Κυριακή 17 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΥΓΕΙΑ
Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στο «Γ. Γεννηματάς»

«Η διακίνηση των περιστατικών γίνεται με την ψυχή στο στόμα για να αδειάζουν κρεβάτια», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Οι κλίνες μειώθηκαν από 350 σε 280. Ο προϋπολογισμός από 12,5 εκ. ευρώ το 2012 μειώθηκε στα 5 εκ. ευρώ για το 2015 και ήδη υπάρχει υπέρβαση 6% στο πρώτο 3μηνο. Πέρσι δαπανήθηκαν 2,5 εκ. ευρώ για υγειονομικό υλικό και φέτος προβλέπεται να δαπανηθεί 1,050 εκ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων, με βάση το νέο οργανισμό προβλέπονται 594 θέσεις εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και είναι κενές περίπου 290. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών (προβλέπονται 378 και εργάζονται 230). Για τις ανάγκες της νοσηλευτικής υπηρεσίας απασχολούνται δέκα που κάνουν την πρακτική τους και τρεις νοσηλεύτριες με 12μηνες συμβάσεις. Γιατροί του ΕΣΥ προβλέπονται 84 και εργάζονται περίπου 60.

Η εικόνα στις κλινικές

Ενδεικτική είναι η εξής εικόνα: Στην Παθολογική κλινική με 32 κλίνες, εργάζονται 5 ειδικοί γιατροί, εκ των οποίων ο 1 με απόσπαση από ΚΥ, ενώ προβλέπονται 8. Παλιότερα λειτουργούσαν δυο κλινικές και τώρα έμεινε μία και χάθηκαν κρεβάτια. «Η διακίνηση των περιστατικών γίνεται με την ψυχή στο στόμα για να αδειάζουν κρεβάτια», μας είπαν οι εργαζόμενοι.

Η Παιδοχειρουργική με 32 κλίνες, λειτουργεί με 3 ειδικούς γιατρούς και 1 ειδικευόμενο, οι οποίοι επίσης πρέπει να βγάζουν τις εφημερίες (μέχρι και 14 το μήνα) και να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία. Εργάζονται 12 νοσηλεύτριες (πρωί 3 και απόγευμα - νύχτα από 2). Η εξάντληση είναι δεδομένη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επαρκή φροντίδα των ασθενών.

Η Καρδιολογική κλινική λειτουργεί 23 κλίνες. Εκεί είναι ενταγμένη και η Στεφανιαία μονάδα (Εντατική) με 7 κλίνες. Οπως είπαν οι γιατροί, η έλλειψη νοσηλευτών εγκυμονεί κινδύνους. Θα έπρεπε να δουλεύουν το ελάχιστο 4 νοσηλεύτριες, πράγμα που δε συμβαίνει, καθώς υπάρχουν μέρες που στη Μονάδα και στην Κλινική υπάρχει από 1 νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια.

Η Παιδιατρική κλινική παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και εξυπηρετεί όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Λειτουργεί 35 κλίνες και 2 ιατρεία, με 4 ειδικούς γιατρούς και 10 ειδικευόμενους. Σε μέρες εφημερίας μένει 1 γιατρός για όλη την κλινική και στα ιατρεία οι γιατροί εξετάζουν πάνω από 100 παιδιά τη μέρα (το χειμώνα εξετάζουν έως και 200). Εφημερία στα 2 ιατρεία κάνει 1 νοσηλευτής σε κάθε βάρδια.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουν υποειδικότητες (Παιδοενδοκρινολόγο, Παιδονευρολόγο, Παιδοκαρδιολόγο) και έτσι οι παιδίατροι τρέχουν να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό. Η κλινική εφημερεύει 6 - 7 φορές το μήνα. Οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν 10 εφημερίες το μήνα και να πληρώνονται 3 ενεργές και 3 ετοιμότητας. Επίσης, ενώ υποτίθεται ότι βρίσκονται σε εφημερία ετοιμότητας, στην πραγματικότητα κάνουν ενεργή, όμως πληρώνονται ετοιμότητας.

Μεγάλες λίστες στα χειρουργεία

Στο Μικροβιολογικό, δεν καλύπτονται οι βάρδιες εφημερίας, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτα τμήματα τα πρωινά. Υπάρχουν πέντε τμήματα και για τη λειτουργία τους θα έπρεπε να υπάρχει 1 τεχνολόγος σε κάθε τμήμα συν 1 επιπλέον στις αιμοληψίες, δηλαδή συνολικά 6. Ομως, τα τμήματα λειτουργούν με 2-3 εργαζόμενους το πρωί, αφού από 17 που ήταν παλιότερα, έμειναν μόλις 6.

Στα χειρουργεία ενηλίκων υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν 2 έως 3. Για να λειτουργήσουν όλες, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 25 νοσηλευτές και εργάζονται 15 για να καλύψουν κυκλικές βάρδιες.

Και στα χειρουργεία Παίδων λειτουργούν οι 2 από τις 3 αίθουσες, καθώς και εδώ το προσωπικό δεν επαρκεί (μόλις 10 νοσηλευτές). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για τους ασθενείς να αυξάνονται οι λίστες αναμονής, και για τους εργαζόμενους υπερεργασία και προβλήματα υγείας, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευτών είναι πάνω από 45 χρόνια.

Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δουλεύουν οι νοσοκόμοι με αναπηρία από 67% έως και 90%. Οι ίδιοι δουλεύουν σε βάρδιες και στα επείγοντα, μαζί με το προσωπικό που κατεβαίνει από τα Τμήματα για να στελεχώσει το ΤΕΠ. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε βοηθητικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων, κ.ά.).

Η Τεχνική Υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί και δεν προλαβαίνει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της παλαιότητας του κτιρίου και της απουσίας συντήρησης. Στον οργανισμό προβλέπονται 25 θέσεις και είναι καλυμμένες οι 15.

Ετσι, για παράδειγμα, την περασμένη Δευτέρα, οι νοσηλευτές στη Στεφανιαία Μονάδα ήταν σε κατάσταση πανικού, καθώς δύο μέρες πριν από γενική εφημερία, παρουσιάστηκε διαρροή νερού στον τοίχο πάνω από τα κεφάλια των ασθενών και έπρεπε να μεταφέρουν τους ασθενείς και να κρατήσουν άδεια τα κρεβάτια μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το Σωματείο καταγγέλλει και εδώ ότι η καθαριότητα είναι πλημμελής...


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ