Τρίτη 7 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Συμβιβασμοί και ανταγωνισμοί πάνε μαζί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Ισραήλ επιχείρησαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο να διασκεδάσουν τις μεταξύ τους διαφορές σε σχέση με την πρόσφατη προκαταρκτική συμφωνία - συμβιβασμό για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και να ξαναπάρουν θέση στο τραπέζι της μακράς και αμφίβολης διαπραγμάτευσης που απομένει μέχρι το τέλος Ιούνη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με προχτεσινή βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του στους Τάιμς της Ν. Υόρκης επιβεβαίωσε την ταύτιση στρατηγικών αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων, αλλά και της «αλληλεγγύης» των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι θα ήταν «θεμελιώδης αδυναμία» της προεδρίας του, εάν, κατά τη διάρκεια της θητείας του ή ως αποτέλεσμα της πολιτικής του, καταστεί το Ισραήλ πιο ευάλωτο». Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφωνία» ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να σπάσει αυτόν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ τους, τονίζοντας: «Ακόμα και όταν είχα διαφωνίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για το Ιράν και το παλαιστινιακό ζήτημα, η υπεράσπιση του Ισραήλ (από τις ΗΠΑ) ήταν ακλόνητη».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προχωρώντας σε μπαράζ εμφανίσεων σε αμερικανικά ΜΜΕ σημείωσε τις έντονες επιφυλάξεις που έχει σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς την σαν «πολύ κακή», επειδή επιτρέπει στο Ιράν να διατηρήσει σημαντική πυρηνική υποδομή, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για άσκηση πίεσης στο Ιράν.

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που εκτίμησε ότι η προκαταρκτική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν θα οδηγήσει σε μια κούρσα απόκτησης όπλων και ότι η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν θα βοηθήσει τη Ρωσία «διότι θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να πληρώσει για συμφωνίες με τη ρωσική υπηρεσία ατομικής Ενέργειας Rosatom». Κατηγόρησε ακόμη ΗΠΑ και ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην επίτευξη της συμφωνίας.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση χαιρέτισε χτες την προκαταρκτική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σημειώνοντας ότι εάν επιτευχθεί η τελική τον Ιούνη «θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη».

Στην ουρά για μπίζνες με την Τεχεράνη

Πάντως, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σχετικά με το ξαναμοίρασμα της τράπουλας για τα ιρανικά πετρέλαια, ανάμεσα στις ιρανικές αρχές και ξένες πετρελαϊκές εταιρείες είτε από τη Δύση (π.χ. «BP», «Shell», «Eni», «Total»), είτε από την Κίνα ή τη Ρωσία, δεδομένου ότι το Ιράν διαθέτει τουλάχιστον το 10% των παγκόσμιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές χαρακτήριζαν το Ιράν «το μεγάλο βραβείο» για τις πετρελαϊκές που κάνουν σχέδια για νέες μπίζνες στην περιοχή αλλά και τις ετοιμασίες Ιρανών αξιωματούχων για πιθανώς ευνοϊκότερους όρους στα συμβόλαια. Μάλιστα, πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ν. Ζανγκανέχ έχει στα σκαριά ένα νέο μοντέλο συμβολαίων ανάλογο με τις συμφωνίες «ίσου καταμερισμού της παραγωγής» που έχουν υπογραφτεί στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε να αντιμετωπίσει με καλύτερες προοπτικές τον οξυμένο διεθνή ανταγωνισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέκταση των ισραηλινών πυρηνικών εγκαταστάσεων(2021-02-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την πίεση στο Ιράν(2019-12-06 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η ψηφοφορία στον ΟΗΕ(2015-07-18 00:00:00.0)
«Ανοιγμα» Ομπάμα υπό τον όρο συμφωνίας στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα(2014-03-21 00:00:00.0)
Πιέσεων συνέχεια με νέα επίσκεψη Κέρι(2013-12-06 00:00:00.0)
Αμερικανο-ισραηλινές τριβές(2013-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ