Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές δηλώσεις από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ

Αμφισβητεί ότι οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» συνιστούσαν παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτικές του πλαισίου μέσα στο οποίο - όπως ανακοινώθηκε μόλις προχτές - αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού είναι οι δηλώσεις που έκανε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που εμμέσως πλην σαφώς αμφισβήτησε το ότι οι επιχειρήσεις του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Αϊντε είπε μεταξύ άλλων: «Είναι θέμα σε ποιο βαθμό πραγματικά έγινε παραβίαση, γιατί πολλές χώρες δε βλέπουν τις σεισμικές έρευνες ως παραβίαση εφόσον δεν οδηγούν σε εξόρυξη. Γιατί η οικονομική ζώνη δεν είναι κυρίαρχη περιοχή. Βασικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει οτιδήποτε εκεί, εκτός από το να λαμβάνει πόρους. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ τεχνικό θέμα» (σ.σ.: η υπογράμμιση δική μας)!

Ο Νορβηγός διπλωμάτης συνέχισε επιχειρηματολογώντας - ξανά - υπέρ της άποψης που προβάλλει η ηγεσία του ψευδοκράτους η οποία, προσπαθώντας να κρύψει τις αστικές επιδιώξεις που εκπροσωπεί, επαναλαμβάνει ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. «Και δεν μπορεί μια πλευρά στην Κύπρο να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις που θα έχουν κάποιου είδους επίδραση για πάντα πάνω σε όλους, χωρίς να συμβουλεύεται η μια την άλλη πλευρά. Ετσι, υπάρχει ένα νομικό επιχείρημα και ένα πολιτικό επιχείρημα...»

Αποκαλυπτικός ήταν ο Αϊντε και όσον αφορά το «όραμά» του για την «Κύπρο του μέλλοντος»: «Πιστεύω ότι μπορεί να είναι μια σταθερή, πλούσια, ενδιαφέρουσα, θετική (χώρα), ένα παράδειγμα παγκόσμια ότι έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες του παρελθόντος μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Θα προσελκύσει πολλές επενδύσεις, διότι έχει μια ιδανική τοποθεσία για τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη Μέση Ανατολή, αλλά δε θέλουν να βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. Θα μπορεί, ελπίζω τελικά, να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους και ούτω καθεξής, και θα έχει μια οικονομία που δεν καθοδηγείται από πολιτικές αποφάσεις, αλλά με ορθολογική οικονομική επιλογή, και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα λαμπρό μέλλον, αλλά θα μπορέσετε να το βρείτε μόνο σε συνεργασία με τους άλλους Κύπριους. Δεν μπορείτε να το βρείτε εργαζόμενοι ενάντια στους άλλους Κύπριους, διότι αυτό θα οδηγήσει μόνο σε μια συνεχή μη λύση ή μια τελική διχοτόμηση».

Η «επανένωση» ή διαίρεση

Τέλος, ο Αϊντε έκανε λόγο για «όλο και πιο εμφανή» ανυπομονησία της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι αυτό «είναι ένα ανοικτό θέμα το οποίο εκκρεμεί και υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιλυθεί, είτε με επανένωση είτε με διαίρεση».

Οι δηλώσεις του Αϊντε, όπως και το ότι έγιναν μία μόλις μέρα αφού ο ίδιος εξήγγειλε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μιλώντας μάλιστα για «αποφασιστική χρονιά», φανερώνουν ότι τα «παζάρια» που θα ξεκινήσουν δεν αφορούν σε καμιά περίπτωση την ικανοποίηση των λαϊκών προσδοκιών για μια πραγματικά ειρηνική ανάπτυξη με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πατρίδας τους. Αφορούν το στρώσιμο του εδάφους για να έρθουν πολυεθνικοί κολοσσοί που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση για μπίζνες σε όλη τη γύρω περιοχή.

Από τη μεριά της, η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «απογοήτευση» της κυβέρνησης και για «ατυχείς και απαράδεκτες» δηλώσεις. Ο ίδιος είπε ότι «τέτοιες δηλώσεις και ερμηνείες δε βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, και ο κ. Αϊντε, ως εκπρόσωπος του ΓΓ, οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμβάσεις των ΗΕ».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, επίσης για το ίδιο θέμα σημείωσε: «Συνιστούμε στον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό να μελετήσει πρώτα την πρακτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης κατά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Νορβηγίας και, εν συνεχεία, να προβαίνει σε δηλώσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ