Κυριακή 22 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς

Από κινητοποίηση των ναυτεργατών για την αποπληρωμή δεδουλευμένων
Από κινητοποίηση των ναυτεργατών για την αποπληρωμή δεδουλευμένων
Κάθε μέρα που περνάει και ενώ η «παλίρροια» της προπαγανδιστικής ευφορίας, που μεθοδικά καλλιέργησε η κυβέρνηση, από την επομένη των εκλογών αρχίζει σιγά σιγά να υποχωρεί, αναδύονται τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, που όχι μόνο δεν αμβλύνθηκαν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις γίνονται ακόμα χειρότερα.

Τώρα, γίνεται καθαρό σε περισσότερους ότι δεν αρκεί η κυβερνητική εναλλαγή για να αλλάξει η ζωή του εργάτη, του ανέργου, του αυτοαπασχολούμενου, του συνταξιούχου. Την επόμενη μέρα, είναι εδώ η εργοδοσία, που όπως και πριν από τις εκλογές συνεχίζει και αυτή να συμπεριφέρεται απέναντι στους εργάτες και στις διεκδικήσεις τους με τον ίδιο κι απαράλλαχτο τρόπο.

Τα οξυμένα προβλήματα είναι εδώ και δεν βρίσκουν λύση, όπως και παλιότερα, όταν στην κυβέρνηση εναλλάσσονταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η νέα κυβέρνηση απορρίπτει κάθε αίτημα για ανάκτηση των απωλειών που είχε ο λαός τα χρόνια της κρίσης, γεγονός που μεγαλώνει την απόσταση ανάμεσα στη χαμοζωή για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Και μόνο μια απλή καταγραφή των κινητοποιήσεων που έγιναν από τις αρχές του μήνα, όπως αποτυπώθηκαν στις σελίδες του «Ριζοσπάστη», επιβεβαιώνει ότι η ανεργία συνεχίζει να τσακίζει κόκαλα, η απληρωσιά θερίζει, οι ατομικές συμβάσεις το ίδιο. Οι εργοδότες δεν αλλάζουν τροπάρι και ας ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως «βαράει τα νταούλια» διαφορετικά από τους προηγούμενους.

Αλλωστε, και για όποιο αίτημα διατυπώθηκε απέναντι στην κυβέρνηση, οι εργάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλή «κατανόηση» και «συμπάθεια», αλλά έφυγαν από τα αρμόδια υπουργεία με άδεια χέρια, όπως στην περίπτωση της διεκδίκησης μέτρων για την προστασία των ανέργων...

Η εργοδοσία είναι εδώ

Να μια ενδεικτική λίστα με τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, με καθοριστική συμβολή σε πολλές από αυτές των ταξικών - αγωνιστικών δυνάμεων. Οπως προκύπτει, η επιθετικότητα της εργοδοσίας συνεχίζει αμείωτη και πυροδοτεί αντιδράσεις, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών της δυνάμεων να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής, εφησυχασμού, αναμονής και φρούδων προσδοκιών.

  • Με απεργιακές κινητοποιήσεις τα επιχειρησιακά σωματεία στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών «Forthnet», «Wind» και «Vodafone» διεκδίκησαν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, την κατάργηση του καθεστώτος της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και την ανάκληση απολύσεων. Το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής προχώρησε σε διήμερο αγωνιστικής δράσης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων. Σε «Vodafone» και «Wind», οι εργοδότες προσέφυγαν στα δικαστήρια και έβγαλαν παράνομες τις απεργίες, που τελικά έγιναν με αποφάσεις ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων.
  • Απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στα κυλικεία των τρένων και των σιδηροδρομικών σταθμών, που απασχολούνται μέσω εργολάβου, για να δουλεύουν και να πληρώνονται με βάση τη σύμβασή τους, να τους κολλάνε όλα τα ένσημα και να πληρωθούν δεδουλευμένα.
  • Σε μια ακόμα 48ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στα Ιωάννινα, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων δύο μηνών, την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους, την υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου για όσους δουλεύουν με δίμηνες συμβάσεις, τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους στο χώρο εργασίας.
  • Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν και στον Ομιλο «Σκουλούδη», για την καταβολή δεδουλευμένων και την ανάκληση απολύσεων.
  • Μαζική κινητοποίηση έγινε από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, για τους απλήρωτους ναυτεργάτες που διεκδικούν δεδουλευμένα. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από 12 πλοία της «ΝΕΛ», στους οποίους η εταιρεία όφειλε δεδουλευμένα πολλών μηνών. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Σάμο από το Εργατικό Κέντρο του νησιού.
  • Μέρα δράσης κατά της απλήρωτης δουλειάς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας (κλινικές, γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα) οργάνωσαν το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, με συγκέντρωση και πικετοφορία έξω από την κλινική «Κυανούς Σταυρός». Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το χώρο εργασίας τους έκαναν και οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής κλινικής «Τίμιος Σταυρός», που δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες.
  • Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος «Παιδική Στέγη», προκειμένου να θέσουν τέρμα στην πρακτική της διοίκησης να μην καταβάλλει τη μισθοδοσία τους κάθε μήνα.
  • Με στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας κινητοποιήθηκαν καθώς περίπου 65 συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι για σχεδόν τρεις μήνες.
  • Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος υπερασπίστηκαν τις θέσεις εργασίας 14 συναδέλφων τους ΑμΕΑ, που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο τον Απρίλη οπότε λήγουν οι συμβάσεις τους.
  • Κινητοποίηση για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους έκανε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης στον ΟΑΕΔ.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκανε το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μαζί με τα σωματεία των Ναυπηγοξυλουργών και των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ζητώντας να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις στα καυτά προβλήματα των ανέργων. Τα ίδια σωματεία έκαναν παρέμβαση και στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας για τα προβλήματα των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία.
  • Συνδικάτα της Αττικής, από κλάδους που η ανεργία «θερίζει», διεκδίκησαν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, με μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήραν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.
  • Κινητοποίηση οργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ, για τη φορολεηλασία και τον κλοιό των μονοπωλιακών ομίλων που σφίγγει γύρω από τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας οργάνωσαν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, για τα προβλήματα αναπήρων και χρονίως πασχόντων.
  • Την αντίθεσή τους στην τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία ωθεί ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους οργανισμούς να τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικά repos εξέφρασαν, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Φάρμακο, Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου και των Συνταξιούχων του ΙΚΑ.
Νέος βιολιστής, ίδιος ο χορός

Ολα μαρτυρούν ότι σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, οι εργάτες και οι άνεργοι βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, καθώς και η νέα συγκυβέρνηση κρατά στο απυρόβλητο τα εργοδοτικά συμφέροντα και την ίδια στιγμή επιδίδεται σε μαθήματα «κοινωνικής συναίνεσης», προκειμένου να επιτευχθούν οι δήθεν «κοινοί εθνικοί στόχοι» εργαζομένων και επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι εργάτες και οι άνεργοι δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε να περιμένουν, ούτε να δείξουν ανοχή. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να υπόσχεται και να ξαναϋπόσχεται ότι θα αλλάξει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, όμως χιλιάδες εργάτες παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.

Μπορεί η κυβέρνηση να επαναλαμβάνει μονότονα τις «καλές προθέσεις» της για το Ασφαλιστικό, αλλά μέχρι στιγμής η μόνη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι για το πώς το κράτος θα βάλει στο χέρι και τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα που έχουν απομείνει στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Με μια κουβέντα, η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό έκανε αυτό που λέει η λαϊκή παροιμία: «Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι»!

Ακόμα και αυτό το «κουτσουρεμένο» νομοσχέδιο «για την ανθρωπιστική κρίση», όχι μόνο κόβει και από τα λίγα ψίχουλα που υπόσχονταν, αλλά η εφαρμογή του παραπέμπεται στο μέλλον, όταν και εφόσον βγούνε οι υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) με τις οποίες θα οριστούν οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι.

Την ίδια παρελκυστική και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα τακτική ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλα τα άλλα φλέγοντα ζητήματα: Στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην αγορά εργασίας.

Αλίμονο αν οι εργάτες αφήσουν το ψωμί των παιδιών τους στα χέρια του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και στην έκβαση των «διαπραγματεύσεων» με τους εταίρους της. Η εργατική - λαϊκή οικογένεια αρκετά υπέφερε πέντε ολόκληρα χρόνια. Αρκετά πλήρωσε και τα μνημόνια και τους «καλούς» διαπραγματευτές. Αρκετό αίμα έχυσε αναμένοντας την πολυπόθητη «ανάπτυξη» που της έταξαν και οι προηγούμενοι. Αρκετή υπομονή έδειξε σε «σωτήρες» και παρηγορητές.

Χρόνος άλλος δεν υπάρχει. Η κλεψύδρα των λαϊκών αντοχών σώνεται. Τώρα, απαιτείται δράση για την επιβίωση του λαού, την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Γ. ΖΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ