Τρίτη 10 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζουν τα καραβάνια των εξαθλιωμένων...

Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού νόμου που προβλέπει «εναλλακτικά» μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα. Χτες, 45 μετανάστες εντοπίστηκαν σε πνευστή λέμβο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά - βορειοανατολικά του Αγαθονησίου, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα του νησιού, συνελήφθησαν διότι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα. Αλλοι 22 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και πιάστηκαν στην περιοχή αεροδρομίου της Λέσβου. Συλλήψεις αλλοδαπών έγιναν και την Κυριακή στο Φαρμακονήσι και τη Λέσβο. Συγκεκριμένα, δώδεκα εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου μέσα σε πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος. Αλλοι 40 συνελήφθησαν στην περιοχή Λάμνας Λέσβου. Ενας αλλοδαπός συνελήφθη στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, μέσα σε φορτίο φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός από τον οδηγό, με σκοπό να μεταβεί στο εξωτερικό. Επίσης, άλλοι δύο πιάστηκαν στο ίδιο λιμάνι.

Στο μεταξύ, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα. Στην περιοχή των Δωδεκανήσων για το πρώτο οκτάμηνο του 2014 υπήρξε τετραπλασιασμός των αφίξεων σε σχέση με το 2013, ενώ για την ίδια περίοδο οι αφίξεις τριπλασιάστηκαν στην περιοχή της Χίου, αυξήθηκαν κατά 150% στην περιοχή της Σάμου και κατά 123% στην περιοχή τη Λέσβου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση κατά 223,22% των «παράτυπων» εισόδων στη χώρα, ενώ υπολογίζονται σε 165.000 οι άνθρωποι που διέσχισαν τη Μεσόγειο έως τον Οκτώβρη του 2014 (συγκριτικά με τους 60.000, ολόκληρο το 2013). Οι απόπειρες διέλευσης των συνόρων έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

«Κεκτημένο» χαρακτήρισε, χτες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, την εκκένωση του κέντρου της Αθήνας από τους μετανάστες με τις επιχειρήσεις - «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. Απαντώντας, μετά από συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Πανούση, σε ερώτηση τι θα κάνει ο δήμος με τους άστεγους μετανάστες που απολύονται από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, υποστήριξε: «Δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό τους. Ο Δήμος Αθήνας θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα». Για τους άστεγους μετανάστες είπε πως θα κινηθεί στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ