Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ετοιμάζουν το εκρηκτικό «μενού» της Συνόδου Κορυφής

Προαναγγέλλεται απόφαση ανάπτυξης τεσσάρων ενισχυμένων πολυεθνικών ταγμάτων σε Βαλτική και Πολωνία, στο πλαίσιο της επικίνδυνης συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη

Στη σημασία της ικανότητας ταχύτερης μετακίνησης των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στάθηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ
Στη σημασία της ικανότητας ταχύτερης μετακίνησης των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στάθηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ
Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ως τελευταίο βήμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας αρχές Ιούλη στη Βαρσοβία, όπου αναμένονται αποφάσεις για κλιμάκωση της επιθετικής δράσης του ΝΑΤΟ και διευρυμένη παρουσία του σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο - όπου αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο η ελληνική αστική τάξη - στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Δίνοντας μια ιδέα τού τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χτες ότι «κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, θα λάβουμε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τους εταίρους μας», προσθέτοντας ότι αυτές οι αποφάσεις θα χαράξουν το δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας τον Ιούλη.

Μετατόπιση της «δομής άμυνας» στα ανατολικά

«Θα συμφωνήσουμε να αναπτύξουμε εκ περιτροπής τέσσερα ενισχυμένα πολυεθνικά τάγματα στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία» συνέχισε, εξηγώντας ότι αυτά τα τάγματα αποτελούν μέρος μιας πολύ ευρύτερης μετατόπισης της δομής άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας μεγαλύτερης Δύναμης Αντίδρασης της λυκοσυμμαχίας, όπως επίσης της ανάπτυξης της δύναμης κρούσης «Αιχμή του Δόρατος» και 8 νέων μικρών στρατηγείων στο ανατολικό τμήμα της λυκοσυμμαχίας.

Πυρήνας υλοποίησης του σχεδίου στο οποίο αναφέρεται ο Στόλτενμπεργκ είναι η «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» («NATO Response Force» - NRF), το μέγεθος της οποίας τριπλασιάστηκε το 2015, από 13.000 σε 40.000 στρατιώτες. Ταυτόχρονα, είναι πλέον «επιχειρησιακή» και έτοιμη να αναπτυχθεί «οπουδήποτε χρειαστεί» η «Διακλαδική Δύναμη Δράσης Εξαιρετικά Υψηλής Ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ («Very High Readiness Joint Task Force») με την κωδική ονομασία «Αιχμή του Δόρατος» και δύναμη περίπου 20.000 στρατιωτών. Τα δε οκτώ νέα μικρά στρατηγεία θα αναπτυχθούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία (Βαλτική, Πολωνία, Ρουμανία).

Ταχύτερη μεταφορά δυνάμεων στη γραμμή κρούσης

Ταυτόχρονα, τους καίει η ταχύτερη μεταφορά δυνάμεων από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ακριβώς προς ενίσχυση όσων δυνάμεων είναι πάνω στη συνοριογραμμή. Εξ ου και υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του μπορούν πλέον να κινούνται ταχύτερα εντός Ευρώπης για ασκήσεις και ενισχύσεις.

«Τον περασμένο μήνα, η "Αιχμή του Δόρατος" διεξήγαγε μια άσκηση η οποία έδειξε πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Χίλιοι στρατιώτες και τετρακόσια στρατιωτικά οχήματα μετακινήθηκαν από την Ισπανία στην Πολωνία μέσα σε τέσσερις ημέρες» είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των συμμαχικών στρατευμάτων και εξοπλισμού, επειδή η ταχύτητα μπορεί να κάνει τη διαφορά, όταν αναδύεται μια κρίση...

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δημοσιοποίησε, επίσης, ότι οι υπουργοί θα διερευνήσουν τη δυνατότητα πρόσθετης βοήθειας σε Ουκρανία και Γεωργία, σηματοδοτώντας την πρόθεση της λυκοσυμμαχίας για παραπέρα διείσδυση σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. «Την Τετάρτη θα συναντηθούμε με τον υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας στη σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας. Ανησυχούμε για την κατάσταση της ασφάλειας, εν μέσω συνεχιζόμενων παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία» είπε...

Μέση Ανατολή και Μεσόγειος

Ο ίδιος σκιαγράφησε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αναπτύσσουν και στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, λέγοντας ότι οι υπουργοί Αμυνας θα εστιάσουν και στο πώς το ΝΑΤΟ θα επεκτείνει τη δράση του για προώθηση της «σταθερότητας» πέρα από τα σύνορά του, ενισχύοντας κατά τόπους δυνάμεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Θα εξετάσουμε επίσης την παροχή αεροσκαφών επιτήρησης AWACS για την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την αντιμετώπιση ISIL» δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Αμυνας θα αξιολογήσουν και τι «περισσότερο» μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου, για την υποστήριξη της ναυτικής επιχείρησης «ΣΟΦΙΑ» της ΕΕ, σε μια ευρύτερη επιχείρηση διασύνδεσης των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα σε αντιπαράθεση με Μόσχα και άλλα κέντρα. Θέμα που αναμένεται να επεξεργαστούν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιούνη στις Βρυξέλλες, όπως και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Θυμίζουμε, η επιχείρηση «ΣΟΦΙΑ» ξεκίνησε για αποτροπή τάχα των προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, ενώ ανέλαβε ως επιπλέον «καθήκον» «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Αλλωστε, σήμερα, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, από κοινού με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, αρμόδια για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ