Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΤ - ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Σοβαρά «τραύματα » απ' την κυβερνητική πολιτική

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσες λύσεις στα ζωτικά προβλήματα των νοσοκομείων

Την άμεση ενίσχυση, εντός του 2001, με νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ και των νέων χειρουργείων, ζητούν οι εργαζόμενοι
Την άμεση ενίσχυση, εντός του 2001, με νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ και των νέων χειρουργείων, ζητούν οι εργαζόμενοι
Σε οριακό σημείο λειτουργίας οδηγούν τα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιχειρώντας την απαξίωσή τους και την ταυτόχρονη πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αντιδρώντας σε αυτή την απαξίωση οι εργαζόμενοι του ΚΑΤ και του Ασκληπιείου Βούλας, με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τραυματισμένων, ζητούν απ' το υπουργείο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

ΚΑΤ

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο το σωματείο των εργαζομένων του ΚΑΤ επισημαίνει ότι οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο είναι τεράστιες. Κενές είναι συνολικά 1.002 οργανικές θέσεις, ενώ το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στους κλάδους που έρχονται σε επαφή με τον πολίτη, όπως π.χ η Νοσηλευτική Υπηρεσία - κενές είναι 418 οργανικές θέσεις.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι οι ελλείψεις έχουν σαν συνέπεια να μην μπορούν να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό τους, να γίνονται καθυστερήσεις χειρουργείων, να μην λειτουργούν κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και προειδοποιούν: «Οι ελλείψεις σε άλλους τομείς οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του Νοσοκομείου».

Επίσης, τα περισσότερα ακτινολογικά μηχανήματα του νοσοκομείου είναι παμπάλαια (ορισμένα του 1974), ενώ δεν υπάρχουν και ανταλλακτικά λόγω της παλαιότητάς τους με αποτέλεσμα, μηχανήματα όπως ο Αγγειογράφος να μη λειτουργούν. Προβλήματα όμως δημιουργεί και η έλλειψη υλικών που είναι απαραίτητα στις ορθοπεδικές επεμβάσεις, λόγω της αναστολής προμηθειών που έχουν κηρύξει οι προμηθευτές τους. Λόγω αυτής της κατάστασης στο νοσοκομείο, δεν αντιμετωπίζονται οι χρόνιοι ασθενείς. Πρόκειται για μια από τις συνέπειες των συσσωρευμένων χρεών του νοσοκομείου που φτάνουν συνολικά τα 12.500.000.000 δραχμές.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για την ανάπτυξη και χωροταξική επέκταση του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να έχει η μορφή του Νοσοκομείου αλλοιωθεί με προσθήκες άναρχες που δημιουργούν και λειτουργικά προβλήματα. Διαμαρτύρονται τέλος για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των υπερωριών, εξαιρέσιμων κλπ. αλλά και για την αυθαίρετη περικοπή των εφημεριών των γιατρών που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς του νοσοκομείου για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Επίσης για τις μόνιμες καθυστερήσεις στις πληρωμές των υπαλλήλων ΙΚΑ - ΤΕΑΜ του νοσοκομείου.

«Ασκληπιείο» Βούλας

Προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και τους εργαζόμενους αντιμετωπίζει και το «Ασκληπιείο» Βούλας, όπως επισημαίνουν σε υπόμνημά τους προς τον υπουργό Υγείας οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι, καταθέτουν ολοκληρωμένη και λεπτομερή πρόταση με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο νοσοκομείο για την εύρυθμη λειτουργία του.

Δραματικές είναι οι ανεπάρκειες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου σε χώρους, προσωπικό, βασικά μηχανήματα, εργαλεία και οργάνωση. Η κλινική νοσηλείας μιας μέρας έχει καταληφθεί από την αιμοδοσία και το χειρουργείο του ΤΕΠ στεγάζει τα γραφεία των γιατρών. Το νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ είναι ελάχιστο, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη χώρων με αποτέλεσμα να συνωστίζονται οι ασθενείς και σε κάποιες περιπτώσεις ελαφρότερα πάσχοντες ασθενείς να αντιμετωπίζονται στον ίδιο χώρο με κωματώδεις και βαριά τραυματισμένους.

Στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νοσοκομείου που έχουν καταθέσει στον υπουργό οι εργαζόμενοι προτείνουν και διεκδικούν κυρίως:

  • Την άμεση ενίσχυση, εντός του 2001, με νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό του ΤΕΠ, των νέων χειρουργείων, των νοσηλευτικών τμημάτων του νοσοκομείου αλλά και των εργαστηρίων.
  • Την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού του νοσοκομείου, των ασθενοφόρων αλλά και την αγορά νέου σύγχρονου αξονικού και μαγνητικού τομογράφου.
  • Τη σωστή συντήρηση των κτιρίων του νοσοκομείου και τη μεταφορά τμημάτων για την εύρυθμη λειτουργία τους.
  • Την επισκευή και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής των μαγειρείων και την επαναφορά στο νοσοκομείο της αρμοδιότητας για τον ιματισμό που έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρία.

Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η Γενική τους Συνέλευση που έγινε στις 12.6.2001 εξουσιοδότησε ομόφωνα το ΔΣ του σωματείου για κάθε μορφή κινητοποίησης που θα κριθεί αναγκαία για την επίλυση των προβλημάτων και ζητούν συνάντηση από τον υπουργό.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org