Τρίτη 10 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1876 Στη Βοστόνη ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κάνει για πρώτη φορά χρήση της νέας του εφεύρεσης: Του τηλεφώνου.

1898 Τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση του 1893 και υπό την πίεση της στρατιωτικής ήττας του 1897, επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ).

1905 Ξεσπά η Κρητική Επανάσταση του Θερίσου, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που ζητά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η οποία έγινε το 1913.

1927 Οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας κατεβαίνουν σε γενική απεργία και διαδήλωση κατά της άρσης του ενοικιοστασίου, που τη χτυπούν στρατός και χωροφυλακή.

1939 Συνέρχεται στη Μόσχα το 18ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο εκτίμησε τη νέα οικονομική κρίση που είχε εκδηλωθεί στις καπιταλιστικές χώρες και την όξυνση της πάλης μεταξύ τους για τις αγορές, τις πηγές πρώτων υλών και το ξαναμοίρασμα του κόσμου. «Στην ημερήσια διάταξη μπήκε το ζήτημα του νέου ξαναμοιράσματος του κόσμου με πόλεμο», τονιζόταν στον Απολογισμό της ΚΕ, που προσδιορίζοντας το περιεχόμενό του υπογράμμιζε στη συνέχεια: «Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος έγινε γεγονός». Τέλος, το Συνέδριο ενέκρινε το τρίτο 5χρονο πλάνο, που προέβλεπε διπλασιασμό της συνολικής παραγωγής και τη δημιουργία στις ανατολικές περιοχές της χώρας ισχυρών βιομηχανικών βάσεων και περιοχών αγροτικής παραγωγής.

1942 Πεθαίνει ο ποιητής Γιάννης Γρυπάρης, από τους ένθερμους υποστηρικτές της δημοτικής γλώσσας.

1944 Στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η κυβέρνηση των τότε απελευθερωμένων περιοχών της Ελλάδας.

1945 Εκατοντάδες αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανελέητα επί δύο μέρες το Τόκιο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία άμαχοι.

1946 Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι πραγματοποιούν μεγαλειώδη συγκέντρωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και διαδηλώνουν για ελεύθερες εκλογές, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο κομμουνιστής νεοεκλεγείς ΓΓ της ΓΣΕΕ, Μήτσος Παπαρήγας, καθώς και αντιπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

1952 Πραξικόπημα Μπατίστα στην Κούβα. Λίγα χρόνια αργότερα θα εγκαταλείψει τη χώρα ως απόρροια της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης (1/1/1959).

1956 Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται μεγάλες σε όγκο και μαχητικές διαδηλώσεις για το Κυπριακό.

1967 Πεθαίνει ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης. Εγραψε 17 τραγούδια. Τη δεκαετία του 1930 μετείχε με τον Μάρκο Βαμβακάρη στη ρεμπέτικη κομπανία «Η τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Σταμάτησε να ηχογραφεί το 1937 μη αποδεχόμενος τη λογοκρισία της μεταξικής δικτατορίας.

1970 Πεθαίνει ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης.

1992 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Ζαμπέτας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ