ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Με τη συνήθη υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που «καταδικάζουν» στα λόγια πολιτικές που επιβραβεύουν με άλλα μέσα ή ενθαρρύνουν επί χρόνια μετά από εισβολές και επεμβάσεις, όπως αυτή στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και το Κοσσυφοπέδιο το 1999 με πρόσχημα τα... «ανθρώπινα δικαιώματα», εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδίκασε χτες στις Βρυξέλλες τις προχτεσινές προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα πως η Αλβανία θα... ενωθεί με το Κοσσυφοπέδιο εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίσει να μην προωθεί την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» του προτεκτοράτου...
«Πρόκειται για απαράδεκτες προκλήσεις που δεν είναι εναρμονισμένες με την πολιτική συνεργασίας στην περιοχή», ήταν η αντίδραση της Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπροσώπου της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ίδια σημείωσε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία επιβεβαιώνεται σε ανώτατο επίπεδο», προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες «αναμένουν απ' όλους στην περιοχή να ακολουθούν πολιτική συμφιλίωσης και συνεργασίας».
«Είναι καλό που η ΕΕ αντέδρασε στις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού περί ενοποίησης Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, έστω και εάν το έκανε ντροπαλά», σχολίασε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι η Σερβία «θα συνεχίσει την ειρηνική πολιτική της, μολονότι δεν μπορεί να μένει σιωπηλή μετά από επανειλημμένες, προκλητικές δηλώσεις. Είναι ώρα να σταματήσουν οι δηλώσεις για επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια, που διακυβεύουν και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», κατέληξε ο Σέρβος πρωθυπουργός.
Ο αντιπρόεδρος της κοσσοβάρικης κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Χ. Θάτσι (πρώην ηγέτης του Ουτσεκά), μιλώντας αργότερα στην κροατική εφημερίδα «Βέτσερνι Λιστ», σημείωσε ότι η Σερβία έχει στην πραγματικότητα αναγνωρίσει «ντε φάκτο» την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου και ότι στο τέλος της διαδικασίας ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων το Κοσσυφοπέδιο «θα ανοίξει πρεσβεία στο Βελιγράδι και θα έχει σχέσεις καλής γειτονίας».
Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει εγγυήσεις από την ΕΕ ότι η Σερβία δε θα ενταχτεί στην Ενωση αν δεν αναγνωρίσει το Κόσσοβο, ο Χασίμ Θάτσι ισχυρίστηκε ότι αυτό έχει τεθεί ως «προϋπόθεση», μολονότι ο ισχυρισμός αυτός έχει διαψευστεί, επισήμως τουλάχιστον, από αξιωματούχους της ΕΕ.