«Με τον αγώνα μας να τους δώσουμε να καταλάβουν πως εμείς και τα παιδιά μας δεν είμαστε αναλώσιμοι, για την εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου», κάλεσε η Σοφία Κουμπή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου». Στην παρέμβασή της μίλησε για την ανάγκη να μορφώνονται τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας σε σύγχρονα, ασφαλή και λειτουργικά σχολικά κτίρια, θωρακισμένα από τη βροχή και το σεισμό.
Η ίδια παρουσίασε την εικόνα που εμφανίζουν στην πλειοψηφία τους τα σχολεία του Περιστερίου, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε παλιότερη προσπάθεια του Συλλόγου να καταγράψει τις κτιριακές τους ανάγκες. Τα μισά δημοτικά, σε συνολικό αριθμό 42 κτιρίων, αλλά και αρκετά νηπιαγωγεία, έχουν προβλήματα με τη μόνωση.
«Είχαμε περιπτώσεις όπου τα λιμνάζοντα νερά από τις βροχές σε ταράτσες δημιούργησαν έντονα φαινόμενα υγρασίας σε οροφές και σε τοίχους. Ετσι, είδαμε να πέφτουν φουσκωμένοι σοβάδες από ορόφους, να μπαίνουν νερά σε υπόγειους χώρους και φρεάτια ασανσέρ, ακόμα και μέσα στους σωλήνες των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων», ανέφερε. Δε λείπουν και οι περιοχές, όπως η Κηπούπολη, όπου η δυνατή βροχή μετατρέπει τους δρόμους σε χειμάρρους και κάνει την πρόσβαση στο σχολείο αδύνατη για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Εθιξε ακόμα το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης στεγασμένων χώρων, για να κάνουν τα παιδιά διάλειμμα τις μέρες που βρέχει, αλλά και την ακαταλληλότητα των προαυλίων: «Σε πολλά νηπιαγωγεία, οι αύλειοι χώροι, καθώς έχουν μείνει αδιαμόρφωτοι, σε έντονη βροχόπτωση μετατρέπονται σε λίμνες νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των νηπίων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και των δημάρχων που δεν διεκδικούν τους απαιτούμενους δημόσιους πόρους ή δεν ιεραρχούν τα έργα που σχετίζονται με την προστασία των λαϊκών στρωμάτων, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, αναφέρθηκε ο Χρύσανθος Κυριαζής, γραμματέας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.
Επισήμανε επίσης πως οι δήμαρχοι έχουν ευθύνη και για τον τρόπο, με τον οποίο προχωρούν σε σχετικά έργα, μέσα από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέθοδοι που διασφαλίζουν το κέρδος του ιδιώτη, αλλά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των έργων. «Δεν είναι τυχαίο ότι καταστροφές έχουν γίνει και εκεί που υπάρχουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, παρεμβάσεις που, αντί να λύσουν, μεγέθυναν τα προβλήματα, άλλες που τα μετέφεραν παραδίπλα μεγαλύτερα», σχολίασε.
Στάθηκε ακόμα στην αδυναμία της Τοπικής Διοίκησης να ανταποκριθεί, από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού, στη συντήρηση των όποιων έργων υπάρχουν, ακόμα και σε στοιχειώδη μέτρα, όπως ο καθαρισμός των φρεατίων πριν ξεσπάσουν καιρικά φαινόμενα. «Στους Δήμους υπάρχει έλλειψη από εργαζόμενους, από μόνιμο προσωπικό. Δε γίνεται να στηρίζεται η πολιτική προστασία σε συμβασιούχους με "2μηνα", "5μηνα", ούτε βέβαια σε ΜΚΟ ή Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τις γνωστές ΚΟΙΝΣΕΠ, όλα αυτά τα προγράμματα που φέρνουν στους Δήμους», υπογράμμισε.
Την υποχώρηση του κλάδου των κατασκευών σε ποσοστό 80% από το 2005 μέχρι σήμερα, επισήμανε ο Κώστας Μπολιάρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής. Υπενθύμισε τις προτάσεις του Συνδέσμου προς τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση για κατασκευή με κρατική χρηματοδότηση σχολείων, παιδικών σταθμών, σύγχρονων κατοικιών, έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στην οικοδομή και τα περίπου 160 επαγγέλματα σχετικά με αυτή.
Αναφερόμενος στην ασφάλεια και την προστασία των λαϊκών οικογενειών, έθιξε το ζήτημα των γειώσεων, καθώς το κράτος δεν αναλαμβάνει το κόστος της δημιουργίας αγωγών γειώσεων. «Δυστυχώς, κανένα σπίτι δεν είναι ασφαλισμένο από το ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε.