Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Γένοβα!

Στη Γένοβα θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύνοδος των ηγετών του G-8, όπως ανακοίνωσαν χτες οι ιταλικές αρχές. Κανένα πρόβλημα! Οπου και να πραγματοποιούσαν τη σύναξή τους οι «μεγάλοι» της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, δεν πρόκειται να ξεφύγουν από την οργή και την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων και της νεολαίας της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε αν μαζευτούν σε στρατιωτική βάση, όπως λένε, ούτε «εν πλω» και... σε υποβρύχια. Οι σιδηρόφραχτοι στρατοί τους, η ωμή βία, οι προβοκάτσιες δε θα σταθούν ικανές να κρατήσουν σε απόσταση ασφαλείας την «καυτή ανάσα» εκείνων που βρίσκονται «απέξω» και αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι στην κυριαρχία τους.

Ο πραγματικά βάρβαρος τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ και η σιδερένια πυγμή που επέδειξανοι ηγέτες της ΕΕ, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να «απλώσει» σε ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων τον «ιό» της μαζικής, μαχητικής και συντονισμένης δράσης ενάντια στη δικτατορία των πολυεθνικών και το υπαλληλικό προσωπικό τους. Ακόμα περισσότεροι πεισμώνουν και εκφράζουν τη θέλησή τους να στείλουν πιο ηχηρό το μήνυμα των «εκτός των τειχών». Το πολύχρωμο και μαχητικό κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση έχει αρχίσει να καταξιώνεται στην «κοινή γνώμη» και να ενισχύεται με νέες δυνάμεις, παρά τις συντονισμένες δυνάμεις που γίνονται είτε να κτυπηθεί με τη βία είτε να συκοφαντηθεί είτε να χειραγωγηθεί και ενσωματωθεί. Από αυτή την άποψη η Γένοβα μπορεί να προεξοφληθεί ότι θα αποτελέσει σταθμό όσον αφορά τη μαζικότητα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που θα παρελάσουν στους δρόμους της πόλης θα παραλύσουν και θα εξουδετερώσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους και θα στείλουν το μήνυμα του ανειρήνευτου και μέχρι τέλους αντικαπιταλιστικού, αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Από την άλλη, το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας κάθε συνόδου έχουν αναδειχτεί ως κυρίαρχο ζήτημα για τους ισχυρούς του πλανήτη, υποδηλώνει την αγωνία και τον πανικό που τους διακατέχει. Δείχνει ότι δοκιμάζονται σκληρά οι δυνατότητες του συστήματος να καθυποτάξουν το κίνημα που το αμφισβητεί στην πράξη και αγωνίζεται για να το ανατρέψει. Το μέγεθος της ανησυχίας του επιβεβαιώνει η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, που χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις «νέα μορφή εξτρεμιστικής εγκληματικότητας»! Το ίδιο ακριβώς υποδηλώνει το γεγονός ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα, ανάλογα με αυτά που πήραν πέρυσι οι Γερμανοί κατά... των χούλιγκανς!

Η επίδειξη πυγμής και η χρήση βίας δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσει την εξάπλωση του κινήματος ούτε να το εκτρέψουν από το στόχο του, να πλήξει δηλαδή τη «ρίζα του κακού» των δεινών, που πλήττουν σήμερα την ανθρωπότητα, δηλαδή την παγκοσμιοποιημένη κυριαρχία του καπιταλισμού. Ο αγώνας δε στρέφεται μόνο ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ προς όφελος της «νέας» ηγεμονίας της ΕΕ, όπως επιχειρούν ορισμένοι κύκλοι. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Εξάλλου, μόλις χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον διέψευσε ότι ο πόλεμος των Αστρων διχάζει τη «συμμαχία» και ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων τους.

Ολοι οι δρόμοι, λοιπόν, στις 20 Ιούλη οδηγούν στη Γένοβα. Η αγωνιστική παρουσία των εργαζομένων της χώρας μας, της νεολαίας και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα είναι μαζική και δυναμική. Το ΚΚΕ δυναμώνει τις προσπάθειές του και καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στις τοπικές οργανώσεις του Κόμματος. Να ανταποκριθούμε!


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ