Η ηγεσία της ΝΔ χρησιμοποιεί συστηματικά και κατά κόρον το εφεύρημα της «αυριανής κυβέρνησης», για να επιτύχει τους στόχους της
Το προπαγανδιστικό εφεύρημα της «αυριανής κυβέρνησης» χρησιμοποιείται κατά κόρον και συστηματικά από την ηγεσία της ΝΔ και αποσκοπεί: Πρώτον, να κρατήσει συσπειρωμένο το κόμμα και να εξουδετερώσει διασπαστικές κινήσεις σε επίπεδο παράταξης (Αβραμόπουλος, Μάνος). Δεύτερον, να δημιουργήσει την αίσθηση στην «κοινή γνώμη» ότι η άνοδός της στην εξουσία είναι «αναπόφευκτη» και «θέμα χρόνου», και άρα να κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποιεί και τα γκάλοπ, όπως αυτό της MRB που δημοσιεύεται σήμερα και δείχνει ότι η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα αρκετών μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Καραμανλής κερδίζει έδαφος έναντι του Κ. Σημίτη σαν καλύτερος διαχειριστής. Τρίτον, να καταφέρει, με τον «αέρα» της «επόμενης κυβέρνησης», να μεγαλώσει τις πιέσεις απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στις «αναγκαίες» νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές.
Γενικότερα, η «στρατηγική» της ηγεσίας της ΝΔ είναι να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα από την ομιλία του Κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση της ΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε συχνά ότι «είμαστε η επόμενη κυβέρνηση, είμαστε δύναμη εμπιστοσύνης», ενώ δε δίστασε, προκειμένου να πείσει ότι δεν πρόκειται για «επικοινωνιακό τρικ», να προειδοποιήσει τα στελέχη του κόμματός του ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί «φαινόμενα αλαζονείας» στην κυβέρνησή του! Διαπίστωσε ότι «κυριαρχεί η αίσθηση κυβερνητικού κενού»(!), επέκρινε την κυβέρνηση ότι «αντί να κυβερνήσουν, εκπαιδεύονται στην άσκηση αντιπολίτευσης», ενώ απέδωσε το ότι «σκόνταψαν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές» στις «ιδεολογικές τους αγκυλώσεις». Ομως, όταν ο ίδιος παρουσίασε στη συνέχεια τις θέσεις του κόμματός του, π.χ. για το Ασφαλιστικό, δε διαφοροποιήθηκε σε τίποτα από αυτές της κυβέρνησης.
Παράλληλα, επιχείρησε να εμφυσήσει κλίμα επαγρύπνησης και δράσης κατά τους θερινούς μήνες, λέγοντας ότι «όλοι να είμαστε σε διάταξη μάχης» και ότι θα ασκήσει ασφυκτικό έλεγχο στην εξουσία, σε σημείο που «δεν πρόκειται να πάρουν ανάσα»!
Ο Κ. Καραμανλής, θέλοντας να δώσει ένα τέλος στη δημαρχολογία που προκαλεί εσωστρέφεια, είπε ότι το θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της ΚΕ το φθινόπωρο και μέχρι τότε δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα υποψηφιοτήτων.
Ο Γ. Σουφλιάς, με την ιδιότητα του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, στην ομιλία του, περιέγραψε την τακτική και την επιχειρηματολογία της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, ανέβασε τη φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης - «δεν μπορεί ο τόπος να κυβερνηθεί από την κυβέρνηση των Δολιανών», θέλει «κυβέρνηση που να κυβερνά» - αλλά και κατά του πρωθυπουργού - «η συμφωνία των Δολιανών» αναδεικνύει την αδυναμία του πρωθυπουργού να επιβάλει πλέον τη δική του εκσυγχρονιστική γραμμή. Ιδιαίτερο βάρος, εξάλλου, έριξε στο να πείσει ότι η ΝΔ δεν είναι ένα «σκληρό, νεοφιλελεύθερο κόμμα» και ότι διαθέτει «κοινωνική ευαισθησία», τουλάχιστον ίση με αυτήν του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι προκειμένου η ΝΔ να επιτύχει τους στόχους της «δεν πρέπει να διστάσει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, να μη διστάσει να εκφράσει, καταθέσει και να υπερασπιστεί τις πολιτικές της».