Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ανασκουμπώνονται τα αστικά «στρατόπεδα»

Στην Αίγυπτο βρέθηκε η Μ. Λεπέν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τις δυνάμεις τους επιθεωρούν τα σημαντικότερα αστικά κόμματα της Γαλλίας, σε μια περίοδο που ευρύτερα στην Ευρώπη διευρύνονται οι μεθοδεύσεις για έξοδο από την κρίση, πάντα σε βάρος των λαών, αλλά και με στόχο κάθε μερίδα του κεφαλαίου να βγει ενισχυμένη, ή λιγότερο αποδυναμωμένη, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Ετσι, το περασμένο Σάββατο έγινε το συνέδριο από το οποίο το «δεξιό» UMP μετονομάστηκε σε «Ρεπουμπλικάνοι», για να διεκδικήσει (υπό την ηγεσία του Ν. Σαρκοζί θυμίζουμε) ενεργότερη συμμετοχή στην «κούρσα» για την υπεράσπιση της πλουτοκρατίας. Σε διαδικασία «ανανέωσης» όμως βρίσκεται και το κυβερνών «Σοσιαλιστικό κόμμα» που σε λίγες μέρες επίσης έχει συνέδριο.

Στο μεταξύ, αναδεικνύοντας τις συμμαχίες που προκρίνει υπέρ των γαλλικών πολυεθνικών, η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν έκανε 4ήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου παίνεψε τον «αγώνα» που ο σημερινός Πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι δίνει κατά του «φονταμενταλισμού». Η τοποθέτησή της αυτή συνδέεται και με την επιλογή της γαλλικής αστικής τάξης να διεκδικήσει πρωταγωνιστική «συμβολή» στις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή που προωθούνται με «όχημα» και την «πάλη κατά των τζιχαντιστών». «Η επιλογή μας στο Εθνικό Μέτωπο είναι ξεκάθαρη, να υποστηρίξουμε τις χώρες, οι οποίες αγωνίζονται εναντίον του φονταμενταλισμού, στην πρώτη γραμμή μεταξύ των οποίων είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», εξήγησε η Λεπέν που, μεταξύ άλλων, συνάντησε και θρησκευτικούς ηγέτες στη χώρα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι σημείωσαν νέο ρεκόρ, φτάνοντας τον περασμένο Απρίλη τα 5,3 εκατομμύρια και σημειώνοντας αύξηση κατά 0,6%.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org