Για τους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων στη χώρα μας και στη διασπορά
Φύλλα εφημερίδων που εξέδιδαν οι παράνομες Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ελλάδα τη δεκαετία του '50, αλλά και έντυπα των κινήσεων για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων περιλαμβάνονται στα νέα τεκμήρια του Επιμορφωτικού Κέντρου |
Σε πρώτη φάση η νέα ενότητα (Γ) περιλαμβάνει 987 νέα τεκμήρια με αναφορά σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής ζωής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα 13 φύλλα παράνομων εφημερίδων, που εξέδιδε το ΚΚΕ στην Αθήνα και στην επαρχία μέχρι τη διάλυση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων, έντυπα άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων (ανάμεσά τους μπροσούρα του Γαλλικού ΚΚ με τις εκτιμήσεις για τα γεγονότα του Μάη - Ιούνη 1968), αλλά και η μεγαλύτερη υποενότητα, αυτή των συνδικαλιστικών εντύπων (199 τεκμήρια), όπου προεξέχει η εφημερίδα «Ελεύθερα Συνδικάτα» του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ), καθώς και ο «Ναυτεργάτης» και διάφορες προκηρύξεις και μπροσούρες της ΟΕΝΟ.
Από την καινούρια αυτή ενότητα δεν μπορούν να απουσιάζουν διάφορα έντυπα του φοιτητικού κινήματος, του φιλειρηνικού κινήματος, των κινήσεων για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και αλλού, κ.λπ. Πολύ σημαντικά είναι και τα φιλολογικά περιοδικά αυτής της περιόδου, όπως π.χ. η «Επιθεώρηση Τέχνης», τα «Χρονικά της Νίκαιας» κ.λπ. Πολύτιμη είναι βέβαια και η συλλογή των 205 φύλλων των εντύπων της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου.
Δεν πρέπει να υποτιμηθούν όμως και τα 1.176 τεκμήρια που προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες ενότητες. Σε αυτά συγκαταλέγονται σπάνιες εκδόσεις και περιοδικά της εικοσιπενταετίας 1910 - 1935, πολύτιμα έντυπα της περιόδου 1940 - 1949 (όπως σπάνιες προκηρύξεις του Εργατικού ΕΑΜ και το περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα»), παράνομα φύλλα του «Ριζοσπάστη» του 1956 και 1958, προεκλογικά υλικά της προδικτατορικής ΕΔΑ, πάμπολλες εφημερίδες και προκηρύξεις του αντιδικτατορικού αγώνα 1967 - 1974, ενώ πολύ σημαντική είναι και η ενίσχυση της υποενότητας που αφορά στα έντυπα της πολιτικής προσφυγιάς.
Σημαντικά εμπλουτίστηκε και η βιβλιοθήκη του Επιμορφωτικού Κέντρου, μέσα από σημαντικές δωρεές φίλων. Σε αυτούς προσμετράται και το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ που πρόσφατα δώρισε στο Κέντρο πάνω από 200 τίτλους βιβλίων.
Ολα τα παραπάνω είναι στη διάθεση του κάθε επισκέπτη του Επιμορφωτικού Κέντρου (που βρίσκεται στην οδό Χαρίλαου Φλωράκη 6 - πρώην Πυθίας - στο Χαλάνδρι), Δευτέρα με Παρασκευή, 9.00 - 17.00, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekxf.gr.