Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΕΒΕ
Πρωτοβουλίες για να σπάσει το κλίμα της αναμονής

Τα χρέη και τα προβλήματα των ανασφάλιστων κυριάρχησαν στις παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα

Από την παρέμβαση των Επιτροπών Αγώνα στα ΤΑΞΙ
Από την παρέμβαση των Επιτροπών Αγώνα στα ΤΑΞΙ
Την Κυριακή, 19 Απρίλη, θα συνεδριάσει στην Αθήνα το Πανελλαδικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΒΕ, για την αποτίμηση της δουλειάς και τον προγραμματισμό της δράσης. Τα βασικά ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους ΕΒΕ και μετά την κυβερνητική αλλαγή, είναι τα χρέη που τους πνίγουν και τους απειλούν, οι χιλιάδες ανασφάλιστοι συνάδελφοί τους, η φορολογία και συνολικά η συνέχιση της ίδιας φιλομονοπωλιακής πολιτικής που τους εξοντώνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ρύθμιση για τα χρέη που έκανε η νέα κυβέρνηση, έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν ανακουφίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, αφού το χρέος που σωρεύτηκε κυρίως την περίοδο της κρίσης παραμένει αυτούσιο και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο το ΚΕΑΟ συνεχίζει να στέλνει «ραβασάκια» με απειλές για κατασχέσεις σε όποιον οφείλει χρήματα, αλλά αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του.

Οπως κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ, «πάνω από το 50% των συναδέλφων δεν μπορούν πλέον να καταβάλλουν την εισφορά στο Ταμείο και όσοι καταφέρνουν, με τα χίλια ζόρια, να το πληρώνουν βλέπουν να αφαιρούνται από το Ταμείο παροχές Υγείας, φάρμακα, επισκέψεις στους γιατρούς και να ξεπουλιέται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και η ακίνητη περιουσία του. Κανένας συνάδελφος δεν θέλει να χάσει το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη».

Η παρέμβαση των ΕΒΕ στο υπουργείο Εργασίας
Η παρέμβαση των ΕΒΕ στο υπουργείο Εργασίας
Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις των ΕΒΕ προσπάθησαν το περασμένο διάστημα να σπάσουν το κλίμα της αναμονής, πρωτοστατώντας σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Το πνεύμα αυτής της δράσης περιγράφεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ: «Δεν θα αφήσουμε να πραγματοποιηθεί καμία κατάσχεση σε συνάδελφό μας, για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα και θα διεκδικήσουμε να κρατήσουμε αυτά που με τόσο κόπο αποκτήσαμε. Δε θα χαριστούμε σε κανέναν! Η συσπείρωση στα σωματεία η ανάπτυξη των αγώνων αποτελούν μονόδρομο».

Δράση σε όλα τα μέτωπα

Στις 19 Μάρτη, οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ διοργάνωσαν συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών, ενάντια στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων και της πολιτικής που τα στηρίζει.

Στον κλάδο έχουν πατήσει για τα καλά πόδι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η UBER, το TAXIPLON, το TAXIBEAΤ, που σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τους αυτοαπασχολούμενους. «Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά που με νόμους μνημονιακούς 4070/2012 (από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) τους ανοίγει διάπλατα την πόρτα να μας πετάξουν από το ταξί και στη θέση μας να κυριαρχήσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Επιτροπές Αγώνα.

Ακολούθησε, στις 30 Μάρτη, η κινητοποίηση που οργάνωσαν στο υπουργείο Εργασίας η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής και η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και προαστίων, με αίτημα αιχμής να θεωρηθούν τα βιβλιάρια Υγείας των ΕΒΕ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οπως κατήγγειλαν στη διάρκεια της κινητοποίησης, «ένας στους δύο χρωστάμε στον ΟΑΕΕ και πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα βιβλιάριά μας είναι αθεώρητα, σε μια ώρα ανάγκης είμαστε χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς πρόσβαση σε καμία παροχή Υγείας».

Είπαν, επίσης, ότι τίποτα δεν άλλαξε με τη νέα κυβέρνηση, αφού «για τους ασφαλισμένους του ΟΑEE προβλέπεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση».

Την περασμένη Κυριακή, 5 Απρίλη, μέρα που προβλέπεται από το νόμο η λειτουργία των καταστημάτων, οι Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην πλατεία Καπνικαρέας τα σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Κεντρικό αίτημα ήταν να κατοχυρωθεί νομικά η αργία της Κυριακής και να κλείσει κάθε «παράθυρο» στις μεθοδεύσεις για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με «όχημα» το χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως «τουριστικής». Συμμετοχή είχαν οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις των ΕΒΕ και σε όλες τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το ταξικό κίνημα σε όλη τη χώρα.

«Οχι» στην κλοπή των ταμειακών διαθέσιμων

Το ίδιο διάστημα, η ΠΑΣΕΒΕ εναντιώθηκε στην απόφαση του ΟΑΕΔ να μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 120 εκ. ευρώ, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Την απόφαση στήριξε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ. Η ΠΑΣΕΒΕ αντέτεινε το αίτημα για επίδομα ανεργίας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κάλυψη των αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό και αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% επί των κερδών τους.

Η προσπάθεια των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ για δραστήρια σωματεία σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, αναγνωρίστηκε στην πράξη μέσα από την ενίσχυσή τους στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ) Αττικής (3 - 4 Μάρτη).

Το ψηφοδέλτιο της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Μηχανικών Αυτοκινήτων», αναδείχτηκε πρώτο και ενισχυμένο, λαμβάνοντας 86 ψήφους (από 75), καταλαμβάνοντας 7 έδρες στο ΔΣ (από 6) και εκλέγοντας 4 αντιπροσώπους στις ομοσπονδίες (ΟΒΣΑ και ΕΟΒΕΑΜΜ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας αυτοαπασχολούμενος μόνος του απέναντι στα προβλήματα(2013-09-28 00:00:00.0)
Πανελλαδική κινητοποίηση για την ασφάλιση(2012-12-02 00:00:00.0)
Ολοι στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη(2010-12-09 00:00:00.0)
Στη λογική των εισπρακτικών μέτρων(2010-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ