Κυριακή 22 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Πλούσια δράση από σωματεία και φορείς

Από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε μια σειρά άλλες πόλεις, με αιχμή τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατικές δομές της Υγείας.

  • Χτες το πρωί, στο Περιστέρι, με το κεντρικό συλλαλητήριο, αναμενόταν να κορυφωθεί η πλούσια δραστηριότητα που ξεδιπλώθηκε τον τελευταίο μήνα στη Δυτική Αθήνα, στο Μενίδι και τη Φυλή για την Υγεία. Με πολύμορφες παρεμβάσεις περισσότεροι από 50 φορείς, ανάμεσά τους Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία εργαζομένων, επιτροπές ανέργων, υγειονομικοί, σπουδαστικοί σύλλογοι κ.ά. διεκδικούν δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία για όλο το λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε σύσκεψη φορέων πριν από τρεις βδομάδες αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης, εκδόθηκε ανακοίνωση και «οργώθηκε» όλη η περιοχή.
  • Την περασμένη Τρίτη, τα συνταξιουχικά σωματεία Νέας Ιωνίας - Νέου Ηρακλείου και Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας - Μεταμόρφωσης διοργάνωσαν κινητοποίηση στο ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας, στο τμήμα παροχών, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την υπολειτουργία του παραρτήματος. Οπως καταγγέλλουν, στο ΙΚΑ υπηρετούν μόλις 25 εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους από 3 δήμους. Η άθλια κατάσταση στο χώρο της Υγείας είναι από τα βασικά ζητήματα που αναδεικνύει και η παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και το Βόλο, όπως αποφασίστηκε στις περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιουχικών σωματείων αυτών των περιοχών.
  • Στη Λευκάδα, με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, του Εργατικού Κέντρου, εργατικών σωματείων και άλλων φορέων που συμμετείχαν σε σύσκεψη, έγιναν τις προηγούμενες μέρες μια σειρά από δράσεις (τρίωρη στάση εργασίας, συγκεντρώσεις, κατάληψη στα εκδοτήρια εισιτηρίων του νοσοκομείου, παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση κ.ά.) ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και των δημόσιων δομών Υγείας. Οι κινητοποιήσεις αναμενόταν να κορυφωθούν χτες, Σάββατο, με παλλευκαδικό συλλαλητήριο, στις 10 π.μ. στον Αϊ - Μηνά.
  • Στην Πάτρα, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιουχικές οργανώσεις έκαναν, την Τρίτη, μαζική παρέμβαση στην 6η ΥΠΕ. Ζήτησαν να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και πλήρως στελεχωμένο, να μην κλείσει το Νοσοκομείο Θώρακος και να ενισχυθεί με τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να καταργηθεί το 5ευρω που δίνουν οι ασφαλισμένοι κατά την είσοδό τους στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ σε κάθε συνταγογράφηση.
  • Στο Ηράκλειο, σωματεία και φορείς καλούν σε συγκέντρωση στα ταμεία των εξωτερικών ιατρείων του ΠΑΓΝΗ, την Τετάρτη 1 Απρίλη στις 8 π.μ., για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δύο νοσοκομεία της πόλης, ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο. Το κάλεσμα υπογράφουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, οι Λαϊκές Επιτροπές Νοτίων Συνοικιών, Ανατολικών Συνοικιών και Μαλεβιζίου, οι ομάδες της ΟΓΕ στο Ηράκλειο.
  • Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Καταγγέλλει τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου, αλλά και του ΠΕΔΥ σε γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους. Επίσης, καταγγέλλει ότι οι εργολαβικές εργαζόμενες στη σίτιση - καθαριότητα του νοσοκομείου, που αμείβονται με 200 - 400 ευρώ το μήνα, είναι απλήρωτες για 2 μήνες το 2014.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org