Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αβεβαιότητες για την ανάκαμψη

Επανεμφάνιση ρυθμών υποχώρησης στο ελληνικό ΑΕΠ για στο α' τρίμηνο του 2015 αναμένεται, σύμφωνα με μελέτη του Ομίλου της Eurobank, ενώ συνολικά στο 12μηνο, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις αναμένονται ρυθμοί στα όρια της απόλυτης στασιμότητας σε σχέση με το 2014. Σε τριμηνιαία βάση, αναμένεται υποχώρηση στο εύρος 0,4% με 0,6%.

«Για το σύνολο του έτους 2015, συνεχίζουμε να αναμένουμε ελαφρώς θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας», σημειώνει η Eurobank. Προϋπόθεση για αυτό είναι η «ταχεία άρση της αβεβαιότητας που πηγάζει από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους επίσημους δανειστές με στόχο την υλοποίηση των συμφωνιών του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου του 2015».

Ως μέτρα τόνωσης της «ανάπτυξης» σε μακροπρόθεσμη βάση, αξιώνουν την τόνωση της εγχώριας επενδυτικής δραστηριότητας (κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων) και του εξαγωγικού προσανατολισμού και της ανταγωνιστικότητας, «με ένα πλέγμα στρατηγικών και θεσμικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και αγκυλώσεων που συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας».

Εκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Με ρυθμούς χαμηλότερους από αυτούς που εμφανίζονταν πριν από την εκδήλωση της κρίσης, αναμένονται οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάκαμψης στα επόμενα χρόνια, επισημαίνει το ΔΝΤ στην εαρινή έκθεση για την παγκόσμια οικονομία. «Η ταχεία ανάπτυξη της παραγωγικότητας που είχε παρατηρηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δεν φαίνεται πως θα αποκατασταθεί», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σε παράρτημα της έκθεσης του ΔΝΤ, τονίζεται η κάμψη των επενδύσεων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και μάλιστα σε ό,τι αφορά την «ανανέωση των βαρέων μέσων παραγωγής και του εξοπλισμού», ενώ διαπιστώνουν ότι «η συρρίκνωση αυτή διαβρώνει σε βάθος χρόνου τις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη».

Ιδιαίτερη πτώση των επενδύσεων διαπιστώνεται στην Ευρωζώνη, όπου το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων είχε εκτιναχθεί στα ύψη τη διετία 2010-11. Στις χώρες αυτές, «τα δημοσιονομικά προβλήματα και η αβεβαιότητα διαδραμάτισαν επιπρόσθετο ρόλο και αποθάρρυναν περισσότερο τις εταιρικές επενδύσεις», επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, το προτεινόμενο μείγμα πολιτικής εστιάζεται σε «περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές που μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, να ενισχύσουν την προσφορά μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια να ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στις χώρες όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ