Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 1η έκδοση - αριθ. φύλλου: 12076

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Προβλέπει νέα αντιασφαλιστικά μέτρα

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθεί να τα συγκαλύψει η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δράση για την οργάνωση της λαϊκής πάλης

ΣΕΛ.  9

Στη νέα συμφωνία καμία ανοχή - κατάργηση μνημονίων και αντιλαϊκών νόμων

Βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Αθήνας στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ

Χιλιάδες λαού απ' όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, διαδήλωσαν ενάντια στη νέα συμφωνία της συγκυβέρνησης με την ΕΕ.

Απαίτησαν κατάργηση μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και δανειακής σύμβασης, την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων και του λαού, τη διεκδίκηση σύγχρονων αναγκών.

Με την παρουσία τους, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι δήλωσαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ κατάθεσης πρόταση νόμου για κατάργηση του μνημονίου - δανειακής σύμβασης - εφαρμοστικών νόμων.

  • Ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει σήμερα ρεπορτάζ απ' τη συγκέντρωση και αποσπάσματα από από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευτεί αύριο, στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη.

ΛΕΝΑ


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνέχεια και αρχή

Το ΚΚΕ, την προεκλογική περίοδο άλλα και πολύ πιο πριν, έλεγε στο λαό πως δεν έχει τίποτα να περιμένει από μια κυβερνητική εναλλαγή μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Το πολύ που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής στήριξης των μονοπωλίων, των συμφερόντων του κεφαλαίου, του στόχου της ανάκαμψης. Γι' αυτό έθετε ως κριτήριο για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα την ανάγκη συγκρότησης ισχυρής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης ικανής να αντιπαλέψει την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, να υπερασπίσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Προέβαλε ότι η μόνη δύναμη που μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα στήριξης και οργανωτή αυτής της αντιπολίτευσης είναι το ΚΚΕ, τόσο με τη δράση των δυνάμεων του στο κίνημα, όσο και αξιοποιώντας την παρουσία του στη Βουλή.

Ενας μήνας έχει περάσει από τις εκλογές και οι εξελίξεις επέβαλαν αυτό να αποδειχθεί. Μέσα σε αυτόν το μήνα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ουσιαστικά, στραπατσάρισε τις προσδοκίες που καλλιεργούσε σε τμήματα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων ότι θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική, αποκάλυψε το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής της, που υπήρχε άλλωστε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στις λεπτομέρειές του, που περιλάμβαναν όμως χοντρές δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο και την ΕΕ και που έκρυψε καλά πίσω από μια ανέξοδη συνθηματολογία.

Στην προσπάθεια αυτή, συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής, όποιο όνομα και αν έχει σήμερα όποιο και αν πάρει αύριο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων στο κεφάλαιο και την ΕΕ, η νέα συγκυβέρνηση έχει βρει πολλούς αρωγούς, σε βαθμό που της φέρνει αμηχανία, προβληματιζόμενη, μάλιστα, το τι θα σηματοδοτούσε επικοινωνιακά μια ψήφος στη Βουλή υπέρ της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την ΕΕ απ' όλα τα κόμματα που η ίδια κατηγορούσε ως «μνημονιακό κατεστημένο». Ολα λοιπόν τα αστικά κόμματα, μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΔΟΕ), διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα από τη Γαλλία, την Ιταλία, ακόμα και στη Γερμανία μέχρι τις ΗΠΑ, δηλώνουν στο πλευρό της συγκυβέρνησης. Ολοι συμβάλουν, και σε ένα βαθμό το καταφέρνουν, να δημιουργήσουν κλίμα ανοχής ή συναίνεσης στο λαό. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η μόνη δύναμη που χαλάει τη σούπα είναι το ΚΚΕ και όσοι χιλιάδες συμπορεύτηκαν μαζί του στο μεγάλο χτεσινό συλλαλητήριο, που απαίτησε την πραγματική κατάργηση των μνημονίων και των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των εργατικών - λαϊκών απωλειών, την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων, τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Το χτεσινό συλλαλητήριο ήταν ελπιδοφόρο, ήταν όμως μαζί συνέχεια και αρχή. Μπροστά ξεδιπλώνεται η προοπτική νέων αγώνων και κινητοποιήσεων που μπορούν να εξελιχθούν σε ένα χειραφετημένο μαζικό εργατικό - λαϊκό κίνημα.«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ»
Μνημόνια διαρκείας, «ρίσκα» και αβεβαιότητες στην ΕΕ

ΣΕΛ.  11
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αντιδράσεις για τον περιορισμό των προσλήψεων στους δήμους

ΣΕΛ.  21
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπεκφυγές για να μη δεσμευτεί ότι θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή

ΣΕΛ.  3


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org