Τρίτη 10 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Οπως στο Αμέρικα... »

Την περασμένη Παρασκευή μάθαμε ότι στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους δανειστές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβάνεται και μία πρόταση για τη δημιουργία Σώματος μυστικών φοροεισπρακτόρων. «Ανθρωποι της διπλανής πόρτας» που θα το παίζουν φίλοι, πελάτες, καταναλωτές, τυχαίοι περαστικοί, ίσως αναξιοπαθούντες και ποιος ξέρει τι άλλο... Αυτοί οι τύποι, λοιπόν, ας τους πούμε ταχύρρυθμα «εκπαιδευόμενους φορο-χαφιέδες» για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα, θα βγουν στο κουρμπέτι και θα την έχουν φυλαγμένη στη γωνία στους εμπόρους, στους καταστηματάρχες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, θα τους την πέφτουν από κοντά και εάν τους πιάσουν να μην κόβουν αποδείξεις, να μην αποδίδουν ΦΠΑ, τότε θα γίνεται καταγγελία στις αρχές και αλίμονό τους... Οι «φορο-χαφιέδες», λοιπόν, θα είναι εξοπλισμένοι με οπτικοακουστικά μέσα που θα μπορούν να καταγράφουν σε εικόνα και ήχο τις παραβάσεις για να έχουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό για το αδίκημα του επαγγελματία. Η ιδέα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενθουσίασε τόσο πολύ τον Στέφανο Μάνο, γνωστό νεοφιλελεύθερο και επίσης γνωστό για τις αντιδραστικές του απόψεις, που έγραψε στο twitter ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και για τον έλεγχο της ...παράνομης στάθμευσης.

* * *

Δύο μέρες μετά μάθαμε λίγο πιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο μέτρο από ρεπορτάζ της «Αυγής της Κυριακής». Λέει: «Αμερικάνικη συνταγή κατά της φοροδιαφυγής. "Πατέντα" IRS για σύλληψη διαφυγόντος ΦΠΑ». Οπου IRS η γνωστή αμερικάνικη υπηρεσία που κάνει αντίστοιχους ελέγχους με μεγάλη ευρηματικότητα και με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως λέει το άρθρο, που εξηγεί: «Εύλογη λοιπόν η αναζήτηση ξένης τεχνογνωσίας (...) Το στοίχημα εν προκειμένω είναι το πώς θα ενταχθεί στην "κουλτούρα" των Ελλήνων η αποδοχή του θεσμού. Η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε κίνηση προς εμπέδωση φορολογικής συνείδησης είναι ευθέως ανάλογη της φορολογικής δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας των φόρων, άρα είναι στο χέρι της κυβέρνησης με την γενικότερη πολιτική της να την υποστηρίξει». Επαναλαμβάνουμε, δεν είναι κείμενο της «Καθημερινής», ούτε της «Wall Street Journal». Είναι κείμενο της «Αυγής», που υποστηρίζει ότι πρέπει οι Ελληνες να αλλάξουν φορολογική «κουλτούρα». Δηλαδή, όπως στο Αμέρικα... Και έφτασε ο καιρός που εκτός από τη φορολογική κουλτούρα πρέπει να μπει στην κουλτούρα των Ελλήνων και ο «φορο-χαφιεδισμός». Γιατί με το σχέδιο της κυβέρνησης είναι φανερό ότι πάμε σε μια λογική ο ένας φτωχός να καρφώνει τον άλλο.

* * *

Το σίγουρο είναι ότι το φοροκυνηγητό, με ή χωρίς τους φορο-χαφιέδες, είναι στις προθέσεις της συγκυβέρνησης, στην προσπάθειά της να βρει λεφτά για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές. Και εάν πάρουμε για παράδειγμα τη μέχρι τώρα πραγματικότητα, μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ποιοι θα είναι οι «εύκολοι» στόχοι που θα κυνηγούν οι φοροελεγκτές - ρουφιάνοι. Οι μικρομαγαζάτορες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες που παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία εξαιτίας της κρίσης και των ακολουθούμενων πολιτικών. Ανθρωποι που με το ένα χέρι κρατάνε το λουκέτο για να κλείσουν το μαγαζί τους και με το άλλο τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια και που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται να διατηρήσει έστω και αν τους αλλάξει όνομα. Είναι καθαρό βεβαίως πως δεν πρόκειται να πειράξει τη «νόμιμη φοροδιαφυγή» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τις πολλές φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Ισα ίσα, υπόσχεται και άλλα προνόμια στο κεφάλαιο. Και σε μια τέτοια πολιτική είναι απολύτως φυσιολογικό να ευδοκιμούν αμερικάνικα ήθη και έθιμα...


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ