Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΔΥΣΤΟΣ»
«Στη φόρα» το προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Δυνατό χαστούκι σε ολόκληρο το πλέγμα εφοπλιστών-«Ελληνικού Νηογνώμονα»- υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και σε βάρος των ίδιων των διωκτικών αρχών, αποτελούν τα όσα άρχισαν να «βγαίνουν στη φόρα» στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για το τραγικό ναυάγιο του τσιμεντάδικου πλοίου «ΔΥΣΤΟΣ», που κατάπιε 20 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα 10χρονο παιδί. Χτες, δεύτερη μέρα της δίκης και από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν 9 χαροκαμένοι του «ΔΥΣΤΟΣ» για να εξαπολυθεί από αυτούς ένα δριμύ «κατηγορώ» σε βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕ-ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ), που είχε εν πλω αυτό το «κουρέλι», σε βάρος του «Ελληνικού Νηογνώμονα», ο οποίος εξέδωσε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο «ΔΥΣΤΟΣ» ενώ γνώριζε ότι θα έπρεπε να οδηγηθεί στο διαλυτήριο, αλλά και σε βάρος αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Των υπηρεσιών, δηλαδή, που επέτρεπαν τον απόπλου του, όπως έγινε και στις 28 του Δεκέμβρη 1996, την αποφράδα εκείνη μέρα που το πλοίο, όπως αποδείχτηκε, τουμπάρισε σε χρόνο ρεκόρ ανοιχτά της Κύμης.

Ωστόσο, από την πρώτη μέρα της δίκης έχει γίνει φανερό ότι οι... όροι της «μάχης» δεν είναι απόλυτα «καθαροί». Μέσα στην αίθουσα «αλωνίζουν» 13 μεγαλοδικηγόροι, που επιστρατεύτηκαν για να βγάλουν «λάδι» την πλοιοκτήτρια εταιρία και τον «Ελληνικό Νηογνώμονα», που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής έμεινε στην αίθουσα μόνο ένας δικηγόρος, ο οποίος εκπροσωπεί μία οικογένεια. Οι δύο βασικοί δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, που εκπροσωπούσαν τις υπόλοιπες οικογένειες και γνώριζαν πολύ καλά την υπόθεση, αποβλήθηκαν με την αιτιολογία ότι οι απαιτήσεις των πελατών τους, δηλαδή η αποζημίωση για ψυχική οδύνη, έχουν ικανοποιηθεί. Πάντως, ακόμα παραμένει το ερώτημα που τίθεται από δικηγορικούς κύκλους και αφορά στο γιατί οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων πριν αρχίσει η δίκη.

Συνολικά στο εδώλιο κάθονται 15 κατηγορούμενοι. Οι 9 είναι μέλη της πλοιοκτήτριας εταιρίας, οι τέσσερις είναι εκπρόσωποι του «Ελληνικού Νηογνώμονα» και οι δύο είναι ένας ασφαλιστής και ένας δύτης, οι οποίοι κατηγορούνται για αλλοίωση στοιχείων που προκλήθηκε μετά το ναυάγιο.

Από τους μάρτυρες οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον ήταν: «Το πλοίο ήταν σαπιοκάραβο», «επικίνδυνο και οι άνθρωποί μας φοβούνταν». Μάλιστα, η Μαρία Γκόρκα, σύζυγος του ναύτη Τσίργη, ανέφερε: «Ο άντρας μου είχε κάνει στο πλοίο και το 1994. Από τότε μου μίλαγε για μπλακ άουτ στις μηχανές. Αναγκάστηκε να ξαναπάει σε αυτό το πλοίο λίγο πριν το ναυάγιο γιατί ήταν 8 μήνες άνεργος».

Καταπέλτης, δε, ήταν η κατάθεση του Γιώργου Λακιώτη, πατέρα του ναύτη Θανάση Λακιώτη: «Ηρθα εδώ και για να αποδώσω φόρο τιμής στους λεβέντες που πνίγηκαν. Απαιτώ την τιμωρία των υπευθύνων για να μην έχουμε άλλα θύματα, για να μάθουν οι κύριοι αυτοί να πηγαίνουν στα βαπόρια τους και στα ναυπηγεία και όχι μόνο να λαβαίνουν. Το καράβι αυτό, όπως έλεγε ο γιος μου και άκουγα από συζητήσεις μέσα στο σπίτι μου, παρουσίαζε συχνά μπλακ άουτ, το λέγανε "μαούνα" και "σαπιοκάραβο"». Ο Γιώργος Λακιώτης παρουσίασε στο δικαστήριο και ένα σημαντικό στοιχείο. Συγκεκριμένα, είχε αρνηθεί να καταθέσει στους λιμενικούς που είχαν μεταβεί στην Κύμη αμέσως μετά το ναυάγιο και απαίτησε να καταθέσει με παρουσία εισαγγελέα. Κανείς δεν τον κάλεσε και ο ίδιος απέστειλε υπόμνημα στις 18 του Δεκέμβρη 1998 προς τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά, κ. Φραγκιαδάκη. Ομως, και πάλι δεν κλήθηκε για κατάθεση, με αποτέλεσμα να μηνύσει τις αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ