Τρίτη 31 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Παγκόσμια μέρα αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα η 19η Απρίλη

Παγκόσμια μέρα αλληλεγγύης στον βενεζουελάνικο λαό έχει οριστεί η 19η Απρίλη, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με αφορμή την κλιμάκωση της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Συγκεκριμένα, στις 9 Μάρτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με «διοικητική πράξη», ανακήρυξε την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας ως «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», ενώ επιβλήθηκαν και κυρώσεις κατά κυβερνητικών στελεχών με το «πρόσχημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το ΠΣΕ στο κάλεσμά του σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι φιλειρηνικές δυνάμεις όλου του κόσμου και το ΠΣΕ θεωρούν τη διοικητική πράξη ανοιχτή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας και μια σημαντική αύξηση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστών και ειδικά των ΗΠΑ, που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας και τη στήριξη αντιδραστικών δυνάμεων της ολιγαρχίας η οποία παλεύει για να κατοχυρώσει και επανακτήσει τα προνόμιά της.

Σε μια περίοδο που εξελίσσεται η αυξημένη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με πολέμους, επεμβάσεις και εκμετάλλευση, οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά κλιμακώνουν τις απειλές τους ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας. Το ΠΣΕ χαιρετίζει το λαό που στη συντριπτική του πλειοψηφία απορρίπτει αυτά τα σχέδια μέσα και έξω από τη χώρα και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δικαίωμα και τα αιτήματά του να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του και για να βαθύνει η μπολιβαριανή διαδικασία και να γίνει αφέντης του μέλλοντός του».

Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην οργάνωση - μέλος του, την Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης (COSI) Βενεζουέλας και όλες τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Επιστολή Βενεζουελάνου πρέσβη στους Καμίνη και Μπουτάρη

Απάντηση στην προκλητική επιστολή των δημάρχων Αθήνας, Γ. Καμίνη, και Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, απέστειλε ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Φαρίντ Φερνάντες, οι οποίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν το στέλεχος της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Αντόνιο Λεντέσμα, δήμαρχο του μητροπολιτικού Δήμου του Καράκας, που αποδεδειγμένα συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο και κρατείται.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Φ. Φερνάντες σημειώνει: «Απευθυνόμαστε σε εσάς δραττόμενοι της ευκαιρίας να σας εκφράσουμε την πλέον βαθιά και κατηγορηματική καταδίκη της απαράδεκτης επέμβασής σας στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας, μέσω της ανοιχτής επιστολής σας της περασμένης 12ης Μαρτίου 2015, προς τις βενεζουελάνικες αρχές. Λυπούμαστε που εσείς, αξιότιμοι δήμαρχοι, υπήρξατε ένα ακόμα θύμα του τρομερού μιντιακού πολέμου...». Και συνεχίζει: «Ο δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, υποστηρικτής και εκπρόσωπος της άκρας δεξιάς της Βενεζουέλας, συνελήφθη με την απαραίτητη δικαστική εντολή και με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων και συνταγματικών δικαιωμάτων του, αφότου παρουσιάστηκαν δημοσίως οι αποδείξεις και τα στοιχεία εναντίον του. Σημειώνεται ότι η εν λόγω σύλληψη μαγνητοσκοπήθηκε, και οι διάφορες οπτικοακουστικές πηγές δείχνουν καθαρά ότι τα δικαιώματά του έγιναν σεβαστά. Ο Αντόνιο Λεντέσμα κατηγορείται για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος που αποσκοπούσε στην ανατροπή της νόμιμης και δημοκρατικής κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο Μόρος μέσω εναέριου βομβαρδισμού του Προεδρικού Μεγάρου και διαφόρων στόχων στην πόλη του Καράκας, την πρωτεύουσα της χώρας, όπως ομολόγησαν άλλοι συνεργοί. Ο Αντόνιο Λεντέσμα έχει στον πολιτικό του βίο ένα σύνολο περισσότερων από επτά δικαστικές κατηγορίες εις βάρος του, ανάμεσα στις οποίες δύο για εγκλήματα εναντίον πολιτών, μία για εμπλοκή στο θάνατο άνω των 200 κρατουμένων στις φυλακές της Κάτια, δύο για περιπτώσεις διαφθοράς και μία κατηγορία για πολιτική δίωξη, που συνδέεται με την απόλυση 2.252 εργαζομένων του δήμου του για τις σοσιαλιστικές τους ιδέες».

Στην συνέχεια ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται στα επιτεύγματα που έχει επιτύχει ο βενεζουελάνικος λαός, και επισημαίνει: «Από τη Βενεζουέλα, ποτέ, καμία δημόσια αρχή δεν έχει παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα άλλης χώρας, διότι οι σχέσεις μας με τα άλλα κράτη βασίζονται στην αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ