Σάββατο 6 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνονται οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί

Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας, με ανοιχτούς πλέον διεμβολισμούς από την πλευρά των ΗΠΑ, γύρω από τις διελεύσεις των αγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου, και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλέκει βαθύτερα το λαό σε αυτούς τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

«Αντιμετωπίζουμε μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και αν προχωρήσει ο "τουρκικός αγωγός" που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης». Αυτό τόνισε, τις προάλλες, ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, Αμος Χόχσταϊν, μιλώντας σε συνέδριο της κυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα είναι ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και περνά δύσκολα τελευταία». Ταυτόχρονα, ανέδειξε τις «προτιμήσεις» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, λέγοντας πως «η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παίρνουν το φυσικό τους αέριο από μόνο έναν προμηθευτή. Εχουμε μία ευκαιρία να γίνει διαφοροποίηση και η Ελλάδα είναι μείζων παίκτης», αναφερόμενος στον αγωγό TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, στην Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, για ζητήματα που αφορούν «την επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS», σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Πούτιν, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Α. Σιλουάνοφ, επισήμανε πως είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, συμπληρώνοντας ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για ελληνική χρεοκοπία.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι «συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ