Κυριακή 17 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ - Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
«Επί δύο» τα προβλήματα μετά την ενοποίηση...

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Η έλλειψη προσωπικού και οι δραματικά μειωμένοι προϋπολογισμοί, έχουν οδηγήσει στα όρια ασφαλείας τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών τα ενοποιημένα νοσοκομεία «Αγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση που διαμορφώνεται, «σκάει» στις πλάτες εργαζομένων και ασθενών, που βιώνουν καθημερινά τα ίδια προβλήματα και την ίδια ταλαιπωρία.

Αυτήν την περίοδο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Καταγγέλλουν, ωστόσο, την προσπάθεια εκφοβισμού από την πλευρά της διοίκησης, με στόχο αδιαμαρτύρητα να δέχονται την κατάσταση που επιδεινώνεται διαρκώς στο νοσοκομείο, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και βέβαια εντατικοποίησης της δουλειάς.

Οι υγειονομικοί προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Μάη και απαιτούν: Αύξηση της χρηματοδότησης, άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Καλούν το λαό να παλέψει μαζί τους για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για υπηρεσίες Υγείας αναβαθμισμένες και σύγχρονες, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», με την ενοποίηση, μειώθηκε ο αριθμός των κλινών και πλέον λειτουργεί με 175 κλίνες. Ο προϋπολογισμός του για το 2014 μειώθηκε στα 5 εκ. ευρώ από 13,3 εκ. ευρώ που ήταν το 2013. Φέτος, θα πρέπει να λειτουργήσει με ακόμα μικρότερο προϋπολογισμό. Μέχρι κι αυτός, όμως, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, καταβάλλεται με το σταγονόμετρο, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στη λειτουργία τους.

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη
Οξυμένο είναι και το κτιριακό πρόβλημα, καθώς το κτίριο του νοσοκομείου χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1902 - 1903). Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αλλά και τη διοίκηση, είναι αναγκαία η συντήρηση των κτιρίων, καθώς φοβούνται ότι η στέγη θα πέσει στα κεφάλια τους...

Παντού ελλείψεις σε προσωπικό

Λόγω συνταξιοδοτήσεων, που δεν καλύπτονται από νέες προσλήψεις, το προσωπικό μειώθηκε ραγδαία. Για παράδειγμα, στην ιατρική υπηρεσία (πλην ιατρών) προβλέπονται από τον κουτσουρεμένο οργανισμό 61 θέσεις και κενές είναι οι 13. Στο νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπονται 237 και είναι κενές οι 31. Στο διοικητικό προσωπικό προβλέπονται 127 και είναι κενές οι 53.

Με «όχημα» την έλλειψη προσωπικού, έχουν δοθεί σε ιδιώτη η καθαριότητα, η φύλαξη, τμήμα της υπηρεσίας ιματισμού και της σίτισης. Εξαιτίας όμως της συνεχούς μείωσης των προϋπολογισμών και της αναγκαστικής μείωσης των αντίστοιχων δαπανών, το νοσοκομείο μένει χωρίς ουσιαστική καθαριότητα και φύλαξη.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, υπάρχει πλημμελής καθαρισμός και απολύμανση των κλινοσκεπασμάτων και του ιματισμού, καθώς στα πλυντήρια εργάζεται μόνο ένα άτομο που πρέπει να πλένει, να στεγνώνει και να σιδερώνει όλα τα κλινοσκεπάσματα των κλινικών και τον ιματισμό των χειρουργείων.

Πλημμελής είναι και η καθαριότητα των κλινικών και των τμημάτων, λόγω της μείωσης των ωρών εργασίας των καθαριστριών από έξι σε τρεις, προκειμένου να «βγαίνει» ο εργολάβος. Ετσι, για παράδειγμα, η ΜΕΘ τη νύχτα μένει χωρίς καθαριότητα εκτός από τις ημέρες γενικής εφημερίας. Καθημερινά στη ΜΕΘ υπάρχει καθαρίστρια από τις 8.30 - 11.30 το πρωί, περιστασιακά το απόγευμα και καθόλου το βράδυ.

Ολα αυτά συντελούν στην επιβάρυνση του χώρου του νοσοκομείου με μικρόβια, που μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραία για κάποιον ασθενή. Ιδια κατάσταση και στα μαγειρεία, όπου δύο μάγειρες και δύο βοηθοί μαγείρων, εκ των οποίων ο ένας με απόσπαση και ο άλλος με προβλήματα υγείας, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης.

Λείπουν μέχρι και αναλώσιμα υλικά

Στο Φυσιοθεραπευτήριο, οι ελλείψεις (προβλέπονται 5 και εργάζονται 2) έχουν ως αποτέλεσμα τα εξωτερικά ραντεβού των ασθενών να κλείνονται με μεγάλη καθυστέρηση και με δυσκολία να εξυπηρετούνται ακόμα και τα περιστατικά του χειρουργικού τομέα. Οι ελλείψεις επιχειρείται να καλυφθούν με τους περίπου 25 «πρακτικάριους» που «βγάζουν τη λάντζα» του νοσοκομείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση και στις κλινικές. Στην Οφθαλμολογική κλινική εργάζονται δύο ειδικοί γιατροί και δύο ειδικευόμενοι. Ετσι, ο χρόνος αναμονής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και τον ένα χρόνο! Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το 2014 πραγματοποιήθηκαν 3.431 χειρουργεία (κυρίως καταρράκτη).

Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στις οκτώ γενικές εφημερίες κάθε μήνα. Η ΜΕΘ λειτουργεί οκτώ κλίνες με τέσσερις μόνιμους γιατρούς, έναν επικουρικό, έναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και με 18 νοσηλευτές.

Στο Μικροβιολογικό, οι συνθήκες εργασίας γύρισαν μερικές δεκαετίες πίσω. Λόγω έλλειψης χρημάτων, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πλένουν και να ξαναχρησιμοποιούν τα πλακάκια δειγματοληψίας! Σήμερα, δουλεύουν 13 τεχνολόγοι και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να μειωθούν στους 11, ενώ είναι αναγκαίοι επιπλέον 10 για να μπορούν να βγουν οι εφημερίες.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η απαξίωση του Μικροβιολογικού, τόσο στο δικό τους νοσοκομείο, όσο και γενικότερα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να δοθούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε ιδιώτες. Σημειώνουν, επίσης, ότι υπάρχουν ελλείψεις υλικών (ράμματα, χαρτιά, γάζες, γάντια).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ