Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στο σ. Γιάννη Μαυρομμάτη

Τον παλαίμαχο κομμουνιστή Γιάννη Μαυρομμάτη, που «έφυγε» από τη ζωή την Τρίτη 6 Απρίλη, σε ηλικία 92 ετών, αποχαιρέτησαν χτες το μεσημέρι σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι του. Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στεφάνια στον τάφο του κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου και η ΚΟΒ Ελληνορώσων.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Σπύρος Χαλβατζής, ενώ από την ΚΟΒ Ελληνορώσων, στην οποία ανήκε ο σ. Μαυρομμάτης, τον αποχαιρέτησε η γραμματέας της, Γ. Δασκαλάκη. Τιμητική φρουρά δίπλα στο φέρετρό του στάθηκαν οι σύντροφοί του.

Ζωή αφιερωμένη στο Κόμμα και τον αγώνα

Αναφερόμενος στη ζωή του Γ. Μαυρομμάτη, την οποία αφιέρωσε στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής είπε τα ακόλουθα:

«Αποχαιρετούμε σήμερα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ έναν από τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Εναν ΕΛΑΣίτη, έναν κομμουνιστή, που οργανώθηκε το 1943 στο ΚΚΕ και κράτησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος για 73 χρόνια. Αποχαιρετούμε το σύντροφο Γιάννη Μαυρομμάτη.

Ενας ένας φεύγουν αυτοί που αναμετρήθηκαν, όχι μόνο με το λόγο, αλλά και με το όπλο στο χέρι, ενάντια στους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές, και γενικότερα με τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Ο Γιάννης Μαυρομμάτης γεννήθηκε το 1923 από γονείς πρόσφυγες που ήρθαν από τη Σμύρνη το 1922, και από μικρός βγήκε στη βιοπάλη. Μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Πριν γίνει 20 χρονών, οργανώθηκε στο Κόμμα, το οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις. Δούλεψε κομματικά στην Καλλιθέα και στο Κουκάκι, καθώς και στους Αμπελόκηπους.

Το 1946 στην προσπάθειά του, ύστερα από εντολή του Κόμματος, να βγει στο βουνό και να ενταχτεί στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια. Πέρασε στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια.

Από το 1946 και μέχρι το 1964, για 18 ολόκληρα χρόνια έμεινε αλύγιστος στις φυλακές Αβέρωφ, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Καλαμιού, Αλικαρνασσού, Γιούρας και Βούρλων.

Οταν αποφυλακίστηκε το 1964, δούλεψε σε σιδεράδικο για το μεροκάματο και την επιβίωση και κομματικά δούλεψε ως Γραμματέας του Τομέα της ΕΔΑ στην Καλλιθέα.

Με τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία στις 21/4/1967 συνελήφθη και πάλι και μαζί με χιλιάδες αγωνιστές, κομμουνιστές, εξορίστηκε για άλλα τρία χρόνια στη Γιούρα.

Μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ του Κόμματος, ο σύντροφος Γιάννης μαζί με άλλους 905 εξόριστους υπέγραψε τη στήριξη των Αποφάσεων του Κόμματος.

Οταν απολύθηκε, συνδέθηκε κομματικά και δούλεψε στην παρανομία μέχρι τη μεταπολίτευση το 1974.

Αργότερα, στην περίοδο του 1991, όταν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού επιχείρησαν τη διάλυση του Κόμματος και τη διάχυσή του στο ΣΥΝ, έπραξε και πάλι το καθήκον του στηρίζοντας τις Αποφάσεις της ΚΕ.

Πέρασαν 48 χρόνια από τις 21/4/1967. Τον θυμόμαστε στη Γιούρα, όταν ο σ. Γιάννης με εντολή της καθοδήγησης ανέλαβε την οργάνωση των μαγειρείων του Στρατοπέδου, με πενιχρά μέσα. Ηταν μια σημαντική αποστολή που σχετιζόταν με το πρόβλημα της επιβίωσης των πολιτικών εξόριστων. Και κει ανταποκρίθηκε επάξια.

Ο σ. Γιάννης ανταποκρίθηκε σε όποια αποστολή του ανέθεσε το Κόμμα. Λίγοι γνωρίζουν ότι στην περίοδο των ανατροπών και στη διαδικασία διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 - 1992, όταν όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και διάφορα δημοσιεύματα στη Μόσχα τον παρουσίαζαν ως πράκτορα του ΚΚΕ στη σοβιετική πρωτεύουσα και τον απειλούσαν και προσωπικά για τη ζωή του, ο σ. Γιάννης Μαυρομμάτης με εντολή του Κόμματος πήγε στη Μόσχα, παρά τους κινδύνους, για να υπερασπιστεί και να περιφρουρήσει τα δίκια του Κόμματος. Χωρίς δεύτερη κουβέντα εκτέλεσε και αυτήν την αποστολή.

Για όλη τη δράση του τιμήθηκε από το Κόμμα. Ετσι, από το 10ο Συνέδριο μέχρι και το 14ο Συνέδριο εκλέγεται μέλος της ΚΕ.

Από τότε που έχασε την αγαπημένη του Δεσπούλα, μια άξια συντρόφισσα στη ζωή και τον αγώνα, ο σ. Γιάννης είχε μόνο το Κόμμα. Παρόλ' αυτά, περπάτησε όρθιος μέχρι το τέλος.

Θα τον θυμόμαστε πάντα. Γιατί το παράδειγμα αυτών των αγωνιστών, κομμουνιστών, που για πολλές δεκαετίες πάλεψαν για την εργατική τάξη, για το λαό, για την κατάκτηση και οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές των κομμουνιστών, αγωνιστών και στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

Σε αποχαιρετούμε, σύντροφε, που έκανες το καθήκον σου, ως εργάτης και ως κομμουνιστής. Και συλλυπούμαστε θερμά, εκ μέρους της ΚΕ, τους οικείους σου».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ