Κυριακή 22 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο λογαριασμός και πάλι στο λαό

Η βδομάδα ξεκίνησε στον απόηχο της δήλωσης Βαρουφάκη από το Κόμο της Ιταλίας ότι «όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αναστείλουμε προσωρινά ή να καθυστερήσουμε κάποιες από τις εξαγγελίες», αναφερόμενος στις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί στα λαϊκά στρώματα για βελτίωση της θέσης τους.

Και τέλειωσε με δήλωση της Μέρκελ, που απαντούσε σε δήλωση Τσίπρα ότι «δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση». Είπε η Μέρκελ: «Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων με δική της ευθύνη, αλλά εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία παραπέμπει στην τελευταία αξιολόγηση του β' Προγράμματος». Η ίδια πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες στις 10.12.14 εμφανίζονταν ακόμη ως εκκρεμείς, να τις αντικαταστήσει, εφόσον έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, για να συμπληρώσει: «Και αυτό πρέπει να το διαπιστώσουν οι θεσμοί και τότε να το προτείνουν στο Γιούρογκρουπ. Σημαντικό είναι στο τέλος όλο αυτό να "βγαίνει" και οικονομικά». Για να καταλήξει ότι μέρος της συμφωνίας της 20.2.2015 είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύεται - με κάποιον περιορισμό για το 2015 - να διασφαλίσει τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με τη δήλωση του Γιούρογκρουπ από το Νοέμβρη του 2012! Τόμπολα; Και 5η αξιολόγηση και σε ισχύ όλα όσα ισχύουν από το Νοέμβρη του 2012!

Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που είχαμε θέσει στη μέση της βδομάδας για το αν η εργατική τάξη θα δεχτεί αμαχητί το σχεδιασμό της κυβέρνησης να φορτωθεί ο λαός τα βάρη της ανάκαμψης, όπως φορτώθηκε τα βάρη της κρίσης, παραμένει...

Κουρνιαχτός

Ας δούμε τις εξελίξεις με τη σειρά τους: Στην αρχή της βδομάδας η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυριζόταν ότι με τις μεταρρυθμίσεις που διαπραγματεύεται με την «τρόικα» των «θεσμών» (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ) και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ΟΟΣΑ θα υπάρξει όφελος για το λαό. Παράλληλα, η κυβέρνηση έκανε στην πράξη καθαρό ότι με την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών, στο όνομα του εσωτερικού δανεισμού για την κάλυψη των «χρηματοδοτικών κενών», θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Την ίδια στιγμή, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός προσπαθώντας να συγκαλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης που εξελισσόταν σήκωσε κουρνιαχτό για το πού θα γίνονται οι συναντήσεις με την τρόικα. Σημειώσαμε, τότε, πως «όπου και να συναντηθούν οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και των "εταίρων", στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες ή... στο Βόρειο Πόλο, όποια πρόσωπα και να τις αποτελούν, η ουσία είναι ότι αντικείμενο των συναντήσεών τους είναι η "εξειδίκευση" της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στη βάση της απόφασης του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη». Της συμφωνίας, δηλαδή, που «αναγνωρίζει» τη ματωμένη «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή» ως... «σημείο αφετηρίας», τη συμφωνία που δεσμεύει το λαό να αποπληρώνει «στο ακέραιο και εγκαίρως» ένα χρέος που δεν είναι δικό του, τη συμφωνία που, πέρα από το «σεβασμό» στο αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά τη «μνημονιακή περίοδο», περιλαμβάνει μια σειρά από νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί

Την Τετάρτη σημειώναμε πρωτοσέλιδα την ανάγκη λαϊκής ετοιμότητας καθώς γινόταν καθαρό ότι η συγκυβέρνηση, μαζί με Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ (τρόικα), ετοιμάζει το έδαφος για νέες εξελίξεις σε βάρος του λαού. Είχε προηγηθεί επιστολή εκπροσώπου της Κομισιόν, στην τρόικα, που ζητούσε από τη συγκυβέρνηση να αποσύρει ακόμα και τα πετσοκομμένα ψίχουλα που υπόσχεται προς την ακραία φτώχεια! Ενώ την ίδια ώρα στο πλαίσιο συναντήσεων της βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο δηλωνόταν η «ετοιμότητα» από την πλευρά της συγκυβέρνησης να συνδράμει τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Συναντήσεις από τις οποίες δεν βγήκε λέξη για το τι συζητήθηκε!

Διαπραγμάτευση για ποιον;

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση εντατικοποίησε την προπαγάνδα για να πείσει πόσο θετική είναι η εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη και για την ανάγκη υπεράσπισής της επιδιώκοντας ο λαός να κάνει ακόμα ένα βήμα πίσω στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του. Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στη «συμφωνία - γέφυρα» και τελικά στην υπεράσπιση της «επέκτασης της δανειακής σύμβασης» που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, δηλαδή των αντιλαϊκών όρων που περιλαμβάνονται και στο μνημόνιο.

Για να πειστεί ο λαός ότι δίνεται μάχη στις Βρυξέλλες για τα δικά του συμφέροντα, τα αστικά μέσα ενημέρωσης διαμόρφωσαν ένα κλίμα αγωνίας για το αν θα υπάρξει συμβιβασμός ή σύγκρουση. Την ίδια ώρα, δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το 70% των Ελλήνων να ζητούν συμβιβασμό και παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτό που επιμελώς έκρυβαν όλοι τους είναι το κύριο: Οτι ο συμβιβασμός και η αντιπαράθεση γίνονται για λογαριασμό των συμφερόντων του εγχώριου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων της Ελλάδας, αλλά και των συμμαχιών στις οποίες εντάσσεται η Ελλάδα, τόσο ευρωπαϊκών όσο και υπερατλαντικών, που αμφισβητούν τη γερμανική πρωτοκαθεδρία στην ΕΕ, όχι βεβαίως για να την αντικαταστήσουν με την απραγματοποίητη «ΕΕ των ισότιμων κρατών», αλλά για να διασφαλίσουν άλλες πρωτοκαθεδρίες.

Να μη μείνουν μόνοι τους στο γήπεδο

Το ξημέρωμα της Παρασκευής αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τις ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ, και με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, δε βρίσκονταν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά το πώς θα εφαρμοστεί η αντιδραστική συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, πώς θα πληρωθούν οι δόσεις του δυσβάσταχτου χρέους και πώς θα επιτευχθεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Πριν ακόμα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των συναντήσεων ο «Ρ» σημείωνε: «Η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει το ελληνικό κεφάλαιο να απολέσει όσα προνόμια έχει από τη συμμετοχή του στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Επιδιώκει, όμως, μια αναγκαία χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής, ώστε να έρθει χρήμα που θα στηρίξει τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων». Σημειώναμε ότι η στρατηγική στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου που υπηρετεί η πολιτική της ΕΕ δεν πρόκειται να πάψει, δηλαδή δεν θα πάψουν τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ, βάσει των οποίων χτυπήθηκαν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, με τη μορφή που πήραν και στα μνημόνια των τελευταίων 5 χρόνων. Ούτε, βεβαίως, η πολιτική στήριξης της ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλίων θα συνοδευτεί από ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.

Γι' αυτό το ΚΚΕ σημείωσε με ένταση ότι απ' όποια εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα είναι χαμένος από χέρι ο λαός. Και ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Οτι το κύριο είναι η οργάνωση της πάλης με άξονα την ανάκτηση των απωλειών και τη διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών που παίρνονται αυτές τις μέρες για την ανεργία, το Ασφαλιστικό, την Υγεία. Η προοπτική αυτής της πάλης βρίσκεται στη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ημερίδα με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα»

Εισαγωγική τοποθέτηση από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα», την Παρασκευή 27 Μάρτη, στις 13.00, στο αμφιθέατρο «Σάκης Καράγιωργας II», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

-- Ανοιγμα - έναρξη ημερίδας.

-- Εισαγωγική τοποθέτηση από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες με θέμα:

-- «Για μια άλλη προσέγγιση της παιδικής επιθετικότητας», από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Εκπαιδευτικό σύστημα και "σχολικός εκφοβισμός"», από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Στερεότυπα και αλήθειες», από τον Παύλο Αλέπη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Συνάντηση με τον Γ. Λιλλήκα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών της Κύπρου, Γιώργο Λιλλήκα, αύριο Δευτέρα, στις 12.30 το μεσημέρι, στη Βουλή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org