Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Συμφωνία για εκλογές τον Απρίλη του 2016

ΣΚΟΠΙΑ.--

Σε πολιτική συμφωνία για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στο τέλος Απρίλη 2016 και την επίσπευση μεταρρυθμίσεων σε σχέση με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ελευθερία λόγου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την επαναβεβαίωση της «ευρωατλαντικής προοπτικής» της ΠΓΔΜ κατέληξαν χτες το απόγευμα, στα Σκόπια, το συμβούλιο των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, με τη μεσολάβηση του Γερμανού επιτρόπου της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια Τζες Μπέιλι και του πρέσβη της ΕΕ Αιβο Οραβ.

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και θεωρήθηκε συνέχεια της διαβούλευσης που είχε προηγηθεί στις 19 και 20 Μάη, στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τη διεξαγωγή εκλογών σε περίπου 10 μήνες ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο Γ. Χαν, που σημείωσε ότι η συνάντηση θα επαναληφθεί την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, με στόχο μία «τελική πολιτική συμφωνία» για το ξεπέρασμα της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια απαρτίζουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζάεβ και οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας: ο Αλί Αχμέτι του κόμματος DUI και ο Μεντούχ Θάτσι του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών».

Μείωση των επενδύσεων

Το ίδιο 24ωρο, έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας στα Σκόπια κατέγραψε μείωση 36,3% του ύψους των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΠΓΔΜ, το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας ανέφεραν ακόμη ότι το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθε στα 69.000.000 ευρώ, από 109.000.000 που ήταν πέρσι το αντίστοιχο τρίμηνο και αποδίδεται στην παρατεταμένη πολιτική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ