Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Εντονες» διεργασίες σε όλα τα επίπεδα

Συνάντηση Ακιντζί - Μπαν Κι Μουν αύριο στη Νέα Υόρκη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οταν τους κοιτάζουμε (σ.σ. τους Ελληνοκύπριους) και όταν μας κοιτάζουν είναι σημαντικό να μη βλέπουμε εχθρούς αλλά μελλοντικούς εταίρους», σημείωσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στον βρετανικό «Γκάρντιαν», σε μια περίοδο που επισπεύδονται οι διεργασίες και οι επίσημες διαπραγματεύσεις για «λύση» του Κυπριακού. Στο εκτενές της δημοσίευμα, η εφημερίδα κάνει μια πολύ βιαστική αναφορά στην εισβολή του τουρκικού στρατού και την κατοχή που συνεχίζεται έως σήμερα, εμφανίζοντας λίγο - πολύ τη μη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους ως άδικη «απομόνωση» που δυσχεραίνει την επιχειρηματική συνεργασία. Μεταξύ άλλων, εμφανίζονται Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες να γκρινιάζουν, επειδή η σημερινή κατάσταση «αντιτίθεται με τις βασικές ιδρυτικές αξίες της ΕΕ που κατοχυρώνουν την ελευθερία κίνησης».

Τέτοια ρεπορτάζ πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα στα διεθνή ΜΜΕ, καλλιεργώντας στην κοινή γνώμη «αντανακλαστικά» θετικά απέναντι στα «παζάρια» των αστικών επιτελείων για επανένωση του νησιού, στη βάση όμως εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, σε βάρος των συμφερόντων του λαού της Κύπρου και όλης της «ταραγμένης» Ανατολικής Μεσογείου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες ο Ακιντζί αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, όπου αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι - Μουν μετά από πρόσκληση του δεύτερου.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ υπενθύμισε από το βήμα της Βουλής ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει μία πολύ μεγάλη και νομίζω γενναιόδωρη προσφορά, ότι ως μέρος μιας πραγματικής συνολικής συμφωνίας θα παραδώσουμε ένα σημαντικό ποσοστό της γης της περιοχής Κυρίαρχης Βάσης στην Κύπρο, ώστε να επιτραπεί η οικονομική ανάπτυξη της νότιας Κύπρου».

Οσον αφορά τις συναντήσεις του Ακιντζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η επόμενη έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιούνη και σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, σε θέματα όπως η διακυβέρνηση, το περιουσιακό και πτυχές του εδαφικού. Οσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου (της οποίας η «αναβίωση» ως σημαντικού οικονομικού και τουριστικού κέντρου ενδιαφέρει πολλούς), ο Κασουλίδης δήλωσε ότι θα συζητηθεί «όταν η διαπραγμάτευση μπει σε στάδιο που μπορεί να παράγει αποτελέσματα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η ισραηλινή «Ντελέκ» διαπραγματεύεται με την αμερικανική «Νομπλ Ενερτζι», προκειμένου να αποκτήσει το 19,9% του μεριδίου της δεύτερης στο «Αφροδίτη». Σήμερα, η «Ντελέκ» έχει το 30% και η «Νομπλ Ενερτζι» το 70%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστρέφει η Λουτ για επαφές με Αναστασιάδη - Ακιντζί(2019-01-30 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα(2016-10-26 00:00:00.0)
«Συγκρατημένη αισιοδοξία» με το βλέμμα ...στις μπίζνες(2016-09-13 00:00:00.0)
Τηλεφωνική επαφή Αναστασιάδη - Μπάιντεν(2016-05-27 00:00:00.0)
Επενδυτικές και άλλες συναντήσεις και «ζυμώσεις»(2016-03-24 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η «ειρηνευτική διαδικασία» σε όλη τη Μέση Ανατολή(2015-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ