Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αντιδράσεις για τις συμφωνίες με τη Ρωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (σ.σ. έτσι αποκαλεί το ψευδοκράτος προκλητικά την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) υπογράφοντας μονομερώς αυτές τις συμφωνίες δεν έμεινε μόνο στην αρμοδιότητα εντός των συνόρων της αλλά, ταυτόχρονα, δεν υπολόγισε καθόλου τις ευαίσθητες ισορροπίες στον περίγυρο του νησιού», δήλωσε χτες ο Ντερβίς Ερογλου από τα Κατεχόμενα, αντιδρώντας για τις συμφωνίες που υπέγραψε η Λευκωσία με τη Μόσχα.

Ο Ερογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σημαντικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή, θα ενεργεί πιο «ισορροπημένα» απέναντι στις δύο «ίσες πλευρές» στην Κύπρο, έχοντας συνείδηση της ευθύνης της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι χώρες που προχωρούν σε τέτοιου είδους συμφωνίες με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ενέργειες ενισχύουν την «αδιαλλαξία» της.

Θυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στη Ρωσία, υπογράφτηκαν μια σειρά συμφωνίες σύσφιξης της ρωσο-κυπριακής συνεργασίας, σε τομείς της οικονομίας και όχι μόνο. Αυτή που συζητιέται ιδιαίτερα αφορά τις «διευκολύνσεις» που θα παραχωρούνται στο εξής ώστε ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται στα κυπριακά λιμάνια, στο πλαίσιο -όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος- της συμμετοχής τους στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας».

Η ρωσο-κυπριακή «προσέγγιση» αποτελεί βασικό θέμα στον αστικό Τύπο μιας σειράς χωρών, όπως η Βρετανία και η Τουρκία, καθώς προσθέτει νέα δεδομένα στην «εύφλεκτη» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οπως αναμετάδοσαν κυπριακά ΜΜΕ, Βρετανοί βουλευτές χαρακτήρισαν τη συμφωνία για τον ελλιμενισμό των ρωσικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια ως «ανησυχητική και απογοητευτική». Ο βουλευτής των Συντηρητικών Ρίτσαρντ Οταγουεϊ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, υποστήριξε ότι «ο Πούτιν προσπαθεί να βάλει σφήνα μεταξύ των χωρών της ΕΕ» δημιουργώντας ένα «φιλορωσικό μπλοκ» στην Ευρώπη, με «προεξάρχουσες» τις Κύπρο, Ελλάδα και Ουγγαρία.

Η κυπριακή αποστολή αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Λευκωσία, ενώ χτες ο Νίκος Αναστασιάδης είχε μια σειρά επαφές στην Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ).

Στο μεταξύ, την τελευταία βδομάδα εντείνονται οι επαφές της ηγεσίας του ψευδοκράτους στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την άρση της διεθνούς «απομόνωσής» του. Ο υποτιθέμενος «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία και το Ομάν, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους επιχειρηματικών οργανώσεων και συζήτησε σχέδια επενδυτικών συνεργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ