Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Η σφαγή του λαού συνεχίζεται

Ενίσχυση τζιχαντιστών με τη «βούλα» των ΗΠΑ

ΣΑΝΑΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πλήρη στήριξη σε επίπεδο πολεμοφοδίων, στρατιωτικού σχεδιασμού - συντονισμού των επιθέσεων και παροχής κατασκοπευτικών πληροφοριών δίνουν οι ΗΠΑ στην υπό Σαουδικής Αραβίας ιμπεριαλιστική επίθεση 10μελούς συνασπισμού αραβικών χωρών στην Υεμένη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα... ότι η εξέλιξη της επίθεσης ενθαρρύνει και ενισχύει τη δράση των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου»! Το ίδιο διάστημα, το Ιράν στέλνει στον Κόλπο του Αντεν δύο πολεμικά πλοία (το αντιτορπιλικό Αλμπορτζ και το ελικοπτεροφόρο Μπούσχεχρ), σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει, όπως ανακοίνωσε, την ομαλή ναυσιπλοΐα σε μια περιοχή που εδώ και περίπου δύο βδομάδες έχει τεθεί άτυπα σε ναυτικό αποκλεισμό από τις δέκα χώρες που συμμετέχουν στην επέμβαση κατά των Σιιτών Χούτι στην Υεμένη.

Την άμεση αποστολή όπλων και πολεμοφοδίων από τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε χτες στη Ριάντ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι αυξάνεται σταθερά η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην επίθεση, που κλείνει σήμερα δύο βδομάδες στην Υεμένη. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη λειτουργία κοινού αμερικανικού - σαουδαραβικού κέντρου συντονισμού των επιθέσεων στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου...

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ, μιλώντας παράλληλα σε δημοσιογράφους στο Τόκιο, πρόσθεσε ότι «η κατάρρευση της κεντρικής κυβέρνησης στην Υεμένη επιδεινώνει τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» κατά της Αλ Κάιντα. Παραδέχτηκε ότι «το χάος έχει επιτρέψει στους τζιχαντιστές να κάνουν σημαντικά κέρδη στο έδαφος», αναγκάζοντας, όπως ισχυρίστηκε, τις ΗΠΑ «να ξανασκεφτούν πώς θα εμποδίζουν την (Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου) να επιχειρήσει επιθέσεις σε έδαφος δυτικών χωρών».

Εκατοντάδες οι νεκροί

Η σφαγή του υεμενίτικου λαού με πρόσχημα τη «δημοκρατία» και την «αποκατάσταση» του διορισμένου, φιλοδυτικού Προέδρου της Υεμένης Χάντι στην εξουσία έχει ήδη οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 640 αμάχους (ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα...) και έχει τραυματίσει τουλάχιστον 2.200 άλλους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 16.000.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τη βία στην Υεμένη, ενώ 334.093 άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Επίσης υπάρχουν 254.413 πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Οι επιδρομές έχουν διαλύσει τις περισσότερες υποδομές και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στη χώρα, αφήνοντας εκατομμύρια φτωχούς Υεμενίτες δίχως νερό, ηλεκτρικό, βασικά τρόφιμα και φάρμακα.

Πάντως, Ιρανοί αξιωματούχοι ασκούν, το ίδιο διάστημα, έντονες πιέσεις στο Πακιστάν προκειμένου να μη βοηθήσει ενεργά τον υπό σαουδαραβικής ηγεσίας συνασπισμό με εναέριες και χερσαίες δυνάμεις. Για το σκοπό αυτό, ολοκληρώνει σήμερα στο Ισλαμαμπάντ διήμερη επίσκεψη και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, όπου είχε προγραμματίσει μεταξύ άλλων συνάντηση και με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ. Επιπλέον, ο Μορτεζά Σαρμαντί, Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε χτες την έκκληση της Τεχεράνης για άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επέμβασης. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό, ο Σαρμαντί επισήμανε ότι η Υεμένη δεν μπορεί να κυβερνάται μόνο από έναν πολιτικό σχηματισμό, λέγοντας: «Ολα τα ενεργά πολιτικά ρεύματα και οι φατρίες που ασκούν επιρροή και έχουν τη λαϊκή υποστήριξη θα πρέπει να συνεργαστούν για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα μπορέσει να διαχειριστεί τις υποθέσεις της Υεμένης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Σαρμαντί κατέληξε ότι οι εξελίξεις στην Υεμένη βρέθηκαν στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε στην Αλγερία, την Τυνησία, το Ιράκ και το Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ