Τρίτη 31 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Σκληρά παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή

ΛΟΖΑΝΗ.--

Συνεχίζονται στη Λοζάνη της Ελβετίας τα σκληρά διπλωματικά παζάρια, μέχρι την ύστατη ώρα, σήμερα, οπότε εκπνέει η προθεσμία για την εξεύρεση μίας συμφωνίας - πλαίσιο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας (Ομάδα των 5+1).

Εως χτες, οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα φαινόταν (σύμφωνα με Δυτικούς διπλωμάτες) πως «μπλοκάρουν» σε τρία ζητήματα: Τη διάρκεια του ορίου εμπλουτισμού του ιρανικού ουρανίου, την έρευνα και την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά από μία τουλάχιστον 10ετή περίοδο αναστολής, την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ και την πιθανή επαναφορά τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της συμφωνίας, η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) επιθυμεί ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν για τουλάχιστον 15 χρόνια, όμως η Τεχεράνη φέρεται ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για διάστημα πέραν των 10 ετών. Οσον αφορά στην άρση του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράν, οι Ιρανοί επιθυμούν να αρθούν άμεσα όλες οι οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις εναντίον της χώρας τους. Αντίθετα, κάποιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής άρσης των κυρώσεων.

Η δυσκολία της διαπραγμάτευσης πάντως δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ακόμη μία παράταση των παζαριών, αφού εκτιμάται πως οι συνθήκες σήμερα «είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ». Ομως, ακόμη και εάν σήμερα καταφέρουν να πετύχουν μία καταρχήν συμφωνία, οι ξένοι διπλωμάτες δεν αποκλείουν αυτή να καταρρεύσει στην επόμενη και δυσκολότερη φάση διαπραγμάτευσης, οπότε οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο συνολική συμφωνία έως τις 30 Ιούνη.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως όσο η διαπραγματευτική διαδικασία τείνει προς το τέλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κλιμακώνει τις επιθέσεις και τις απειλές του ενάντια στην επίτευξή της δηλώνοντας, χτες, ότι «η συμφωνία που διαφαίνεται στη Λοζάνη στέλνει ένα μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο (το Ιράν) όχι μόνο δεν θα πληρώσει το τίμημα της επιθετικότητάς του, αλλά αντίθετα θα επιβραβευθεί».

  • Ο Ιρανός δημοσιογράφος Αμίρ Χοσεΐν Μοταγί, που στο παρελθόν διατέλεσε σύμβουλος του Προέδρου Χασάν Ροχανί, ζήτησε χτες πολιτικό άσυλο στην Ελβετία, ενώ κάλυπτε την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ