Τρίτη 10 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με το δράμι και τα ψίχουλα!

Δεν πρόλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ανακοινώσει τα μέτρα για την ακραία φτώχεια και άρχισε κιόλας να τα περιορίζει. Ετσι, η υπεύθυνη αναπληρωτής υπουργός, Θ. Φωτίου, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι, η επιδότηση ενοικίου στις 30.000 οικογένειες, που προγραμματίζεται, δε θα δοθεί από την αρχή του χρόνου, αλλά θα καταβληθεί μόνο για 9 μήνες (Απρίλης - Δεκέμβρης 2015). Το συνολικό ποσό δεν θα ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να το λαμβάνουν, αφού θα είναι σε θέση να πληρώνουν το υπόλοιπο ενοίκιο στους ιδιοκτήτες της κατοικίας. Τι γίνεται, όμως, με αυτές τις οικογένειες που δεν είναι σε θέση να πληρώνουν το υπόλοιπο ποσό για το ενοίκιό τους, αυτούς δηλαδή που βρίσκονται στον «πάτο του βαρελιού»; Γι' αυτούς, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Αλλωστε, και το ύψος της συνολικής δαπάνης, μόλις 40 εκατομμύρια, δείχνει ότι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιό τους εγκαταλείπονται στη μοίρα τους.

«Οπου Γης... »

Δε χάνει ευκαιρία η συγκυβέρνηση, για να «διαφημίσει» την «αποφασιστικότητά» της να εμπλέξει τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που «τρέχουν» από ΕΕ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του για την αιματηρή ένοπλη επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε εστιατόριο της πρωτεύουσας του Μάλι, Μπαμάκο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν περιορίστηκε στην καταδίκη του γεγονότος, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η αποτρόπαια και βάρβαρη επίθεση αυτή δεν πρόκειται, ωστόσο, να μειώσει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών να πράξουν ό,τι είναι δυνατό για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία κάθε είδους, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη».

Ασπάζονται, δηλαδή, τα ίδια προσχήματα (περί «τζιχαντιστών», «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» κ.τ.λ.) που χρησιμοποιούν οι ευρωατλαντικές λυκοσυμμαχίες, για να δικαιολογούν τις επεμβάσεις τους, όχι βέβαια μόνο στο Μάλι (όπου ήδη «τρέχουν» οι ευρωενωσιακές επιχειρήσεις EUTM Mali και EUCAP Sahel Mali), αλλά συνολικά στη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και σε «οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη» τούς «καλούν» τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

... επεμβάσεις

Το ερώτημα βέβαια - εν μέσω σχεδιασμών ΝΑΤΟ και ΕΕ και για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή - είναι το εξής: Αν η προηγούμενη συγκυβέρνηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχε με αποστολή πυρομαχικών στη «συμμαχία των προθύμων» για τη νέα ιμπεριαλιστική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή και, ταυτόχρονα, «καυχιόταν» για το γεγονός ότι το ευρωενωσιακό στρατηγείο στη Λάρισα επελέγη ως κέντρο συντονισμού της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (λειτουργία που συνεχίστηκε «κανονικότατα» και μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη), η νέα κυβέρνηση, που δηλώνει ανοιχτά και χωρίς περικοκλάδες «αποφασισμένη» για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας κάθε είδους, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη», πόσο πιο βαθιά θα εμπλέξει το λαό και τη χώρα;

Για τη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ

Για πολλοστή φορά ανοίγει - μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων - το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΘΕΑ. Ξεκινώντας με την υπενθύμιση ότι η παραπάνω συγχώνευση αποτελούσε πάγιο στόχο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να διευκρινίσουμε βασικά ζητήματα. Ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί κατά κύριο λόγο προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων. Το ΚΕΘΕΑ έχει αποκλειστικά και μόνο «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, ακόμη και στο τι σημαίνει θεραπεία. Στο ΚΕΘΕΑ, μέσα από την ενεργητική και συλλογική συμμετοχή ο θεραπευόμενος πετυχαίνει αλλαγές, δεν είναι ένας παθητικός δέκτης μιας θεραπείας κατά την οποία κάθεται και περιμένει να γίνει καλά. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία όπου ο καθένας ανακαλύπτει τις δυνάμεις του και τον εαυτό του μέσα σε μια ομάδα, χωρίς να παίρνει ούτε ασπιρίνη. Τίποτα δεν του χαρίζεται στην κοινότητα, όλα τα κερδίζει. Στα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ γίνεται συντήρηση, δηλαδή ο εξαρτημένος περιμένει σε μια ουρά να πάρει το νόμιμο ναρκωτικό. Είναι ένας νόμιμος και μόνιμος χρήστης, απόλυτα ελεγχόμενος. Τα επιμέρους αλλά καθοριστικής σημασίας ερωτήματα είναι πολλά. Στους εφήβους, που έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται η χορήγηση υποκατάστατων, σε περίπτωση συγχώνευσης με ποιου είδους προσέγγιση θα γίνεται θεραπεία; Τη στιγμή που πυκνώνουν τα αιτήματα για απεξάρτηση από την κάνναβη, από τη μεθαδόνη, τη βουπρενορφίνη τι εξυπηρετεί μια τέτοια συγχώνευση; Λειτουργεί ή όχι υπονομευτικά στην απεξάρτηση; Ακυρώνει ή όχι την πρόθεση χιλιάδων νέων να δώσουν τη μάχη για να ελευθερωθούν από τα ναρκωτικά;

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί μια τέτοια συγχώνευση από τη σημερινή κυβέρνηση. Εξάλλου, οι θέσεις της για το ζήτημα των ναρκωτικών είναι γνωστές, αντιεπιστημονικές κι επικίνδυνες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1876 Στη Βοστόνη ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κάνει για πρώτη φορά χρήση της νέας του εφεύρεσης: Του τηλεφώνου.

1898 Τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση του 1893 και υπό την πίεση της στρατιωτικής ήττας του 1897, επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ).

1905 Ξεσπά η Κρητική Επανάσταση του Θερίσου, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που ζητά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η οποία έγινε το 1913.

1927 Οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας κατεβαίνουν σε γενική απεργία και διαδήλωση κατά της άρσης του ενοικιοστασίου, που τη χτυπούν στρατός και χωροφυλακή.

1939 Συνέρχεται στη Μόσχα το 18ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο εκτίμησε τη νέα οικονομική κρίση που είχε εκδηλωθεί στις καπιταλιστικές χώρες και την όξυνση της πάλης μεταξύ τους για τις αγορές, τις πηγές πρώτων υλών και το ξαναμοίρασμα του κόσμου. «Στην ημερήσια διάταξη μπήκε το ζήτημα του νέου ξαναμοιράσματος του κόσμου με πόλεμο», τονιζόταν στον Απολογισμό της ΚΕ, που προσδιορίζοντας το περιεχόμενό του υπογράμμιζε στη συνέχεια: «Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος έγινε γεγονός». Τέλος, το Συνέδριο ενέκρινε το τρίτο 5χρονο πλάνο, που προέβλεπε διπλασιασμό της συνολικής παραγωγής και τη δημιουργία στις ανατολικές περιοχές της χώρας ισχυρών βιομηχανικών βάσεων και περιοχών αγροτικής παραγωγής.

1942 Πεθαίνει ο ποιητής Γιάννης Γρυπάρης, από τους ένθερμους υποστηρικτές της δημοτικής γλώσσας.

1944 Στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η κυβέρνηση των τότε απελευθερωμένων περιοχών της Ελλάδας.

1945 Εκατοντάδες αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανελέητα επί δύο μέρες το Τόκιο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία άμαχοι.

1946 Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι πραγματοποιούν μεγαλειώδη συγκέντρωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και διαδηλώνουν για ελεύθερες εκλογές, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο κομμουνιστής νεοεκλεγείς ΓΓ της ΓΣΕΕ, Μήτσος Παπαρήγας, καθώς και αντιπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

1952 Πραξικόπημα Μπατίστα στην Κούβα. Λίγα χρόνια αργότερα θα εγκαταλείψει τη χώρα ως απόρροια της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης (1/1/1959).

1956 Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται μεγάλες σε όγκο και μαχητικές διαδηλώσεις για το Κυπριακό.

1967 Πεθαίνει ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης. Εγραψε 17 τραγούδια. Τη δεκαετία του 1930 μετείχε με τον Μάρκο Βαμβακάρη στη ρεμπέτικη κομπανία «Η τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Σταμάτησε να ηχογραφεί το 1937 μη αποδεχόμενος τη λογοκρισία της μεταξικής δικτατορίας.

1970 Πεθαίνει ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης.

1992 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Ζαμπέτας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ