Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Νέα άσκηση «διαχείρισης κρίσεων» με το βλέμμα στη Ρωσία

Σενάριο η «φανταστική κρίση» μεταξύ δύο μη ΝΑΤΟικών κρατών σε απόσταση από το έδαφος της συμμαχίας...

Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις στα «κέντρα λήψης αποφάσεων» εξελίσσονται παράλληλα με τις ασκήσεις της λυκοσυμμαχίας στο πεδίο, με έμφαση στην Ανατολική Ευρώπη...

ΥΠΕΘΑ

Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις στα «κέντρα λήψης αποφάσεων» εξελίσσονται παράλληλα με τις ασκήσεις της λυκοσυμμαχίας στο πεδίο, με έμφαση στην Ανατολική Ευρώπη...
Σε πολυεπίπεδη άσκηση «διαχείρισης κρίσεων» βρίσκεται από χτες το υψηλόβαθμο διπλωματικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, στο φόντο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για την παραπέρα διείσδυση και εδραίωση ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Σε αυτήν τη βάση, οι πρέσβεις των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας στο λεγόμενο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (North Atlantic Council, NAC) δοκιμάζονται στις διαδικασίες «διαβούλευσης μεταξύ εταίρων» και «λήψης αποφάσεων» με φόντο το υποτιθέμενο ξέσπασμα μιας «φανταστικής κρίσης», όπως γράφουν τα σχετικά ΝΑΤΟικά ενημερωτικά κείμενα.

Πρόκειται για την άσκηση CMX15 (Crisis Management Exercise - Ασκηση Διαχείρισης Κρίσεων), τη 19η που πραγματοποιείται από το 1992, που φέτος διεξάγεται από στις 4-10 Μάρτη.

Επισήμως, «η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάσει τις διαδικασίες του NAC σε στρατηγικό πολιτικό - στρατιωτικό επίπεδο. Ενεργοποιεί πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό στις Συμμαχικές πρωτεύουσες, στην έδρα του ΝΑΤΟ και στα δύο Στρατηγεία του ΝΑΤΟ (τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τη Διοίκηση Στρατηγικού Μετασχηματισμού). Η CMX15 δεν περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνάμεων στο έδαφος. Η άσκηση κάνει δοκιμές στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων πάνω στη βάση εντελώς εικονικού σεναρίου».

Το «φανταστικό» σενάριο και οι πραγματικές «δυνάμεις αντίδρασης»

Τι περιλαμβάνει το σενάριο αυτό; «Μια κρίση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο μη ΝΑΤΟικών κρατών που βρίσκονται σε απόσταση από το έδαφος της Συμμαχίας. Περιέχει μια ανθρωπιστική και μια θαλάσσια διάσταση, με επιπτώσεις για την ασφάλεια των Συμμάχων». Και μόνο εξ αυτών των παραμέτρων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι προβάρουν αντιδράσεις που «κουμπώνουν» π.χ. στις αντιθέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας ή Ρωσίας - Γεωργίας, με τη «θαλάσσια διάστασή» τους να απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλωστε, στην άσκηση συμμετέχουν με καθεστώς «εταίρου» και χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ όπως Αυστραλία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Σουηδία και Ουκρανία, ενώ με καθεστώς «παρατηρητή» συμμετέχουν Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, και Γεωργία.

Σημειωτέον, η άσκηση αυτή στα κέντρα λήψης αποφάσεων γίνεται ενώ προχωρούν επί του πεδίου οι διαδικασίες παραπέρα ενίσχυσης της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force), ώστε από τις 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τις 30.000. Από αυτούς, 5.000 θα αποτελούν τη Δύναμη «Αιχμή του Δόρατος»Spearhead Force»), η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη του 2014, προκειμένου να παραταχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στα σύνορα με τη Ρωσία. Οπως αποφασίστηκε μάλιστα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στις αρχές Φλεβάρη, η «Αιχμή του Δόρατος» θα αναδειχτεί σε πολυεθνική ταξιαρχία με έως και πέντε τάγματα, μονάδες της οποίας να μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε 2 έως 3 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ