Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απαγορεύει την είσοδο σε πολιτικούς και επιχειρηματίες της ΕΕ

ΜΟΣΧΑ.--

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να καταρτίσει λίστα Ευρωπαίων πολιτικών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις κατά της ίδιας. Η λίστα, που περιλαμβάνει 89 ονόματα, παραδόθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα από τη Ρωσία, ωστόσο διέρρευσαν ορισμένα ονόματα - «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την αντιρωσική στάση τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται αυτά του επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας Νικ Κλεγκ, όπως και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, αλλά και στελεχών υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικών, του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας, Γέρζι Μπούζεκ, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσεμπεργκ, ορισμένων ευρωβουλευτών, του Θεόδωρου Μαργέλλου, Ελληνα επιχειρηματία που είχε δραστηριοποιηθεί μεταξύ άλλων και στην Ουκρανία κ.ά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σημείωσε ότι «σε μία χρονική περίοδο όπου καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί μία σκληρή και επικίνδυνη διένεξη στην καρδιά της Ευρώπης, αυτό δεν βοηθά». «Πρόκειται για μία συμπεριφορά (...) που δυστυχώς δε βελτιώνει την εικόνα της Ρωσίας», σημείωσε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαργκότ Βάλστρεμ, σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων TT.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το περασμένο Σάββατο μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας «Sukhoi-24», στη Μαύρη Θάλασσα, υποχρέωσαν το αντιτορπιλικό «Ross» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού να αποχωρήσει από τα ρωσικά χωρικά ύδατα, στην Κριμαία. Το αμερικανικό πλοίο απέπλευσε από το ρουμανικό λιμάνι της Κωστάντζας, «κατευθύνθηκε προς τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, εκινείτο ακριβώς στην οριογραμμή τους, οι ενέργειές του ήταν προκλητικές και επιθετικές», δήλωσε η ρωσική κυβέρνηση.

Επίσκεψη Σλοβάκου πρωθυπουργού

Κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, υπογράμμισε ότι στηρίζει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία και όσο αυτή προχωράει θα έβλεπε την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Δήλωσε ότι ελπίζει αυτό να συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε ότι η χώρα του απαντά συμμετρικά στις κυρώσεις που δέχεται και αυτό είναι συλλογική ευθύνη της ΕΕ. Πάντως, και στη συνάντηση που θα ακολουθούσε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, δεν αναμενόταν να υπάρξει κίνηση για την άρση των κυρώσεων κατά της Σλοβακίας, κάτι που επιθυμεί έντονα και η κυβέρνηση και η αστική τάξη της χώρας, αφού η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει καμία εξαίρεση όσο ισχύουν οι κυρώσεις της ΕΕ. Ωστόσο, θα συζητιόνταν οι διμερείς σχέσεις Σλοβακίας - Ρωσίας, ενώ η σλοβακική κυβέρνηση έχει δείξει ενδιαφέρον να συμπεριληφθεί η χώρα στη διαδρομή του σχεδιαζόμενου νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα περνάει από την Τουρκία, τον λεγόμενο «Τουρκικό Αγωγό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ