Τρίτη 31 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Δεκάδες νεκροί άμαχοι από την «Αποφασιστική καταιγίδα»

Από τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές
Από τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές
ΣΑΝΑΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης από τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας, τέσσερις από τις χώρες του Κόλπου και τις άλλες πέντε μουσουλμανικές χώρες που συμμετέχουν στον 10μελή στρατιωτικό συνασπισμό που συγκροτήθηκε με πρόσχημα τον «τερματισμό» πραξικοπήματος από τους Σιίτες Χούτι και απώτερο στόχο την αποτροπή τυχόν αύξησης της επιρροής του Ιράν στη χώρα.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στη νότια πόλη Αντεν, όπου χτες σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Προέδρου Χάντι, Σιίτες Χούτι και ενόπλους του πρώην Προέδρου Σάλεχ, οι νεκροί από τις βόμβες ξεπερνούν τους 80, οι τραυματίες τους 600 και οι άστεγοι εκτοπισμένοι τις πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες. Μεταξύ των θυμάτων χτες ήταν τουλάχιστον 40 γυναικόπαιδα που έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμό στρατοπέδου εκτοπισμένων στη βόρεια πόλη Σάαντα. Ωστόσο, ο φιλοδυτικός υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριγιάντ Γιασίν κατηγόρησε τους Σιίτες μαχητές Χούτι, για την επιδρομή στον καταυλισμό εκτοπισμένων, διαψεύδοντας ότι το πλήγμα αυτό έγινε στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας...

Οσον αφορά τη χτεσινή, πέμπτη μέρα των επιδρομών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, τα πυρά των επιδρομέων υποτίθεται πως επικεντρώθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες πυρομαχικών, πυραύλους ΣΚΟΥΝΤ και την αεράμυνα των Σιιτών Χούτι. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσαν πως αρκετές από τις επιδρομές είχαν στόχο τη διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας και παρομοίασαν το βράδυ Κυριακής προς Δευτέρα «νύχτα κόλασης».

Πρόταση Σαλμάν για ειρηνευτική διάσκεψη

Το ίδιο 24ωρο, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, έχοντας πάρει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη διάσκεψη κορυφής στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου, ανακοίνωσε πως είναι ανοικτός στη σύγκληση συνόδου για την ειρήνευση στην Υεμένη με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, «στο πλαίσιο της διατήρησης της νομιμότητας». Ο Σαλμάν έθεσε δύο βασικούς όρους: Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες να επιστρέψουν τον οπλισμό που έχει κλαπεί από το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας και αφετέρου να μην απειλούν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών. Στο μεταξύ, η Κίνα απομάκρυνε την Κυριακή 122 Κινέζους από το Αντεν της νότιας Υεμένης μεταφέροντάς τους στο Τζιμπουτί σημειώνοντας ότι τερματίζει τις αντιπειρατικές περιπολίες στον Κόλπο του Αντεν. Στην Υεμένη παραμένουν άλλοι 400 Κινέζοι που θα απομακρυνθούν τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, έγιναν μαζικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης εκατοντάδων άλλων ξένων υπηκόων μεταξύ των οποίων περίπου 500 Πακιστανοί. Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας σημείωσε ότι είναι νοσοκόμες πάνω από το 50% των συνολικά 4.000 Ινδών υπηκόων που ζουν στην Υεμένη και έχουν εγκλωβιστεί λόγω των συγκρούσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ