Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Διαβουλεύσεις για νέες σερβο-ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για «εναρμόνιση» της σερβικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής με τις δικές τους, η σερβική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να επαναλάβει και φέτος τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία, υποστηρίζει χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΝΤΑΝΑΣ» του Βελιγραδίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ήδη είναι σε εξέλιξη σερβο-ρωσικές διαβουλεύσεις προκειμένου να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, η τοποθεσία, το επιχειρησιακό σενάριο. Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις είχαν γίνει και το Νοέμβρη του 2014. Η άσκηση εκείνη, που έφερε την κωδική ονομασία «Srem2014», σχολιάστηκε αρνητικά στη Δύση, ενώ είχε προκαλέσει ερωτηματικά το γεγονός ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Σερβίας απέκρυπτε την πραγματοποίησή της μέχρι και δύο ημέρες πριν από την έναρξή της, οπότε διέρρευσε η σχετική πληροφορία από τη Μόσχα.

Οι νέες κοινές σερβο-ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις για το 2015 προγραμματίζεται να γίνουν, επίσης, σε μία περίοδο όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατάθεση που έκανε στις αρχές της βδομάδας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, αναφερόμενος στη διένεξη ΗΠΑ - Ρωσίας, κατέταξε τη Σερβία στις χώρες που βρίσκονται στη «ζώνη πυρός». Μάλιστα, συμμερίστηκε την άποψη του γερουσιαστή Κρίστοφερ Μάρφι ότι «η Ρωσία παρελαύνει στη Σερβία με μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ». Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών, ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, συναντήθηκε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με το Αμερικανό ομόλογό του και τού μετέφερε τις θέσεις της Σερβίας, οι οποίες, όπως είπε, παραμένουν «αμετάβλητες», αφού «οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση το στρατηγικό προσανατολισμό της Σερβίας, που είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ