Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«DIANA»
Στο εδώλιο για εργατικό δυστύχημα

Σήμερα η δίκη για ένα από τα τρία θύματα, που έχασαν τη ζωή τους στην εταιρία μέσα σε δυο μήνες

Εκδικάζεται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης η υπόθεση του θανάτου του άτυχου ηλεκτρολόγου της Χαρτοβιομηχανίας DIANA της Ξάνθης, Κασαπίδη, που το Μάρτη του 1998 έπεσε από σκαλωσιά σε ακάλυπτο ιμάντα και πολτοποιήθηκε.

Να σημειωθεί ότι δύο περίπου μήνες πριν το τραγικό αυτό ατύχημα, στις 5 Γενάρη 1998, δύο άλλοι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε λέβητα. Τόσο οι τρεις θάνατοι σε διάστημα 2 μηνών, όσο και όλες οι ενδείξεις, μαρτυρίες, έρευνες, φανερώνουν την εγκληματική έλλειψη μέτρων ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της χαρτοβιομηχανίας.

Η ΓΣΕΕ, κάτω και από την πίεση των εργαζομένων της επιχείρησης, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της διεύθυνσης για τους 3 θανάτους. Από τότε όμως αρχίζει μια προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της επιχείρησης. Συνδικαλιστικοί κύκλοι της πόλης υποστηρίζουν ότι σαν μέρος της προσπάθειας αυτής πρέπει να θεωρηθεί και η πρόταση από την αντιεισαγγελέα για απαλλαγή της επιχείρησης από κάθε ευθύνη και μη παραπομπή των υπευθύνων σε δίκη. Το συμβούλιο, όμως, των δικαστών που χειρίστηκε την υπόθεση, δεν έλαβε υπόψη την πρόταση της εισαγγελίας και παρέπεμψε σε δίκη τους υπεύθυνους της επιχείρησης.

Είναι όμως άξιο απορίας οι ελλείψεις που παρατηρούνται στη δικογραφία, από την οποία λείπουν σημαντικά στοιχεία, όπως μας δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Δημήτρης Βαρελτζίδης. Επίσης, κανένας από τους μάρτυρες κατηγορίας που αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά δεν προσέρχονται να καταθέσουν στη σημερινή δίκη, που ας σημειωθεί είναι μόνο για το θάνατο του ηλεκτρολόγου Κασαπίδη και όχι και για τους θανάτους των άλλων δύο θυμάτων, παρά το γεγονός ότι είναι χρονικά προγενέστεροι.

Ολα αυτά τα περιστατικά έχουν οδηγήσει τους δικηγόρους της χήρας του θύματος και της ΓΣΕΕ να ζητήσουν στη σημερινή δίκη να γίνει αναβολή και να γίνει συνεκδίκαση των δύο ατυχημάτων, για να καταστεί δυνατή η προσκόμιση όλων των σχετικών με την υπόθεση στοιχείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ