υπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του. Τι ήθελε να πει; Οτι αυτό που ζητούν τώρα οι δανειστές είναι κατά πολύ χειρότερο από όσα προέβλεπε το mail Χαρδούβελη. Αλήθεια, δεν μας κάνει και μια σύγκριση με το mail της συγκυβέρνησης στους δανειστές, την πρότασή της δηλαδή; Αν δει κανείς το κείμενο των δανειστών και το κείμενο της συγκυβέρνησης, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, θα διαπιστώσει περισσότερες ομοιότητες παρά διαφωνίες... Ο λαός, όμως, πρέπει να απορρίψει τη λογική που του λέει διάλεξε αν θέλεις να χάσεις περισσότερα ή λιγότερα γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Που του λέει, δηλαδή, χαμένος θα είσαι από χέρι, απλώς να διαλέξεις τον τρόπο!

Τελικά μένουν...

Πέρασαν κοντά τέσσερις μήνες από τη μέρα που ο Γ. Πανούσης, επισκεπτόμενος το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, δήλωνε, αποτροπιασμένος, μπροστά στις κάμερες, ότι αυτές οι φυλακές θα κλείσουν. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν μόλις είκοσι μέρες μετά τις εκλογές. Μετά τα φώτα έσβησαν, μερικοί μετανάστες αφέθηκαν να περιπλανώνται στο κέντρο της Αθήνας χωρίς καμιά μέριμνα και, προχτές, η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποκάλυψε επί της ουσίας ότι το κλείσιμο αυτών των στρατοπέδων συγκέντρωσης αναβάλλεται. Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι η επίκληση από μέρους της των χρημάτων που έχει διαθέσει η ΕΕ για την κατασκευή αυτών των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τι είπε η υπουργός; Οτι αφού η ΕΕ χρηματοδότησε την κατασκευή των φυλακών αυτών για ανθρώπους, που το μόνο τους έγκλημα ήταν η προσπάθεια να ξεφύγουν με κάθε τρόπο από τη φωτιά του πολέμου, τώρα πρέπει να βρίσκουμε μετανάστες να φυλακίζουμε για να μη μας ζητηθεί επιστροφή της χρηματοδότησης... Με άλλα λόγια, η ΕΕ χρηματοδοτεί τα κέντρα κράτησης για να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που η ίδια οργανώνει και την προσφυγιά που προκαλεί. Και αυτό πρέπει να γίνεται αποδεκτό από τους λαούς για να μην υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Ξεκινά η μάχη του Δραγατσανίου στη Μολδοβλαχία, μεταξύ των επαναστατικών δυνάμεων της Φιλικής Εταιρείας (υπό τον αρχηγό της, Αλέξανδρο Υψηλάντη) και των στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η μάχη ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα με αποφασιστική νίκη της τελευταίας, που σήμανε και το τέλος της επανάστασης στη Μολδοβλαχία.

1832 Πεθαίνει ο Βρετανός φιλόσοφος Τζέρεμι Μπένθαμ, ένας αστός ριζοσπάστης που υπήρξε από τους πιο ένθερμους οπαδούς της Γαλλικής Επανάστασης στην Αγγλία. Ανέπτυξε τη θεωρία του «ωφελιμισμού».

1863 Αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου «προσφέρει» τη βασιλεία της χώρας στον Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο Γεώργιο, κατόπιν Γεώργιο τον Α'.

1875 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας Τόμας Μαν, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1929).

1903 Γεννιέται ο Αρμένιος μουσικός Αράμ Χατσατουριάν, ένας από τους κορυφαίους Σοβιετικούς μουσικούς του 20ού αιώνα. Μεταξύ άλλων, ο Α. Χατσατουριάν τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Στάλιν (Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ), 2 επίσης φορές με το Βραβείο Λένιν, ενώ το 1954 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Καλλιτέχνη του Λαού της Σοβιετικής Ενωσης».

1909 Απεργία των τροχιοδρομικών της Αθήνας με αίτημα 10ωρη εργάσιμη μέρα. Η απεργία έληξε με επιτυχία.

1923 Η Διάσκεψη της Λοζάνης καθορίζει τα τελικά σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στο μέσο του ρου του ποταμού Εβρου.

1933 Γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1940 Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να εξοπλίσει τις λαϊκές μάζες για την άμυνα του Παρισιού από τους ναζί. Η κυβέρνηση αρνείται. Στις 14/6 τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο Παρίσι.

1943 Οι Ιταλοί κατακτητές εκτελούν στο Κούρνοβο 106 κρατουμένους από το στρατόπεδο της Λάρισας. Ανάμεσά τους και 54 κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες, από τους 580 που παρέδωσε η μεταξική δικτατορία στις δυνάμεις Κατοχής.

1943 Εκτελείται στο Νεζερό (κοντά στο Δομοκό) από τους Ιταλούς ο Παντελής Πουλιόπουλος.

1944 Οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη 101 αγωνιστές από το στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Χατζήμαλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1944 Ισχυρή δύναμη χιτλερικών και μελών της Πανελλήνιας Απελευθερωτικής Οργάνωσης - ΠΑΟ (μιας βαθύτατα αντικομμουνιστικής οργάνωσης που βαφτίστηκε «αντιστασιακή» παρότι συνεργάστηκε με τις δυνάμεις Κατοχής) ενεργεί επιχειρήσεις κατά τμημάτων του ΕΛΑΣ στο Μπουρίνο. Τμήματα του 27ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, έπειτα από 3μερες μάχες, προξενούν στον εχθρό απώλειες 80 περίπου νεκρούς και τραυματίες.

1944 Ξεκινά η απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας, ανοίγοντας έτσι το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη. Το δεύτερο μέτωπο πραγματοποιήθηκε τελικά, αφού όμως είχαν προηγηθεί οι εποποιίες του Στάλινγκραντ, του Κουρσκ, κι άλλες μάχες, που σήμαναν την αλλαγή του ρου του πολέμου κατά του Αξονα. Οι αστικές τάξεις των ΗΠΑ - Βρετανίας δικαιολογημένα φοβούνταν ότι ο Κόκκινος Στρατός μπορούσε να μπει πρώτος στο Βερολίνο. Οπως και έγινε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ