Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δημιουργική ασάφεια

Αυτή η «δημιουργική ασάφεια», για την οποία παινεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στη συμφωνία που έκανε στο Γιούρογκρουπ, δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Θυμίζουμε ότι όλο το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γεμάτο από «δημιουργικές ασάφειες», ώστε να μπορεί να απευθύνεται με διπλή γλώσσα στο ακροατήριο που τον ενδιέφερε: Με τίτλους και συνθήματα στο λαό, για να του κλέψει την ψήφο, με δεσμεύσεις για άμεσα μέτρα ανάκαμψης της κερδοφορίας στους εργοδότες, για να αποσπάσει τη στήριξή τους. Μετεκλογικά, βέβαια, επιβεβαιώνεται ότι αυτή η «δημιουργική ασάφεια» ευνοεί τους επιχειρηματικούς ομίλους (γι' αυτό πανηγυρίζει ο ΣΕΒ) και χαντακώνει το λαό. Είναι κι αυτό ένα κριτήριο για όσα τον περιμένουν με τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ και την επόμενη που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του τετραμήνου...

Απόλυτα σαφές...

«Δημιουργική ασάφεια» είναι το τελευταίο μότο της συγκυβέρνησης, με αφορμή την επιστολή Βαρουφάκη προς τους δανειστές. Και μπορεί να επιχειρούν σκόπιμα να δημιουργήσουν μια θολούρα γύρω από το περιεχόμενο της συμφωνίας, ωστόσο η σαφήνεια και της συμφωνίας, αλλά και των προθέσεων της συγκυβέρνησης στο να διατηρήσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων χρόνων, είναι απόλυτη. Οπως, για παράδειγμα, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης». Εγκύκλιος που επισημαίνει στους δήμους και τις περιφέρειες ότι πρέπει να περιοριστούν οι προσλήψεις συμβασιούχων εργαζομένων σε υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης κατά 10% για το 2015 σε σχέση με το 2014. Στο έγγραφο, η συγκυβέρνηση επικαλείται το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο του 2012 που προβλέπουν αυτήν τη μείωση στις προσλήψεις. Βλέπει κανείς καμία ...ασάφεια σε αυτό;

Δε θίγει την ουσία

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, συναντήθηκε με τους επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των ΠΑΕ για το θέμα της βίας. Το κλίμα που πέρναγε έως τότε ήταν του τύπου «όλα καλά όλα ανθηρά». Μετά, βέβαια, τα τελευταία γεγονότα, η συγκυβέρνηση παρουσίασε μέτρα που λίγο - πολύ έχουν παρουσιαστεί και εφαρμοστεί στο παρελθόν και κάθε άλλο παρά έλυσαν το πρόβλημα.

Είναι μέτρα που μένουν μακριά από την ουσία, αλλά έχουν ως στόχο μια καλύτερη διαχείριση της κατάστασης ή να προστατευτεί το ίδιο το προϊόν από τα... κακώς κείμενά του. Για μια ακόμη φορά, δεν μπήκαν στο ...τραπέζι σοβαρά ζητήματα, όπως η κατάργηση των ΠΑΕ και η κάθε είδους επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και τον Αθλητισμό, η απόδοση όλων των οφειλομένων στο Δημόσιο, η αποπομπή όλων των ΠΑΕ και ΚΑΕ από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και η ένταξή τους στο υπουργείο Οικονομίας. Ζητήματα που και η νέα συγκυβέρνηση αποφεύγει να τα... θίξει, προτιμώντας τη γνωστή συνταγή των επιδερμικών λύσεων.

Το χρέος...

Κάθε μήνα, τη μέρα που πληρώνονται οι συντάξεις από τις τράπεζες γίνονται ουρές από πολύ νωρίς το πρωί. Ετσι και προχτές. Απόλυτα φυσιολογικό, αφού οικογένειες ολόκληρες ζουν πλέον μόνο από τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς. Κάτι λαμόγια, όμως, με τους εξασφαλισμένους μισθούς, χτες γενικώς στον κρατικό μηχανισμό, σήμερα ειδικά στον κυβερνητικό μηχανισμό, μέσα από γνωστά φιλο- ΣΥΡΙΖΑίικα site αγανάκτησαν: Τσσσ, τσσσ, άρχισαν τα σχόλια: «Κοίτα οι παππούδες τρέχουν να πάρουν τα λεφτά απ' τις τράπεζες, δε βλέπουν ότι χάνεται ο τόπος, ότι και μια μέρα να μείνουν οι καταθέσεις μέσα βοηθάνε την πατρίδα».

Τι να τους πεις; Ούτε που υποψιάζονται τι σημαίνει με μια σύνταξη ΟΓΑ να τρέφονται έξι στόματα... Να σώσουν την παρτίδα νοιάζονται οι κανάγιες. Κι αν μιλήσεις για βρεγμένη σανίδα θα σε πουν τραμπούκο. Μήπως να αγνοήσουμε εντελώς την «κριτική» τους και να κάνουμε απλά το χρέος μας;

Εκλιπαρώντας κλινικές μελέτες

«Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός συγκεκριμένου, σταθερού και αμοιβαία επωφελούς πλαισίου συνεργασίας» - όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - συμφώνησαν χτες ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) Richard Bergstrοm, παρουσία του πρόεδρου του ΣΦΕΕ Κ. Φρουζή και του αντιπροέδρου Π. Αποστολίδη.

«Η συμφωνία αυτή - σύμφωνα πάντα με τον υπουργό - θα περιλαμβάνει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα διενεργηθούν στη χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ (σ.σ. από 80 εκ. σήμερα), ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων. Επιπροσθέτως, το υπουργείο ζητά να υπάρξει ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων για τη διάρκεια της συμφωνίας, ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση φαρμάκων. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας το υπουργείο δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και να εξετάσει το αίτημα τα εμβόλια, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ να μη συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη».

Τι σημαίνουν αυτά σε απλά Ελληνικά; Ενα δούναι και λαβείν με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την εξασφάλιση - όπως είπε παλιότερα ο υπουργός Υγείας - κέρδους σε λογικά επίπεδα. Κάτι που βρίσκεται μακριά απ' τις λαϊκές ανάγκες και οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παράγει, θα κάνει έρευνες και θα εισάγει τα απαραίτητα φάρμακα για να τα διανέμει δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

380 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος αναγνωρίζει ως επίσημη θρησκεία του κράτους το χριστιανισμό.

1770 Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων («Ορλοφικά»). Η εξέγερση, της οποίας ηγήθηκαν οι χριστιανοί κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου, αφορίστηκε από το Πατριαρχείο και κατεστάλη από τις οθωμανικές δυνάμεις.

1919 Οι επαναστατημένοι Γερμανοί εργάτες κηρύσσουν τη Σοβιετική Δημοκρατία στην πόλη του Μπράουνσβιγκ.

1921 Στο Βόλο, με την καθοδήγηση του ΣΕΚΕ (Κ), κηρύσσεται πανεργατική απεργία και οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον κίνδυνο του θανάτου από την πείνα. Επί δύο μέρες ο λαός κυριαρχεί στην πόλη. Η κυβέρνηση στέλνει στρατό και χτυπά τους εργαζομένους. Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ανάμεσά τους και ο Α. Μπεναρόγια.

1953 Υπογράφεται στην Αγκυρα Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - Γιουγκοσλαβίας.

1957 Ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποφασίζουν την ανασυγκρότηση του Κόμματος Φιλελευθέρων.

1968 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στη Στοκχόλμη τη δημιουργία του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).

1977 Με απεργία των εμποροϋπαλλήλων αρχίζει η πειραματική εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Αθήνας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 15 του Μάη.

1979 Δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά πέθαναν από ασιτία το 1978 στις μη-ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής. Τα δέκα εκατομμύρια από αυτά θα ζούσαν αν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Αυτές τις μακάβριες στατιστικές αποκαλύπτει ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του «Διεθνούς Ετους Παιδιού».

1986 Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ούλοφ Πάλμε, δολοφονείται από άγνωστο άνδρα, ενώ περπατούσε με τη σύζυγό του σε δρόμο της Στοκχόλμης. Μυστηριώδης οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη αναφέρει ότι «η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στα βιβλία της Ιστορίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ