Το ΚΚΕ θα πιέσει έως την τελευταία στιγμή για την άρση των όρων που αποκλείουν ακόμα και από τα ψίχουλα του νομοσχεδίου μεγάλο μέρος των φτωχών νοικοκυριών
Το ΚΚΕ έχει δηλώσει «παρών» επί της αρχής, ενώ χτες δήλωσε επιφύλαξη για όλα τα άρθρα του, απαιτώντας την άρση των περιοριστικών προϋποθέσεων που περιέχουν και αποκλείουν ακόμα και από αυτά τα ψίχουλα που προβλέπονται τη συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
Και κατά τη χτεσινή μέρα, στη συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές κυριάρχησε η «εποικοδομητική» κριτική προς την κυβέρνηση από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. «Η ΝΔ επιβεβαιώνει με τη στάση της στη μέχρι τώρα συζήτηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ότι κινείται μέσα στο πλαίσιο της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βρούτσης.
Ωστόσο, συγκυβέρνηση και ΝΔ δεν παρέλειψαν να επιδοθούν και στις γνωστές αποπροσανατολιστικές για το λαό κόντρες, οι οποίες σε κάποιες φάσεις ξεπέρασαν τα όρια της πρόκλησης. Για παράδειγμα, η κόντρα Γ. Βρούτση και Δ. Στρατούλη για το ποιος είναι υπερασπιστής των εργασιακών δικαιωμάτων! Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η αντιπαράθεση ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, και τον βουλευτή της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρα σχετικά με τον αριθμό αυτών που θα «ωφεληθούν» από το μέτρο της επιδότησης σίτισης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αν δηλαδή είναι 170 ή 150 χιλιάδες οι οικογένειες και ποιο είναι τελικά το κονδύλι για το μέτρο αυτό, αποκρύβοντας ότι, είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, δεν πρόκειται ούτε για ψίχουλα.
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, ότι «σήμερα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ακραίας φτώχειας με τα χρήματα που υπάρχουν αποτελεσματικά, και γι' αυτό έχουμε εντάξει, επαναλαμβάνω, στην τετράμηνη συμφωνία, για πρώτη φορά, το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης. (...) Από την έκβαση της τετράμηνης συμφωνίας και κυρίως της μεγάλης συμφωνίας για την ανάπτυξη, σε μεγάλο βαθμό κρίνεται και η ιστορία της αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας».
Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, καταρχήν ξεκαθάρισε για τα άρθρα του νομοσχεδίου ότι: «Επιφυλασσόμαστε να πούμε για τα άρθρα αν δεν δούμε και τις τελικές διατυπώσεις για να πούμε με σιγουριά ποια θα ψηφίσουμε και ποια όχι. Εμείς θα σας πιέσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να αρθούν οι περιοριστικοί όροι, για να έχουν πρόσβαση περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και ειδικά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «δεν αντιμετωπίζει την ακραία φτώχεια, αλλά ένα πολύ μικρό μέρος της. Ας πούμε, ο μακροχρόνιος άνεργος, που αποδεδειγμένα δεν έχει εισόδημα, όταν βάζετε το όριο των 50 ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν έχει πρόσβαση στην περίθαλψη ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του. Η φτώχεια και η ακραία φτώχεια θα συνεχίσει να υπάρχει και να αυξάνεται, αφού και με τη νέα συμφωνία που κάνατε προστίθεται και νέος λογαριασμός που θα πληρώσει ο λαός. Θα συνεχίσει να ματώνει γιατί η πολιτική σας δεν έρχεται σε ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο. Οι αντιλαϊκοί κανόνες και πολιτικές της ΕΕ δεν αλλάζουν, δεν γίνονται φιλολαϊκοί μέσα από διαπραγματεύσεις».
«Αναδεικνύεται συνεχώς», τόνισε, «πως όσο οι εργαζόμενοι δεν έρχονται σε ρήξη με τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή τα μονοπώλια, την άρχουσα τάξη και την ΕΕ, που στηρίζει την ανταγωνιστικότητά τους, δεν θα δουν άσπρη μέρα. Για μας ανακούφιση είναι η κατάργηση όλων των μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων και η ρήξη με τους δυνάστες του λαού, ΕΕ, κεφάλαιο και εξουσία τους. Και σε αυτά καλούμε και το λαό να παλέψει».